Takto sa býva v Bratislave na internátoch; časť III.

18. 1. 2021 | Študentský život

Takto sa býva v Bratislave na internátochS vysokou školou sa najmä v prvom roku štúdia neodmysliteľne spája slovo internát.

V tomto článku si povieme niečo viac o internátoch, ktoré patria Ekonomickej Univerzite v Bratislave (EUBA), a to presne o dvoch známych pod familiárnym označením DOPA a HOPA. Ak vás však zaujíma niečo viac o internátoch napríklad Mlynskej Doliny, prečítajte si náš starší článok Takto sa býva v Bratislave na internátoch. Ale najprv o internátoch Ekonomickej Univerzity vo všeobecnosti. EUBA poskytuje možnosť študentského bývania na 8 rozličných študentských domovoch v Bratislave:

VLČIE HRDLO:

viacej o tomto internáte si môžete prečítať v predošlom článku; Takto sa býva v Bratislave na internátoch 2.časť.

EKONÓM:

Tento internát je rozhodne najvýhodnejší čo sa polohy týka. Na univerzitu to je doslova na skok a mnohokrát sa žartuje, že na prednášku sa dá prísť rovno z postele v papučiach a pyžame.

STAROHÁJSKA:

tvoria ju dva študentské domovy; Starohájska 4 a 8, ktoré sú taktiež veľmi výhodné v rámci dostupnosti do školy, nakoľko sa nachádzajú v Petržalke.

HOPA a DOPA. Za týmito skratkami sa skrývajú oficiálne dva študentské domovy Ekonomickej Univerzity; ŠD Hroboňova 4 a ŠD Prokopa Veľkého 41.

ŠD Hroboňova 4 – DOPA.

Je internát, o ktorom sa traduje humorná legenda, že nie každý ho zažil, no každý o ňom už počul. Je to starší internát, prevažne nezrekonštruovaný so starými oknami či nábytkom. Internát je riešený zdieľanými sociálnymi priestormi, čo znemená, že izby sú prevažne obývané troma spolubývajúcimi, kde sa pre celú chodbu zdieľa kuchynka, sprchy, toalety, a to všetko dievčatá a chlapci namiešane. V budove je kopírka, malý bufet. Pravdepodobne to znie hrôzostrašne, no neľakajte sa, dá sa zvyknúť na všetko a aj na toto ubytovanie budete rokmi spomínať s úsmevom a čo je veľmi pravdepodobné, že i tu si nájdete skvelých kamarátov.

ŠD Prokopa Veľkého 41 HOPA:

zmodernizovaný a prerobený internát s novým nábytkom a bunkovým systémom, čo predstavuje štyroch ľudí, dve oddelené izby po dvoch spolubývajúcich a bunka spolu zdieľa samostatnú kuchynku a kúpeľňu. HOPA predstavuje na bratislavské pomery vysoký štandard internátu. V prízemí nájdete bufet s možnosťou stravovania sa, dať si pivko popri príležitostnom premietaní športových zápasov.

Medzi HOPOU a DOPOU je telocvičňa, kde sa odohráva časť telovýchovných aktivít univerzity. Taktiež sa tam nachádza posilňovňa.

Čo je ale asi najväčšou výhodou týchto intrákov, a žiaden iný sa im tým v Bratislave nevyrovná, je ich lokalita. Objekty sa nachádzajú snáď v jednej z najkrajších častí Bratislavy – Horskom Parku. Horský park je historickou súčasťou nášho hlavného mesta a teší sa jeho výnimočnosti dodnes. Uprostred sa nachádza historická horáreň, ktorá je vyhľadávaným miestom na posedenie a odpočinok. Park je skvelým miestom ak hľadáte pokoj, ticho, odpočinok od ruchu mesta, no zároveň nechcete cestovať ďaleko, nachádza sa presne v srdci hlavného mesta. Je miestom stvoreným na vyvetranie sa či už od povinností alebo štúdia, ideálne na beh, čo študenti ocenia najmä počas skúškového.

Od internátov je to pekná pešia prechádzka k ďalšej pamiatke nášho hlavného mesta – na Slavín. Vedú k nemu mnohé uličky aj cez krásny Horský park a takáto prechádzka rozhodne stojí za to. Cestou natrafíte na rôzne ambasády, ktoré tú sídlia.

Do školy je to pomerne ďaleko, no študentom vychádza v ústrety linka 184 (mhd), ktorá je posilová študentská linka a premáva počas akademického roka. Chodí vo vyhradených časoch; pred a po hodinách, aby eubákov zviezla bez zbytočných zastávok cez mesto. Cesta tak trvá približne 15 minút, čo je asi o polovicu kratšie ako keď sa študent vyberie v medzičase iným spojom. Od internátov to je blízko do centra nášho hlavného mesta. Na skok je to od vlakovej stanice, čo ocenia prichádzajúci študenti v nedeľu večer, kedy dokonca ešte premáva posilová linka 141 priamo od vlakovej stanice k internátu v časoch príchodu vlakov z druhej časti republiky.

Veľkou nevýhodou internátov je, že v prijateľnej pešej dostupnosti sa nenachádza žiaden väčší supermarket, len malé lokálne potraviny, ktoré si uvedomujú svoju pozíciu a tomu častokrát zodpovedajú ceny. Aby to však nebolo „celé zle“ oproti obchodíku sa nachádza výborná vináreň. V  pešej blízkosti od intrákov  je kostol s kalváriou či známy podnik Funus.

Odporúčanie na záver je pridať sa a  sledovať Facebook skupiny internátov, kde sa dá zabaviť a častokrát až zaplakať nad stavom internátov a hlavne pozisťovať ako to tam vyzerá. Naše odporúčanie je vyskúšať žiť na internáte aspoň určitý čas, je to taká správna vysokoškolská atmosféra, ktovie, možno budete mať šťastie a  aj tie legendárne chodbovice a izbovice budete mať česť zažiť.

Ďalšie články k téme