Hľadáš prácu? Kariérne veľtrhy ti pomôžu s výberom

30. 10. 2023 | Aktuality

veľtrhy vysokých škôlVeľtrhov alebo inak výstav z jedného odvetvia je veľké množstvo. V tomto období prebiehajú napríklad aj veľtrhy vysokých škôl, kde sa jednotlivé vysoké školy predstavujú stredoškolákom. Veľtrhom vysokých škôl je napríklad aj Online veletrh Vysokeskoly.cz, ktorého sa budeš môcť zdarma zúčastniť už 22. až 23. novembra z pohodlia domova. Takýchto veľtrhov existuje však veľké množstvo a na rôzne témy. Jednou z nich je aj profesíjné uplatnenie či hľadanie zamestnania. Kariérne veľtrhy sú unikátnou príležitosťou, ako si vytvoriť predstavu o možnostiach zamestnania, ale aj o rôznych zamestnávateľoch, a to na jednom mieste.

Profesia Days 

Medzi známe kariérne veľtrhy patrí podujatie Profesia days, ktoré sa organizuje v rôznych mestách po celom Slovensku. Napríklad kariéry deň v Bratislave prebehol v máji tohto roka. Navštívilo ho vyše 5 000 návštevníkov, ktorí sa mohli stretnúť s viac ako 90 vystavovateľmi. Východ Slovenska najväčší festival príležitostí ešte len čaká. Bude to presne 14. až 15. novembra v Kulturparku Košice. Podľa slov organizátorov sa Kulturpark premení na miesto plné inšpirácie, s možnosťou otestovať a rozvíjať zručnosti, či nájsť svoje vysnívané uplatnenie. Na účastníkov čaká 70 vystavovateľov, profesijné poradenstvo a nové príležitosti.

Univerzitné veľtrhy práce 

Profesia Days sú známym veľtrhom pre všetkých, ktorí hľadajú nové príležitosti. Sú relatívne vhodné aj pre študentov a úplne ideálne pre čerstvých či nadchádzajúcich absolventov. Avšak mnohé vysoké školy organizujú pre svojich študentov aj vlastné veľtrhy pracovných príležitostí. Funguje to zväčša tak, že na fakultu či univerzitu prídu vybraní vystavovatelia, teda firmy, ktoré majú záujem o študentov či absolventov danej školy. Výhodou je, že kým na všeobecných veľtrhoch sú vystavovatelia z rôznych oblastí, aby si každý záujemca prišiel na svoje, na tých univerzitných či fakultných sú viac zameraní na oblasť daného štúdia. Ide teda o ponuky relevantné k štúdiu. Takéto veľtrhy sú výhodné pre obe strany. Vystavovatelia tak čerpajú z rád študentov, u ktorých poznajú akademické zázemie a študentom sa takto dostávajú ponuky z odboru.

Na takýto veľtrh sa môžu už čoskoro tešiť študenti Ekonomickej univerzity v Bratislave. Pre tých kariérne centrum pripravuje ročne 2 veľtrhy, jeden na jeseň s názvom Kariérna cesta a jeden Deň absolventov na jar. Ten blížiaci sa bude už o mesiac, presne 21. až 22. novembra v priestoroch EUBA. Zúčastniť sa môžu študenti posledných ročníkov a absolventi, ktorí hľadajú konkrétne pracovné pozície a trainee programy. Tak istotu môžu prísť aj študenti nižších ročníkov, ktorých zaujíma prax už počas štúdia.

Takýto veľtrh môže byt zaujímavou príležitosťou aj pokiaľ práve nehľadáš prácu. Môžeš sa na ňom dozvedieť o rôznych možnostiach uplatnenia, o ktorých si ani netušil(a), čo ti môže pomôcť v profesíjnom profilovaní sa už počas školy.


podpora@vysokeskoly.cz