Erasmus stáž v Írsku

17. 7. 2021 | Štúdium v zahraničí

Erasmus stáž v ÍrskuErasmus+ výmenné študijné mobility sú pomerne známe a využívané, s Erasmus stážami tomu už tak nie je. O skúsenostiach zo študijných pobytov z Varšavy či Litvy si môžete prečítať v našich starších príspevkoch. V tomto článku vám sprostredkuje svoju skúsenosť študentka Miška z jej stáže v hlavnom meste Írska.

Ahoj, Miška. Hneď na úvod by som sa ťa rada opýtala, kde si študovala na Slovensku a prečo si sa rozhodla pre Erasmus stáž?

Študovala som na EUBE, Fakulta aplikovaných jazykov a za svojou stážou som vycestovala do Írska, konkrétne do Dublina. Erasmus+ výmenný pobyt som už absolvovala počas bakalárskeho štúdia vo Francúzku. Stáž mi prišla zaujímavejšia ako bežný študijný pobyt a je lepšia pre získanie praktickej skúsenosti.

Ako prebieha také prihlásenie sa na stáž?

Prihlásenie sa mi nezdalo nejako zvlášť komplikované. Všetko sa dalo nájsť na stránke našej školy, postupy čo a ako treba spraviť. Bol tam aj manuál a vypísané všetko potrebné, a takto sa mi prihlásenie zdalo v pohode.

Miška, ty si absolvovala aj Erasmus+ mobilitu, mohla by si ju porovnať s praktickou stážou?

To asi záleží do veľkej miery od konkrétnej organizácie, do ktorej sa študent hlási a konkrétnej skúsenosti. Erasmus výmenný pobyt bol v mojom prípade fajn, ale praktickou stážou som získala omnoho viac pracovných, ale aj jazykových skúseností, keďže som bola obklopená „native speakermi“, a tak mi pomohla stáž omnoho viac. Počas pobytu vo Francúzsku som bola obklopená viac-menej práve rôznymi študentmi a v konečnom dôsledku som viacej využívala angličtinu ako francúzštinu.

Prečo si sa rozhodla absolvovať stáž práve v Írsku?

Mala som viacej možností, ale Írsko mi prišlo ako tá správna voľba a najmä som si chcela zlepšiť angličtinu a v Anglicku som nenašla žiadnu stáž, ktorá by ma oslovila.

Odrádzali ma ceny v Írsku, ale keďže pre Írsko sa dostáva jeden z najvyšších grantov, okolo 700 Eur na mesiac, som si povedala, že to vyskúšam a cena ma nakoniec neodradila, i keď to bol jeden z faktorov pri rozhodovaní.

Ako prebieha taká stáž a čo to znamenalo pre tvoje štúdium na domovskej univerzite?

Pracovala som normálne ako „full-time employee”, čo je tých 8 hodín denne. Dovolenku a voľno sme mali priateľsky dohodnuté, keď som potrebovala, uvoľnili ma z práce.

Po návrate som väčšinu povinností nemusela dorábať, pretože som robila pre organizáciu, kde sa dali aplikovať prakticky práve tie predmety, ktoré som študovala. Musela som dorobiť len dva predmety, kde boli koncoročné testy z čoho sa vytvorila konečná známka.

Aký bol život v Dubline? Čo si si z tohto pobytu odniesla?

Život v Dubline bol úžasný! Najviac sa mi tam páčil ten život, pouliční umelci, živá hudba v baroch či bol pondelok alebo piatok, každý deň. Už menej sa mi páčili tie ceny a  finančná situácia. Čakala som že Íri sa budú nad nami vyvyšovať, ale nemala som ten pocit.

Odniesla som si najmä kultúrny život, všade v Írsku, nie len v Dubline aj v iných mestách, ten kultúrny život naozaj žil. Po práci sme nešli domov, šli sme si s kolegami, kamarátmi niekam sadnúť, či len sama zo začiatku, keď som ešte nikoho nepoznala, ale necítila som sa zle ísť do baru a zoznámiť sa s niekým.

Íri sú otvorení a milí ľudia a hlavne veľmi vtipní. Mam veľmi rada ich humor, až taký sarkastický. Vtipy nie vždy hneď človek pochopí, ale jednoducho tá kultúra a ľudia boli zo stáže číslo jedna, čo sa mi páčilo.

Možno sa ako negatívum dalo vnímať počasie, no som človek, ktorému nevadí dážď a prehánky, čiže za mňa to bolo v poriadku.

Čo by si odporučila študentom, ktorí zvažujúcim prihlásenie na stáž, no nie sú si istí či by to zvládli alebo sa im to zdá príliš komplikované?  

Samozrejme, že by som odporučila, aby sa nebalí. Nemyslím si, že by to bolo komplikované. Všetky informácie sa dajú nájsť na stránke školy a študenti samozrejme nemôžu čakať, že sa to vybaví za nich a keď už niekto chce vycestovať na stáž či Erasmu pobyt, samozrejme musí byť dotyčný samostatný, nájsť si stáž, letenky, ubytovanie, nečakať, že sa všetko vybaví za neho. Len v malo prípadoch sa stáva, že ubytovanie a iné veci zabezpečí organizácia alebo univerzita. Keď niekto chce ísť do cudzej krajiny treba byť naozaj samostatný ako prvý krok pred vycestovaním. Moja hlavná rada je nebáť sa. Ak to človek neriskne a neskúsi, nebude nikdy vedieť a nebude mať skúsenosť.

Všetkými desiatimi by som odporučila ako pobyt tak aj stáž, ale teda už ako som hovorila, viacej sa mi osvedčila práve tá stáž kvôli pracovnej skúsenosti a zlepšeniu si jazyka, pretože som každý deň písala maily po anglicky a komunikovala po anglicky a dalo mi to omnoho viacej jazykovo a profesne do budúcna.

Ďalšie články k téme