Pripomienka Nežnej revolúcie

14. 11. 2023 | Aktuality

Sloboda je pre dnešné Slovensko a Česko bezprostredne spojená a udalosťami okolo Nežnej revolúcie v novembri 1989. Pri príležitosti spomienky na udalosti Nežnej revolúcie a získania slobody sa každoročne konajú rôzne podujatia, a to najmä v našom hlavnom meste. Ústav pamäti národa v dňoch 6. až 17. novembra 2023 organizuje už XIII. ročník Festivalu slobody. Ide o viac-žánrový festival, ktorý pripomína a analyzuje obdobie neslobody na Slovensku. Festival slobody sa okrem Bratislavy koná a je v ďalších slovenských mestách, a to konkrétne v Bardejove, Brezne a Šintave. Vstup na podujatia Festivalu slobody je voľný.  Festival slobody zahŕňa v svojej multižánrovosti rôzne filmové prehliadky, výstavy a exhibície, koncerty, diskusie, víkend zatvorených hraníc, festival pod pyramídou a mnoho ďalšieho. V Bratislave sa na počesť spomienky na predvečer Nežnej revolúcie odohrá 16. novembra „Spomienka na pochod študentov 16.11.1989“. Taktiež sa uskutoční debata s aktérmi Nežnej revolúcie. V tento deň v roku 1989 vysokoškolskí a stredoškolskí študenti zorganizovali v Bratislave protestnú demonštráciu v podvečerných hodinách ako vyjadrenie nesúhlasu s vtedajším komunistickým režimom. 17. novembra sa budú konať pietne spomienky v Bratislave pri Bráne slobody a  pri pamätníku na cintoríne vo Vrakuni.  Najväčšie oslavy Nežnej revolúcie či Sametovej revolúcie, ako sa jej hovorí u našich susedov v Čechách sa však každoročne odohrávajú práve 17. novembra na Národnej triede v Prahe. Práve tu sa 17. novembra štrngalo kľúčmi a nenásilnou formou bojovalo za slobodu. Každý rok sa Korzo Národní mení na otvorený priestor pre pripomenutie hodnôt slobody a demokracie. V piatok 17. novembra 1989 sa v Prahe zišli českí aj slovenskí študenti vysokých škôl pri oficiálnom pietnom akte pri príležitosti 50. výročia smrti Jana Opletala a zatvorenia českých vysokých škôl v roku 1939 nacistickým Nemeckom. Tento deň bol neskôr vyhláseným za Medzinárodný deň študentstva, ktorý si pripomíname práve 17. novembra. Viac o tomto dni sa môžete dočítať v našom predošlom príspevku Medzinárodný deň študentstva – 17. november.  Zdroje: https://www.festivalslobody.sk/program-festivalu-slobody-2023.htmlSloboda je pre dnešné Slovensko a Česko bezprostredne spojená a udalosťami okolo Nežnej revolúcie v novembri 1989. Pri príležitosti spomienky na udalosti Nežnej revolúcie a získania slobody sa každoročne konajú rôzne podujatia, a to najmä v našom hlavnom meste. Ústav pamäti národa v dňoch 6. až 17. novembra 2023 organizuje už XIII. ročník Festivalu slobody. Ide o viac-žánrový festival, ktorý pripomína a analyzuje obdobie neslobody na Slovensku. Festival slobody sa okrem Bratislavy koná a je v ďalších slovenských mestách, a to konkrétne v Bardejove, Brezne a Šintave. Vstup na podujatia Festivalu slobody je voľný.

Festival slobody zahŕňa v svojej multižánrovosti rôzne filmové prehliadky, výstavy a exhibície, koncerty, diskusie, víkend zatvorených hraníc, festival pod pyramídou a mnoho ďalšieho. V Bratislave sa na počesť spomienky na predvečer Nežnej revolúcie odohrá 16. novembra „Spomienka na pochod študentov 16.11.1989“. Taktiež sa uskutoční debata s aktérmi Nežnej revolúcie. V tento deň v roku 1989 vysokoškolskí a stredoškolskí študenti zorganizovali v Bratislave protestnú demonštráciu v podvečerných hodinách ako vyjadrenie nesúhlasu s vtedajším komunistickým režimom. 17. novembra sa budú konať pietne spomienky v Bratislave pri Bráne slobody a  pri pamätníku na cintoríne vo Vrakuni.

Najväčšie oslavy Nežnej revolúcie či Sametovej revolúcie, ako sa jej hovorí u našich susedov v Čechách sa však každoročne odohrávajú práve 17. novembra na Národnej triede v Prahe. Práve tu sa 17. novembra štrngalo kľúčmi a nenásilnou formou bojovalo za slobodu. Každý rok sa Korzo Národní mení na otvorený priestor pre pripomenutie hodnôt slobody a demokracie. V piatok 17. novembra 1989 sa v Prahe zišli českí aj slovenskí študenti vysokých škôl pri oficiálnom pietnom akte pri príležitosti 50. výročia smrti Jana Opletala a zatvorenia českých vysokých škôl v roku 1939 nacistickým Nemeckom. Tento deň bol neskôr vyhláseným za Medzinárodný deň študentstva, ktorý si pripomíname práve 17. novembra. Viac o tomto dni sa môžete dočítať v našom predošlom príspevku Medzinárodný deň študentstva – 17. november.

Zdroje: https://www.festivalslobody.sk/program-festivalu-slobody-2023.html


benusova@vysokeskoly.cz