Príprava na pracovný pohovor

1. 6. 2020 | Uplatnenie absolventov a študentov

Máte po vysokej škole alebo po strednej, no nechystáte sa pokračovať v štúdiu ďalej či vás na vysokú školu neprijali. Čaká vás „skutočný“ život, ku ktorému patrí aj zamestnanie. Rozposlali ste životopisy a pri troche šťastia vás pozvali na pohovor. Čo teraz?

Príprava na pracovný pohovor

Príprava doma

Na pracovný pohovor sa treba pripraviť už doma. To, čo máte v životopise, by ste, samozrejme, mali vedieť ovládať aj bez jeho pomoci. No mali by ste mať znalosti aj o firme, pre ktorú chcete pracovať a o pracovnej ponuke, resp. o mieste, o ktoré sa uchádzate. Ideálny zdroj je webová stránka firmy, prípadne jej stránka na sociálnych sieťach. Ak na danú pozíciu vyžadujú ovládanie cudzieho jazyka, pripravte sa na to, že celý pohovor alebo jeho časť môže byť vedená v tomto jazyku. Môžete si pozrieť v rôznych článkoch aj často kladené otázky na pohovoroch a pripraviť si na ne odpovede, je šanca, že vám niektorú z nich položia. A hlavne sa snažte byť v pohode a nestresovať sa už dopredu.

Deň D

Poriadne si zistite, kde sa pohovor bude uskutočňovať, no nielen miesto konania, ale aj ako sa k nemu dostanete. Spoje, mestskú hromadnú dopravu alebo parkovacie miesta v okolí. Vyberte sa na pohovor dostatočne v predstihu, aby ste nemeškali ani v prípade, že to aj napriek predošlému prieskumu v mapách nenájdete alebo vás zdrží zápcha na ceste. V prípade, že sa také niečo stane, majte uložený kontakt osoby, ktorej budete môcť potom zavolať a ospravedlniť meškanie.

Vhodne sa oblečte, aby ste vzbudili dobrý prvý dojem. Majte aj primerané vystupovanie, nebuďte prehnane nervózni, no ani príliš sebavedomí. Majte pri sebe doklady, pre istotu aj životopis a prípadne aj blok a pero na poznámky. Či musíte so sebou priniesť aj iné dokumenty, to už záleží na tom, či to od vás vyžadujú (napr. diplom, certifikáty,…). Vypnite si telefón, niečo zjedzte, aby vám neškvŕkalo v bruchu (no nič cesnakové a podobne), vyhoďte žuvačku, nefajčite a nepite alkohol, bude to z vás cítiť.

Na pohovore

Pri prvom kontakte sa osobe pozerajte do očí a primerane jej stlačte ruku pri podaní. Správajte sa slušne, buďte asertívny, spolupracujte, odpovedajte na všetky otázky, neskáčte do reči, prehnane nevtipkujte, odpovedajte konkrétne, je vhodné spomínať konkrétne situácie, ktoré ste zažili a úspešne zvládli. Na záver môžete položiť otázky, ktoré si pripravíte dopredu. Je to odraz vašej túžby po danom zamestnaní a indikátor toho, ako to s danou pozíciou myslíte. Môžete sa spýtať na to, ako vyzerá pracovný deň na danej pozícii, firemnú filozofiu či kultúru, benefity, vzťahy v spoločnosti, pracovnú dobu a podobne. Ak vám to nepovedia skôr, môžete sa opýtať aj na to, kedy a ako vám dajú vedieť výsledok pracovného pohovoru.

Keď to nevyjde na prvýkrát, nezúfajte a nevzdávajte to. Raz sa to určite podarí…

Ďalšie články k téme