Ako si naplánovať posledný polrok na strednej?

18. 2. 2024 | Rady maturantom

pre maturanty
Stredoškolákom vo 4. či v 5. ročníku už čoskoro končí ďalšia etapa života. Pre niektorých to môže byť vytúžený koniec štúdia, pre iných zasa nepríjemný pocit toho, že opúšťajú známy kolektív či pocit veľkej zodpovednosti. Okrem toho je však posledný polrok na strednej škole spojený aj s mnohými povinnosťami, ktorých sa môže nakopiť viac než dosť. Maturita, testy, prijímacie skúšky na vysoké školy či hľadanie si nového zamestnania, to všetko má svoje termíny a vyžaduje to čas. Pokiaľ sa ťa to týka, nie je sa však čoho báť. Navyše aby bol najbližší polrok znesiteľnejší, pripravili sme pre teba pár tipov.

Testy a povinnosti do školy 

Aj keď bývajú mnohí učitelia v poslednej časti štúdia voči študentom zhovievavejší, neznamená to, že príprava na bežné predmety a písomky už skončila. Ideálny prístup je, že pokiaľ ide o zadanie, ktoré sa dá splniť čo najskôr či pripraviť ho vopred, je dobré sa mu povenovať čo najskôr. Môže ísť napríklad o rôzne projekty či seminárne práce. A keď je termín odovzdania až za pár týždňov, ver, že teraz máš viac času ako za tých pár týždňov. Pokiaľ ide napríklad o testy či ústne odpovede, pri príprave na ne netreba zabudnúť na to, že to, čo sa naučíš, sa ti môže zísť na maturite či na prijímacích skúškach. Pokiaľ budeš teda k príprave pristupovať týmto spôsobom, nie len že sa naučíš na test či inú skúšku, ale zároveň ušetríš čas pri príprave na ďalšie povinnosti.

Maturita 

Kľúčom k maturite bez stresu je systematickosť. Množstvo informácií, ktoré sa musíš naučiť na maturitu, je oproti doterajším objemom o veľa väčšie. Preto je aj k príprave potrebné pristupovať inak. V prvom rade je dôležité si uvedomiť, že deň pred skúškou sa už nestihneš všetko naučiť, a preto je potrebné si prípravu rozložiť. Z predchádzajúcich príprav na testy vieš odhadnúť, aké množstvo času ti zaberie sa naučiť nejaké množstvo informácií. Podľa toho si vieš približne časovo naplánovať, koľko tu bude trvať celá príprava. Pri plánovaní netreba zabudnúť na oddych, nepredvídateľné situácie a čas na opakovanie, preto je dobré mať rezervu. Pre kontrolu dodržiavania plánu je dobré mať  poznačen základné míľniky. Vďaka tomu budeš vedieť, že počas prvého týždňa priprav musíš stihnúť prípravu na 10 maturitných otázok.

Prijímacie skúšky na vysokú školu 

Aby toho nebolo málo, mnohým uchádzačom sa do všetkých týchto povinností mieša aj príprava na prijímačky. V tomto prípade najviac záleží na tom, na akú vysokú školu sa hlásiš a koľko táto príprava vyžaduje času. Záleží, či sa pripravuješ na vedomostné testy alebo napríklad na národné porovnávacie skúšky, u ktorých máš viac pokusov. Pri príprave na prijímacie skúšky sa teda nedá univerzálne povedať, aký prístup je najlepší. Rozhodne však platí, že čím väčšie množstvo informácií sa potrebuješ naučiť, tým viac času potrebuješ.

Univerzálna rada 

Pokiaľ máš pocit, že ťa toho v najbližšom polroku čaká príliš, dobrým pomocníkom je plánovací kalendár. Do neho si môžeš poznačiť všetky termíny a povinnosti a vďaka nemu získaš prehľad v tom, kedy ťa čo čaká a aké máš medzi povinnosťami časové rozostupy. Takýto kalendár ťa teda môže upokojiť, pretože budeš mať presný prehľad o tom, koľko máš ešte času a zároveň motivovať, pokiaľ pôjde do tuhého.

Nezabudni, že toto sú tipy, ktoré môžu platiť pre mnohých, ale každý sme iný, a preto pokiaľ ti niektorá forma nevyhovuje, bude potrebné si ju prispôsobiť svojim potrebám a zvykom. Platí to, čo pri rôznorodosti študijných tipov, môžeme ľudí rozdeliť do základných kategórii, ale neznamená to, že pre všetkých platí to isté.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Veľká zmena v maturite z matematiky? Možno už čoskoro

Veľká zmena v maturite z matematiky? Možno už čoskoro

Minister školstva, vedy, výskumu a športu, Tomáš Drucker, prišiel s návrhom, ktorý by zásadne zmenil systém maturít z matematiky. Chce ho totiž priblížiť formátu, aký majú maturity z cudzích jazykov, teda takému, v ktorom bude viac úrovní. Odôvodňuje to tým, že nie každý žiak potrebuje rovnakú úroveň: „Žiaci by nerobili len jednu skúšku z matematiky, …

Ako sa nezblázniť z prihlášok, dní otvorených dverí a prijímačiek?

Ako sa nezblázniť z prihlášok, dní otvorených dverí a prijímačiek?

S novým rokom prichádza pre mnohých stredoškolákov obdobie plné rozhodovania sa, prihlášok, návštev DOD, platieb a mnoho ďalších vecí, ktoré súvisia s budúcim nástupom na vysokú školu. Najdôležitejšie na tomto období sú ale termíny! Termín dní otvorených dverí, termíny prihlášok, termín prijímacích skúšok a ďalšie. Pokiaľ zvažujete viac vysokých škôl, odrazu vás tieto termíny zavalia …

Súčasná podoba maturitnej skúšky sa môže stať minulosťou

Súčasná podoba maturitnej skúšky sa môže stať minulosťou

S návrhom na nový formát prišla Študentská rada stredných škôl. Táto organizcia zastupuje žiakov stredných škôl a sama o sebe hovorí: „Sme stredoškoláci, ktorým nie je ľahostajný osud stredného školstva.” Členovia Študentskej rady realizujú rôzne aktivity na podporu stredoškolákov a okrem iného zastupujú ich záujmy na pôde Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Jedným z …