Ako voliť mimo bydliska?

31. 8. 2023 | Aktuality

Ako voliť mimo bydliskaPred nedávnom sme písali o možnosti voliť v parlamentných voľbách zo zahraničia. Táto téma bola relevantná najmä pre žiakov a študentov, ktorí študujú v zahraničí. Čo ale robiť, pokiaľ budete v deň volieb na Slovensku, ale nie v mieste svojho trvalého bydliska, kde bežne chodíte voliť? Jednoducho si požiadate o hlasovací preukaz na svojom mestskom či obecnom úrade. Pozor si však treba dať na dátum, môžete tak urobiť len do 8. septembra.

Ako na to? 

O hlasovací preukaz sa žiada na mestskom či obecnom úrade v mieste trvalého pobytu. Teda tam, kde by ste obyčajne v deň volieb prišli, zašli ma plentu, označili svoje preferencie a hodili hlasovací lístok do urny.

Na získanie hlasovacieho preukazu, s ktorý sa dá voliť kdekoľvek na Slovenku v deň volieb, je potrebná žiadosť. Tú môžeš podať osobne, elektronicky alebo poštou. Veľa miest má pre tento účel na svojich webových stránkach dostupné tlačivo. To si stačí vyplniť a doručiť na mestský či obecný úrad. Môže sa však stať, že takýto formulár nemá mesto či obec vytvorený a potom je nutné si žiadosť vytvoriť. S formuláciou sa môžete inšpirovať u iných formulárov, najdôležitejšie však je uviesť vaše meno a priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť a adresu trvalého pobytu (obec, ulica a číslo). Takto vyplnenú žiadosť môžete osobne odovzdať na mestskom či obecnom úrade alebo ju tam môžete doručiť poštou či elektronicky. Ideálne je, zistiť si meno zodpovednej osoby či oddelenia, ktoré majú túto agendu na starosti a žiadosť adresovať priamo im.

Takto vyžiadaný hlasovací preukaz príde žiadateľovi do vlastných rúk do 3 dní od prijatia žiadosti. V tej chvíli je potrebné si ho už len dobre odložiť a vziať so sebou, kdekoľvek, kde 30. septembra na Slovensku budete.

Nezabudnite, pokiaľ nebudete 30. septembra doma, máte čas už len do 8.9. si hlasovací preukaz vyžiadať.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme