Keby volili iba vysokoškoláci, všetko by bolo inak

15. 6. 2023 | Aktuality

prieskum medzi študentmi vysokých škôl o ich volebných preferenciáchV období medzi 26. májom a 11. júnom realizoval portál Praxuj.sk prieskum medzi študentmi vysokých škôl o ich volebných preferenciách. Prieskumu sa zúčastnilo 756 vysokoškolákov zo 14 slovenských verejných vysokých škôl. Výsledky sa diametrálne líšia od tých, ktoré vychádzajú z celoslovenských prieskumov.

U vysokoškolákov by jednoznačne zvíťazila strana Progresívne Slovensko so ziskom 35,6 % hlasov, nasledovala by strana Sloboda a Solidarita avšak s násobne nižším ziskom, presne 6,4 % a poslednou stranou, ktorá by sa dostala do parlamentu by bol Hlas-SD so ziskom 5,6 %. Hranicou zvoliteľnosti, teda minimálna hranica, ktorú musí strana prekonať, aby sa dostala do parlamentu je 5 %. Za touto hranicou je v prieskume štvrté KDH, za ním Smer SD a Sme rodina. OĽaNO, ktoré vyhralo posledné parlamentné voľby je medzi vysokoškolákmi pomerne nepopulárne a získalo si oba 1,9 % hlasov.

Tieto výsledky sa však ani zďaleka nepodobajú tým, ktoré boli realizované naprieč voličmi v máji. Prieskum realizovala agentúra AKO pre reláciu na TV Joj. V tomto prípade je favoritom Smer SD so ziskom 18 % hlasov, za ním nasleduje Hlas-SD s 16,5 % hlasov a tretie je Progresívne Slovensko s 14,3 %. Do parlamentu by sa dostali aj Sloboda a Solidarita, OĽaNO, Republika, KDH a Sme rodina.

Trend rozličných výsledkov medzi rôzne vzdelanými skupinami nie je novinkou a pri rôznych analýzach naň upozorňuje mnoho sociológov.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme