Finančné okienko – čo by mal vedieť každý študent

26. 9. 2022 | Študentský život

Finančné okienkoO tom, že ako študent máš mnoho výhod a v očiach štátu sa na teba vzťahujú rozdielne podmienky a výhody ako je tomu v porovnaní s pracujúci občanom snáď každý vie aspoň zhruba. O čo konkrétne sa však jedná, a čo by mal teda vedieť každý študent?

Brigáda

Poznáš to, popri štúdiu je každý peniaz dobrý a mnohí už počas školy pracujú vo forme pracovného úväzku ako brigádnici. Od akého veku je ale legálne brigádovať? Ak máš ukončenú povinnú školskú dochádzku 10 rokov a máš nad 15 rokov, môžeš oficiálne začať pracovať na dohodu ako brigádnik. Výhodou brigádnika je, že ak nezarobíš za mesiac viac ako 200 eur, tento príjem nepodlieha odvodom. Ak však zarobíš viac, odvody za teba zamestnávateľ zaplatí z rozdielu po odrátaní 200 eur.
Od nového roku si však treba dať pozor. Hranica neodvodového príjmu sa bude k 1.1.2023 zvyšovať na 300 eur.

Študentské výhody

Vlaky zadarmo, rôzne zľavy pri nákupe vďaka študentskej kartičke ISIC, výhodné ceny, študentský účet v banke zadarmo, odvody do zdravotnej a štátnej poisťovne odvádzané štátom či štúdium a stáže v zahraničí s finančnou podporou. Výhod nie je málo a mnoho užitočných ponúk sa dá využiť práve na základe študentského statusu. Študentské výhody sú zhrnuté aj v našom článku Študenti pozor! Čakajú na vás tieto zľavy.

Druhý pilier

I keď prvý, druhý či tretí pilier znie seriózne a možno si povieš, že sa ťa to zatiaľ netýka, vôbec to tak nemusí byť. Práve druhý pilier je spôsob ako investovať „zadarmo“. Odvody, ktoré sú odvádzané do sociálnej poisťovne pri zárobku nad 200 eur mesačne tam putujú automaticky tak či tak. Je ale len na tebe či to tak aj necháš. Výhodou založenia si druhého piliera je, že časť z týchto odvodov sa bude na tvojom dôchodkovom účte investovať ideálne v indexových fondoch, čo ti v budúcnosti zvýši dôchodok.

Daňové priznanie

Dane a odvody vedia pekne pomotať hlavu. V prípade študenta si treba dať pozor na výšku ročného príjmu. Ak v roku 2022 dosiahneš celkový zdaniteľný príjem nižší ako 2289,63 eur, a z týchto príjmov ti zamestnávateľ zrážal preddavky na daň, môžeš dobrovoľne podať daňové priznanie, čím ti vznikne daňový preplatok. Tento daňový preplatok ti vrátia na základe žiadosti o vrátenie daňového poplatku, ktoré je súčasťou daňového priznania.

Nezvykať si na dlh

Požičať si peniaze nie je v podstate až tak zložité. Mnoho ľudí žije v dnešnej dobe na dlh, ten zlý, kedy si financujú takzvané pasíva ako drahé autá, elektroniku, dovolenky, na ktoré im ich bežné príjmy však nestačia. Zlý dlh ale nie je výhodná cesta. Existuje však aj dlh, ktorý sa pokladá za dobrý. Bez hypotéky si v dnešnej dobe len s malou pravdepodobnosťou človek dokáže zadovážiť bývanie. Rozdiel medzi dobrým a zlým dlhom sme priblížili aj v našom staršom príspevku Finančné rady pre mladých ľudí.

Rozmýšľať do budúcna

Príde čas, kedy prestaneš čerpať študentské výhody, nepostarajú sa o teba ani rodičia a štát už nebude taký benevolentný s úľavami. A práve preto teba myslieť do budúcna a mať realistické ciele. Investovať a rozumne narábať so svojím príjmom akokoľvek zanedbateľný sa môže zdať. Investícia do seba rozvoja nie je taktiež nikdy na škodu a peniaze investované do vzdelania sa v budúcnosti zúročia.

Kedy sa o mňa teda prestáva starať štát? I keď by človek bol rád študentom čo najdlhšie, nie je to možné. Veková hranica kedy sa človek považuje za študenta je do 26 rokov a v článku Kedy zaniká status študenta? sa dozvieš o ostatných prípadoch, kedy oficiálne zaniká študentský život ako napríklad dňom zloženia štátnej skúšky a nie prebratia diplomu.

Zdroje: Instagram: @financopedia


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme