Na čo si dať pozor na zahraničnom pobyte. 1. časť

27. 7. 2023 | Štúdium v zahraničí

Na čo si dať pozor na zahraničnom pobyteČaká ťa po lete cesta na zahraničný pobyt? Ideš študovať či stážovať? V každej krajine, ktorú nepoznáš môže na teba čakať niekoľko nástrah. Dobrá správa je, že sa im dá s dobrou prípravou vyhnúť. Pripravili sem preto pre vás dvojdielny seriál o tom, s čím sa môžete v zahraničí stretnúť a čo vás môže prekvapiť. Prvý diel je venovaný čisto téme ubytovania, nakoľko ide obsiahlu a dôležitú tému.

Ubytovanie 

Pri pobyte v zahraničí sú najčastejšie dve možnosti ubytovania.

a) Prijímajúca univerzita či inštitúcia ti poskytne ubytovanie. V tomto prípade ide najčastejšie o internát či obdobné ubytovanie, ktoré patrí k samotnej vysokej škole a sú na ňom ubytovaní aj ďalší študenti. Vzhľadom na prepojenie s vysokou školou, nebýva v tomto ohľade väčší problém s rezerváciou či samotným procesom ubytovania sa. Jedinou prekážkou u ubytovania na internáte môže byť práve to, že stále je to vysokoškolské ubytovanie a nie hotel. To môže priniesť niekoľko prekvapení. Avšak vzhľadom na to, že internáty na Slovenku nepatria medzi tie najluxusnejšie, Slováci v zahraničí s týmto problém nezvyknú mať problém.

b) Druhou možnosťou je ubytovanie v podnájme. Túto možnosť si študenti vyhľadávajú a zabezpečujú sami. Nakoľko ide o súkromných poskytovateľov ubytovania, univerzita na nich nemá v žiadnom ohľade dosah. Neznalosť a nepripravenosť zvyknú využívať práve podvodníci, ktorých ponuka vyzerá ako každá iná legitímna ponuka ubytovania. Ako odlíšiť podvodníkov od solídnych poskytovateľov ubytovania? Podvodníci nezvyknú samotné ubytovanie vlastniť. Jednoducho si stiahnu autentické fotky nejakého ubytovania a zadajú všetky údaje o ubytovaní tak, že pri hľadaní ponúk nevidíte rozdiel. Odlišnosť býva práve v tom, že sa s vami nechcú priamo kontaktovať a komunikujú čisto písomnou formou. Ďalším znakom je, že požadujú vysokú zálohu vopred. Takto sa mnoho cudzincov nechá častokrát oklamať a až pri príchode do krajiny zistia, že žiadne rezervované ubytovanie neexistuje a musia hľadať náhradné a častokrát nákladné riešenie. Ako sa nenechať oklamať?

  1. Po výbere ideálneho ubytovania si dohodnite s poskytovateľom osobný video hovor, pri ktorom vám ukáže samotné ubytovanie. Takto sa aspoň na diaľku uistíte, s kým komunikujete a že dané miesto existuje.
  2. Pokiaľ poskytovateľ požaduje zálohu, zistite si, za akých podmienok ju môže vyžadovať. Všetky krajiny majú zákonom stanovené aspoň základné pravidlá. Takto sa nenechajte nachytať.
  3. Požiadajte poskytovateľa o kontakt na súčasných či bývalých obyvateľov. Vďaka takémuto kontaktu sa môžete uistiť, že v ubytovaní niekto pred vami býval a môžete tak aj zistiť spätnú väzbu.
  4. Využite agentúry či platformy, ktoré túto službu sprostredkovávajú. Istotou môže byť aj prostredník. Takáto agentúra či platforma je spojovníkom medzi vami a poskytovateľom ubytovania. To znamená, že obvykle rieši vzniknuté problémy, sprostredkováva platby a najdôležitejšie je, že garantuje samotné ubytovanie.

Ubytovanie predstavuje základný záchytný bod pre každý dlhodobý pobyt v zahraničí. Či už si vyberiete možnosť, ktorú ponúka univerzita alebo zvolíte cestu súkromných poskytovateľov vedzte, že nie je na čo čakať. Akonáhle máte potvrdený pobyt, je najvyšší čas začať sa po ubytovaní obzerať. Pamätajte na to, že nie ste jediní, kto hľadá ubytovanie a častokrát to funguje na princípe, kto skôr príde, ten skôr melie. Nenechajte si ujsť tak príležitosť vyberať si. Pre ďalšie tipy, na čo si dať pozor pri krátkodobom aj dlhodobom pobyte v zahraničí, si prečítajte náš 2. diel.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Štúdium v zahraničí? Podaj si žiadosť o štipendium do 14 krajín

Štúdium v zahraničí? Podaj si žiadosť o štipendium do 14 krajín

Slovenská akademická informačná agentúra má pre teba dobré správy. Podávanie žiadostí o štipendijné pobyty do 14 krajín sveta bolo predĺžené až do konca januára. Štipendia sú prideľované na základe medzivládnych bilaterálnych dohôd študentom, doktorandom, vysokoškolským učiteľom a výskumným pracovníkom. Pokiaľ patríš do jednej z týchto skupín, môžeš vycestovať na študijný pobyt, výskumný pobyt, prednáškový pobyt či …