Čaká vás nástup na vysokú? Máme pár tipov, ako sa pripraviť počas leta

3. 8. 2023 | Inspirace

nástup na vysokúLeto po maturite a pred nástupom na vysokú školu má svoje jedinečné čaro. Po prvé je toto leto oveľa dlhšie, ako všetky predchádzajúce letné prázdniny, keďže maturanti končia niekoľko týždňov pred oficiálnym ukončením školského roka, tak akademický rok začína zväčša až počas septembra či v októbri. Okrem toho je to leto po náročnom období, a preto je možné ho označiť aj letom za odmenu. V neposlednom rade je to leto, po ktorom tých, ktorí nastupujú na vysokú školu čaká veľa nových vecí. Pripravili sme pre vás pár tipov na to, čo si môžete pripraviť už počas leta a nemusíte riešiť na poslednú chvíľu.

Ubytovanie 

Pokiaľ sa sťahujete na internát, môže to byť zmena a pokiaľ je to po prvýkrát, tak už úplne. Pri rezervácii ubytovania na internáte môžete dostať spolu s inými dokumentmi aj zoznam vecí, ktoré si máte so sebou priniesť. Môže ísť o veci tzv. povinné, ktoré vám internát neposkytne, alebo veci, ktoré vám poskytnú, ale je bežné, priniesť si svoje. V druhom prípade ide najčastejšie o posteľnú bielizeň, vankúš či paplón. Tieto veci väčšinou internáty poskytujú, ale mnohí študenti si pre svoje pohodlie nosia vlastné. K tejto sekcii patria aj uteráky, tie internáty poskytujú len veľmi výnimočne. Okrem praktických a nevyhnutných vecí sa na internáte hodia aj tie menej praktické, ako sú obľúbené fotky, menšie rastliny či iné predmety, ktoré vedia zútulniť inak strohú izbu. V tomto prípade platí – všetko s mierou, keďže je potrebné brať ohľad aj na spolubývajúcich. Práve pri príprave vecí vopred si môžete premyslieť, čo naozaj budete potrebovať a nestane sa vám, že zabudnete na nejakú dôležitú vec.

Preukazy

Pokiaľ máte možnosť vybaviť si študentský preukaz skôr, ako pred začiatkom semestra, určite tak urobte. Či už ide o ISIC alebo o iný doklad o príslušnosti k vysokej škole. Na začiatku semestra totiž bývajú výdajné centrá plné starších študentov, ktorí si predlžujú platnosť alebo riešia iné záležitosti. Tak sa čas strávený vo výdajnom centre môže predlžiť aj na niekoľko hodín.

Okrem preukazu študenta je dobré sa obzrieť aj po iných preukazoch, ktoré sa počas roka zídu. Môže to byť preukaz do knižnice, ale aj lístok na MHD či čokoľvek iné. Všetky tieto administratívne záležitosti sa samozrejme dajú bez problémov vybaviť aj tesne pred zahájením akademického roka, ale pokiaľ si chcete ušetriť všetko vybavovanie naraz, overte si, čo môžete urobiť hneď.

Využite možnosti, ktoré ponúka škola

Mnohé vysoké školy, fakulty, katedry či jednotlivé študijne odbory organizujú pre svojich študentov zoznamovacie kurzy. Okrem zábavy a zoznámenia sa s budúcimi spolužiakmi a staršími kolegami, sú kurzy aj užitočným zdrojom informácií. Môžete sa na nich dozvedieť, ako to chodí, čo čakať, na čo si dávať pozor, ktoré predmety si zvoliť a mnoho ďalších informácií.

Učebnice 

O užitočných knihách, učebniciach či skriptách sa vo väčšine prípadov dajú získať informácie ešte dlho pred nástupom.

Či už na zoznamovacom kurze, vo Facebookovej skupine alebo v oficiálnom e-maile, veľa škôl a starších spolužiakov má vo zvyku informovať nováčikov o tom, čo sa im bude hodiť. Tieto informácie získajú študenti aj na prvých prednáškach, rozdiely sú však dva. Pokiaľ získate informáciu vopred, máte čas na dôkladný prieskum trhu a tak zvyšujete šancu na nižšie náklady. V mnohých prípadoch sa dokonca stáva, že sa starší študenti ponúkajú tieto materiály na predaj. Druhý rozdiel sa týka informácií, ktorých zdrojom sú starší študenti. Tí vám dajú aj tipy, ktoré zdroje a materiály sú najužitočnejšie či odporúčanie, ktoré sa oplatí si kúpiť a ktoré už nie.

Nástup na vysokú školu je zmena, ktorá prináša aj mnoho príprav. Dobrou správou je, že nemusíte všetko odkladať až na začiatok semestra.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Uľahčite si prácu na počítači s klávesovými skratkami

Uľahčite si prácu na počítači s klávesovými skratkami

Neoddeliteľnou súčasťou štúdia je dnes už používanie počítačov s ich najrozličnejšími technológiami. V tomto príspevku si priblížime ako je možné využiť klávesové skratky pri práci s Word dokumentmi či pri písaní na internete. Klávesové skratky sú klávesy alebo kombinácia kláves, ktoré ponúkajú iný spôsob, ako niečo urobiť, k čomu by inak bolo potrebné využiť myš. Klávesové skratky dokážu uľahčiť …