Nultý ročník – jedna z možností pre neprijatých

26. 9. 2016 | Rady maturantom

Snažili ste sa, no aj tak sa to na prvýkrát nepodarilo. To, že vás nezobrali na vysokú školu, nie je koniec sveta. Ak ste na pokračovanie v štúdiu nezanevreli a o rok to chcete s prijatím na vysokú školu skúsiť znovu, dobrou voľbou pre vás môže byť nultý ročník.

Nultým ročníkom sa označujú všetky prípravné kurzy nielen k prijímacím skúškam, ale aj k následnému štúdiu. Organizovať ich môže priamo škola vo svojich priestoroch alebo komerčná spoločnosť zameriavajúca sa na takéto vzdelávanie. Ponuka týchto kurzov sa čoraz viac rozširuje, no najmä v Českej republike. U nás to ešte takú silnú tradíciu ako u susedov nemá.

Byť v nultom ročníku, to je mať takú „školu-neškolu“. Tí, ktorí tieto ročníky navštevujú, musia chodiť na prednášky a hodiny tak ako študenti denného štúdia. Majú však nevýhodu, pretože im oficiálny status študenta nepatrí, a teda pre nich neplatia rôzne študentské výhody.

Výučba môže prebiehať každý deň, len niektoré dni v týždni alebo len cez víkendy. Doobeda, poobede alebo celý deň. Všetko závisí od daného kurzu. To však môže byť problém pre tých, ktorí by popri tom chceli stíhať pracovať. Ak nenájdete ochotného zamestnávateľa, u ktorého si služby môžete vyberať flexibilne podľa výučby, riešenie môžu byť brigády s možnosťou výberu zmeny. Kto však pracovať popri tom nechce, môže nultý ročník prepojiť napríklad s iným certifikovaným kurzom a rozšíriť tak svoje znalosti aj z iného odboru.

Niektoré kurzy, resp. nulté ročníky majú trvanie len jeden semester, teda približne 3 mesiace, iné sú celoročné, trvajú teda 2 semestre. Nie sú len o sedení a počúvaní prednášok, ale aj o zápočtoch, seminárkach a skúškach ako pri riadnom štúdiu.

Na Slovensku nultý ročník ešte nie je bežnou praxou a skôr sa dá prihlásiť na rôzne kurzy v súkromných agentúrach. Tie by však mali mať akreditáciu od Ministerstva školstva, aby pri ukončení takýchto kurzov mohli vydávať platný a akceptovateľný certifikát, ktorý je dôkazom o úspešnom absolvovaní kurzu. Cena kurzu môže byť v každej spoločnosti iná a závisí najmä od jeho trvania.

Niektoré vysoké školy ponúkajú možnosť prihlásiť sa na prípravné kurzy k prijímacím skúškam. Tie môžu byť od jednodňových až po niekoľkomesačné. Tie vás však pripravia len na formu prijímacích skúšok na vybraný odbor, kým nultý ročník vo forme, ako ho majú v Čechách, vás pripravuje aj priamo na štúdium a mnohé skúšky splnené počas tohto roka môžu byt spätne uznané v riadnom štúdiu. Preto je najlepšie využiť možnosť nultého ročníka na škole a v odbore, ktorý by ste následne chceli študovať (teda ak sa chystáte študovať v Českej republike).

Tieto kurzy zvyknú začínať práve na jeseň, takže ak o nástupe do nultého ročníka uvažujete, nemali by ste zbytočne strácať čas.