Ako si zlepšiť pamäť (nie len počas skúškového)

5. 11. 2023 | Študentský život

Ako si zlepšiť pamäťPamäť je psychický proces, rozumová schopnosť, či výsledok uchovávania a opätovného vybavovania informácií. Pamäť ako proces na vybavovanie si získaných informácii dostáva zabrať najmä počas štúdia, a to predovšetkým v období skúškového, kedy je najvyťaženejšia a najzahltenejšia. Ak máš problém s pamäťou či len hľadáš spôsob a radu, ako nakopnúť pamäť v blížiacom sa náročnom študijnom období, tu je pár tipov.

 Zvýrazňovanie textu

Niečo, čo je zvýraznené, farebne odlíšené, vždy vyčnieva. Tak je to aj pri zvýrazňovaní textu. Keď niečo vyčnieva, ako farebný text, mozog túto zmenu registruje a uloží si to do pamäti. Aby však malo zvýrazňovanie význam a naplnilo účel, je potrebné zvýrazňovať naozaj len podstatné a dôležité časti textu, nie celé odseky či strany a netreba premeniť skriptá na žlté zvýraznené more.

Opakovanie

Nie nadarmo sa vraví, že opakovanie ja matka múdrosti. Prvým krokom k zapamätaniu si učiva je, že si ho prečítame, vypočujeme alebo pozrieme. Z hutného celku si náš mozog vyselektuje menšie časti, ktoré si uloží do pamäti. Čím častejšie si budeme opakovať danú informáciu, tým viac si ju náš mozog osvojí. Aká by však mala byť ideálna intenzita opakovania?

  • Prvýkrát by mala byť informácia zopakovaná hneď potom, čo bola získaná.
  • Druhýkrát by mala byť informácia zopakovaná so snahou zapamätať si ju po 24 hodinách.
  • Tretíkrát by mala byť informácia ideálne zopakovaná po týždni. Týždeň je doba, za ktorú sa udeje mnoho vecí, a preto je možné, že tie naučené informácie jednoducho zabudneme. Preto je potrebné si ich zopakovať čím sa ukladajú do dlhodobej pamäti.

Feynmannova metóda

Existuje viacero metód a pomôcok ako trénovať svoju myseľ. Jednou z metód je Feynmannova metóda.  Ide o trénovanie pamäti, kedy si je na začiatku potrebné spísať všetko, čo si o naštudovanej téme človek zapamätal. Ideálne by to malo byť zreprodukované spôsobom, ako by to bolo vysvetľované niekomu inému a čo najjednoduchšie a najjasnejšie. Ak je niečo nejasné a nedáva pri prerozprávaní zmysel, je potrebné si danú časť doštudovať. Nakoniec je užitočné si osvojené vedomosti nahlas prerozprávať akoby to bol príbeh o naučenej téme, ktorý by sa mohol povedať malému dieťaťu.

Metóda Loci

Jednou z ďalšou metód je metóda Loci, ktorá funguje na základe každodenného precvičovania pamäti pomocou mnemotechniky. Známa je tiež pod názvom metóda trás, pamäťová cesta či pamäťový palác. Tato technika spočíva v spojení informácii so špecifickým miestom, ktoré pomôže si tieto informácie lepšie zapamätať a tiež vybaviť. Podstatou je vytvorenie si cesty, jej jednotlivé body nám pomáhajú uložiť si do pamäti rôzne informácie. Základom je vybrať si buď nejaké miesto alebo ideálne cestu, ktorú veľmi dobre poznáme a dokážeme si ju presne predstaviť. Pre niekoho to tak môže byť jeho izba či byt, cesta do školy alebo do práce, obľúbená trasa, po ktorej často chodí na výlety a podobne. Taká cesta zahŕňa kľúčové záchytné body, ku ktorým si v svojej predstavivosti priraďujeme rôzne informácie či pojmy. Dôležité je pri umiestňovaní pojmov si všetko čo najpresnejšie a najfarebnejšie predstavovať. Je dobré zapájať všetky zmysly, predstavovať si nie len obrazy, ale aj farby, vône či zvuky.

Pamäť ako súčasť celku

Myseľ je potrebné každodenne namáhať a trénovať, inak môže dôjsť k jej „zleniveniu“. I keď existuje mnoho metód a spôsobov na rozvoj pamäti, sú zbytočné, ak sa človek nestará o zbytok svojho tela. Myseľ môže správne fungovať a pamätať si veci, iba ak si človek dopraje kvalitný spánok, vyvážene sa stravuje, športuje a dopraje si psychohygienu. Nenadarmo sa vraví, že len v zdravom tele je aj zdravý duch.

veď ako sa vraví, v zdravom tele, zdravý duch.

 

Zdroje: Instagram: @zmudri_g

 


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme