Brigáda - čo o nej potrebuješ vedieť?

18. 7. 2023 | Študentský život

BrigádaMnoho študentov si nielen počas letných prázdnin privyrába popri štúdiu formou brigády. O tom, že aj pri brigádnickom pracovnom pomere je potrebné uzatvoriť písomnú zmluvu a aké sú rozdiely medzi jednotlivými zmluvami sa môžete dočítať v našom predošlom článku Ako sa vyznať v zmluvách pri brigádach? Na čo ďalšie je však pri brigáde potrebné myslieť a čo je dobré vedieť?

Zmluva

Po ukončení povinnej školskej dochádzky a dovŕšení 15 roku je možné začať oficiálne brigádovať k čomu sa najmä z bezpečnostných dôvodov odporúča vždy uzatvoriť zmluvu v písomne podobe a nebrigádovať načierno. Zmluva by mala okrem identifikačných údajom zamestnávateľa a zamestnanca – brigádnika/brigádničky obsahovať aj druh práce, výšku odmeny, informácie kedy a ako bude odmena vyplatená, pracovný čas či dobu, na ktorú sa zmluva uzatvára.

Odvody

Mnohým možno ani nenapadne, že zarábanie peňazí prináša aj druhú stránku, a to odvádzanie odvodov. Ako je to teda s odvodmi pri brigádnickom pracovnom pomere? Ak brigádnik/brigádnička zarobí do 200 EUR, nie je potrebné platiť žiadne odvody. Táto možnosť sa však dá uplatniť iba u jedného zamestnávateľa. Zamestnávateľ platí v takomto prípade za brigádnika iba úrazové a garančné poistenie.

V prípade, že však počas brigády zarobíš nad 200 EUR, je potrebné zaplatiť odvody do Sociálnej poisťovne na starobné a Invalidné dôchodkové poistenie. Odvody sa vypočítajú ale len z rozdielu, ktorý brigádnik/brigádnička zarobí nad 200 EUR. Netreba sa však báť, nie je to tvoja starosť. Odvody sú odvedené zamestnávateľom, ktorý taktiež platí úrazové, garančné poistenie a poistenie do rezervného fondu solidarity. Čo však zamestnávateľ neplatí sú odvody na nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti. To znamená, že ak počas brigády budeš práce neschopný/a, nebudeš mať nárok na PN-ku od štátu a po ukončení brigády nebudeš mať nárok ani na dávky v nezamestnanosti.

Automatický vstup do II. piliera

Práve druhý pilier je spôsob ako investovať „zadarmo“. Odvody, ktoré sú odvádzané do sociálnej poisťovne pri zárobku nad 200 EUR mesačne tam putujú automaticky tak či tak. Výhodou druhého piliera je, že časť z týchto odvodov sa bude investovať na tvojom dôchodkovom účte. Ak si začal brigádovať po 1. máji 2023 a prvýkrát ti príde odvod do Sociálnej poisťovne na starobné poistenie, do II piliera vstupuješ automaticky. Do 60 dní by ti o tom mala byť doručená informácia a v lehote 180 dní máš možnosť vybrať si dôchodkovú správcovskú spoločnosť, kde vstúpiť. Ak si ju samostatne nevyberieš, Sociálna poisťovňa ti ju priradí. Ak ti už išli odvody do sociálnej poisťovne pred 1. májom a do II piliera si ešte nevstúpil, odporúča sa tak urobiť.

Dane

Pri daniach si môžeš ako brigádnik uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, ktorá je tento rok 410,24 EUR. Ak zarobíš za mesiac po odrátaní odvodov menej, zamestnávateľ za teba nebude platiť preddavky na daň. Ak zarobíš viac, zamestnávateľ preddavky platiť bude. V takomto prípade si však môžeš dobrovoľne podať daňové priznanie v prípade, že si za rok zarobil menej ako 2289,63 eur. Takto ti vznikne daňový preplatok, ktorý ti štát vráti.

Šetrenie a investovanie

I keď je určite skvelé mať zrazu veľa peňazí a tešíš sa, že ich minieš na niečo, čo si už dlho plánoval, finančná gramotnosť radí si časť zarobených peňazí odložiť či investovať do budúcnosti na dlhodobé životné ciele ako bývanie či postupné budovanie majetku. Netreba tak hneď letnú výplatu roztrieskať na nové oblečenie či letné festivaly, ale zároveň sa ani nezabudni odmeniť za dobre odvedenú prácu!

Zdroje: Instagram @financopedia


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme