Na Unicorn Vysokej škole je možné študovať plne online odkiaľkoľvek, aj v angličtine

1. 5. 2023 | PR články

UUN_pribehy studentu a absolventu_Jakub Rykr Sindelar_01_1080x1080_001_final - kopieUnicorn Vysoká škola vzdeláva ľudí v oblasti IT a businessu už od roku 2007. Vychovala celý rad odborníkov, ktorí sa dokážu uplatniť ako v Česku, tak v zahraničí. Jedným z nich je aj Jakub Rykr Šindelář, ktorý vyštudoval program Business Management. Ako na štúdium spomína a ako veľmi sa Unicorn Vysoká škola zmenila?

Jakub Rykr Šindelář patrí medzi prvých absolventov v bakalárskom programe Business Management. Na Unicorn Vysokú školu nastúpil v roku 2007, teda v čase, keď vznikla. „Poznal som firmu Unicorn a páčilo sa mi, akým spôsobom sa prezentuje. Unicorn Vysoká škola mi prišla veľmi pokroková už len tým prepojením so samotnou spoločnosťou Unicorn. To ma veľmi lákalo,“ spomína.

Svoje rozhodnutie nikdy neľutoval a jeho prvotné dojmy sa mu rýchlo potvrdili. „Veľa škôl sľubuje spojenie teórie s praxou, ale až tu som mal pocit, že to tak naozaj je,“ hovorí. Štúdium totiž prebieha nielen formou klasických prednášok, ale aj v rámci workshopov a hackathonov.

„Zhruba raz za semester sme mali dvojdňový workshop v hoteli Hřebečníky, kde spoločnosť Unicorn organizuje firemné vzdelávacie a školiace aktivity. Tam sme pracovali na konkrétnom zadaní. V rámci tímov sme napríklad museli zostaviť marketingovú stratégiu, business plán, spôsob financovania alebo obchodný model produktu či spoločnosti. Celý tento set sme posledný deň prezentovali pred vyučujúcimi a ľuďmi z Unicornu alebo inými externistami z partnerských spoločností,“ popisuje Jakub.

Aplikovať teóriu do praxe

Študenti si tak mohli vyskúšať rôzne role od projektového manažéra až po finančného analytika a osvojiť si prácu v tíme. „Veľmi rád na to spomínam, pretože som mal možnosť teóriu aplikovať do praxe. Naučil som sa problém uchopiť ako celok, postupne ho analyzovať, rozdeliť na čiastkové úlohy, a hlavne viem, ako pracovať v tíme,“ hovorí Jakub.

Projektová výučba má však ešte jednu veľkú výhodu – odstránenie anonymity. „Všetci sme sa poznali a mali sme výborné vzťahy s prednášajúcimi. Neboli to iba typickí akademickí profesori, ale aj ľudia z praxe. Výučba tak často pripomínala skôr firemný meeting, pretože sme veľa diskutovali,“ spomína absolvent.

Počas svojho štúdia Jakub tiež využil to, že je škola prepojená s IT firmou Unicorn, v ktorej si našiel brigádu. Nie je teda prekvapením, že po ukončení štúdia začal v Unicorne pracovať ako projektový koordinátor. Po štyroch rokoch si na nejaký čas odskočil do odboru gastro a hotelierstvo a viedol hotel v Orlických horách.

Štúdium online je obrovská pridaná hodnota

Zlomový pre neho bol jún 2022, kedy sa na Unicorn Vysokú školu opäť vrátil, tentoraz však v úplne inej úlohe – Operations Manager. Dnes má na starosti všetky zdroje od ľudí cez majetok až po financie, a to nielen pre Unicorn Vysokú školu, ale aj pre nakladateľstvo Unicorn Publishing a Unicorn Top Gun Academy, čo je interný vzdelávací systém pre spolupracovníkov Unicornu. „Pracovná ponuka od alma mater sa jednoducho neodmieta,“ smeje sa.

Ako sa teda Unicorn Vysoká škola za viac ako 12 rokov zmenila? „S čistým svedomím môžem povedať, že prístup sa nezmenil. Máme stále skvelé prednášajúce a maximálne prepájame prax s teóriou,“ hovorí. V čom ale vidí najväčší plus, je možnosť študovať úplne online. „Trh je hladný po vývojároch a dobrých manažéroch. Možnosť študovať tieto odbory plne online bez toho, aby ste jedinkrát navštívili školu, je v dnešnom digitálnom svete obrovská pridaná hodnota.“

Unicorn Vysoká škola ponúka hneď dva bakalárske online programy: Softwérový vývoj a Business Management. V Česku sa jedná o vôbec prvú vysokú školu, ktorá niečo také umožňuje. Otvára tak možnosť štúdia napríklad pre mamičky na materskej dovolenke alebo Čechom žijúcim v zahraničí. Svoje o tom vie aj Ivana Jones, ktorá Unicorn Vysokú školu študuje až z ďalekej Austrálie.