Masaryková univerzita bude vychovávať designérov informačných služieb

24. 8. 2022 | Aktuality

Design informačních služebMasarykova univerzita v Brne otvára od ďalšieho akademického roka nový študijný program, ktorý v českom, slovenskom a ani zahraničnom prostredí nemá obdoby. Program nazvaný Design informačních služeb bude vyučovaný na Katedre informačních studií a knihovnictví. Práve táto katedra sa užívateľskému servisu a service designu venuje už od roku 2012, no doteraz boli tomuto zameraniu venované iba semináre. Od septembra sa to však zmení táto špecializácia dostane vlastný priestor, a to v distančnej online forme. S tým súvisí aj plné zapojenie imerzívnej virtuálnej reality do výuky vďaka zapožičaným okuliarom pre virtuálnu realitu.

Absolventi programu by sa mali stať odborníkmi na správne fungovanie a komunikáciu verejnej správy smerom k občanom. Vďaka nim by už úrady nemali byť postrachom pre ľudí, ale miestom, ktoré im vie poskytnúť službu a zrozumiteľne vysvetliť, čo potrebujú. Program je prepojením informačných vied a designérskych metód a metodológií. Jedným z nich je napríklad aj Human Centred Design, o ktorom ste už možno počuli. Podstatou tohto prístupu je zameranie sa na človeka a vytváranie nových postupov, ktoré vychádzajú z jeho prianí a potrieb.

Program je určený najmä študentom, ktorý sa designu služieb zatiaľ nevenovali, no majú už nejakú špecializáciu či skúsenosť napríklad z oblasti grafického či priemyslového designu. Vyučujúci sú odborníci z univerzity, ale aj z praxe, čo je v tejto oblasti veľkou výhodou.

Veríme, že nový študijný program prinesie do verejného sektoru designérov, ktorí budú jeho budúcnosťou.


podpora@vysokeskoly.cz