Ako zvládnuť prijímacie skúšky na vysokú školu?

23. 4. 2024 | Prijímacie konanie

Ako zvládnuť prijímacie skúšky na vysokú školu?Písomné maturity sú v plnom prúde, podávanie prihlášok na vysoké školy tiež. To dokonca v niektorých prípadoch už aj skončilo, a to znamená jediné – prijímačky sa blížia. Prijímacie konanie na vysokú školu môže vzbudzovať stres a neistotu, akonáhle sa však zorientuješ, čo je všetko potrebné, nebude to už zďaleka taký strašiak. Pre lepšiu orientáciu v tomto procese ti prinášame prehľad toho, ako môžu prijímačky vyzerať a niekoľko tipov, ako sa na ne pripraviť:

1. Testy a pohovory realizované školou:

Mnohé školy vyžadujú od uchádzačov, aby absolvovali ich vlastné testy z rôznych predmetov či ústne pohovory, či dokonca ich kombináciu. Na ich zvládnutie je dôležité:

  • Zisti si požiadavky školy: Preštuduj si podmienky prijímacieho konania na stránke školy a zisti, aké testy a znalosti sa od teba očakávajú.
  • Priprav sa na testy: Využi materiály školy (okruhy tém, ukážkové testy), online kurzy, prípravné knihy a doučovanie.
  • Priprav sa na ústne pohovory: Precvič si odpovede na bežné otázky, obleč sa formálne a buď sebavedomý, ale nie príliš. Dobrým pomocníkom môže byť aj niekto z tvojho okolia. Popíš mu, na aký pohovor sa potrebuješ pripraviť, on si pripraví otázky a ty si budeš trénovať odpovede na ne. Aj keď to s veľkou pravdepodobnosťou nebudú rovnaké otázky ako tie na pohovore, nacvičíš si rýchle reakcie bez prípravy.

2. SCIO testy:

Tieto testy môžu slúžiť ako plnohodnotná náhrada prijímacích skúšok, alebo ich doplnok na rôznych slovenských a českých vysokých školách.

  • Typy testov: SCIO ponúka testy z rôznych predmetov (všeobecné študijné predpoklady, matematika, angličtina, základy spoločenských vied,…).
  • Výhody: Objektivita, porovnanie s ostatnými účastníkmi, možnosť testy opakovať, možnosť absolvovať kurz či zakúpiť si cvičebnice.
  • Dôležité: Dodržanie termínov a výber správneho typu testu.

3. Prijatie bez prijímacích skúšok:

V niektorých prípadoch sa na vysokú školu môžeš dostať aj bez skúšok. Podmienky sa líšia. Niektoré školy vyžadujú splnenie prísnych podmienok, v niektorých môže stačiť doložiť maturitné vysvedčenie. Pokiaľ

  • Výborný prospech: Vysoké školy niekedy prijímajú študentov s vynikajúcim priemerom z maturity, alebo celého stredoškolského štúdia.
  • Umiestnenie na olympiáde: Dobré výsledky v olympiádach z relevantných predmetov ti v niektorých prípadoch nahradia prijímacie skúšky.
  • Prípravné kurzy: Absolvovanie prípravných kurzov organizovaných školou môže zaručiť prijatie bez klasických prijímacích skúšok.

Uznávanie certifikátov a olympiád:

Niektoré školy môžu dávať svojich uchádzačom možnosť zvýšiť šance na úspech pri prijímacích skúškach rôznymi spôsobmi. Preštuduj si podmienky a zisti, či ti škola nemôže udeliť body navyše  napríklad za:

  • Jazykové certifikáty: Doklady o jazykovej úrovni (angličtina, nemčina, francúzština…)
  • Umiestnenie na olympiádach: Diplomy z olympiád v relevantných predmetoch.
  • Účasť na korešpondenčných seminároch: Certifikáty o absolvovaní týchto kurzov.

V tomto prípade je však veľmi dôležité dodržať termíny na posielanie dokladov a splniť všetky požiadavky školy.

Tipy na záver:

  • Začni sa pripravovať včas: Čím skôr s prípravou začneš, tým lepšie si osvojíš učivo a znížiš stres.
  • Využi všetky dostupné materiály: Online kurzy, knihy, doučovanie, ukážkové testy.
  • Buď sebavedomý/á: Ver si a nepodceňuj svoje schopnosti.
  • Dôkladne si prečítaj podmienky prijímacieho konania: Nepodceňuj detaily a dodrž termíny.

Príprava na prijímacie skúšky si vyžaduje čas a úsilie, ale s trochou snahy a vytrvalosti to zvládneš. Neboj sa a ver si! Držíme ti palce.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Posledná šanca na SCIO testy. Zostávajú už len 2 termíny!

Posledná šanca na SCIO testy. Zostávajú už len 2 termíny!

Prijímacie skúšky na vysoké školy sa blížia a pre mnohých to znamená absolvovanie SCIO testov. Nezabudni, že ak plánuješ nastúpiť do prvého ročníka už tento rok na jeseň, zostávajú už len dva termíny, ktorých sa môžeš zúčastniť: 1. mája a 25. mája. Do termínu prvého z týchto testov zostáva už len chvíľa, dôležité je myslieť …

Prijímačky na medicínu v Bratislave nebudú len o bifľovaní

Prijímačky na medicínu v Bratislave nebudú len o bifľovaní

Prijímacie skúšky na medicínu sú jednými z najobávanejších prijímačiek na vysokú školu. Plynie to z toho, že od študentov medicíny sa už v prvom ročníku očakávajú znalosti vybraných predmetov na veľmi vysokej úrovni. Zároveň to súvisí s tým, že o medicínu je veľký záujem medzi uchádzačmi a lekárske fakulty pomocou náročnosti prijímacích skúšok selektujú tých …

Ako sa nezblázniť z prihlášok, dní otvorených dverí a prijímačiek?

Ako sa nezblázniť z prihlášok, dní otvorených dverí a prijímačiek?

S novým rokom prichádza pre mnohých stredoškolákov obdobie plné rozhodovania sa, prihlášok, návštev DOD, platieb a mnoho ďalších vecí, ktoré súvisia s budúcim nástupom na vysokú školu. Najdôležitejšie na tomto období sú ale termíny! Termín dní otvorených dverí, termíny prihlášok, termín prijímacích skúšok a ďalšie. Pokiaľ zvažujete viac vysokých škôl, odrazu vás tieto termíny zavalia …