Prečo odchádzajú slovenskí študenti na vysoké školy do Česka?

26. 7. 2023 | Štúdium v zahraničí

Prečo odchádzajú slovenskí študenti na vysoké školy do Česka?  Niet pochýb, že Slovensko má problém s masovým odchodom talentov do zahraničia. Každý piaty študent odchádza za vysokoškolským štúdiom za hranice. Slovenský študenti dlhodobo predstavujú takmer polovicu zahraničných študentov na českých univerzitách. V minulom roku študovalo v Českej Republike približne 20 900 Slovákov, z toho najviac slovenských mladých, 5200 študovalo na Masarykovej univerzite v Brne, nasledovalo 3660 študentov na Karlovej univerzite v Prahe, Vysokom učení technickom v Brne (2990), Univerzite Palackého v Olomouci (1630) a Vysokej škole ekonomickej v Prahe (1220). Prečo odchádza tak veľa mladých Slovákoch študovať práve k susedom do Česka?

Kvalita a renomé

Podľa prieskumov vnímajú Slováci štúdium v Českej republike ako náročnejšie, i tak sa preň vo vysokých počtoch rozhodujú. Práve kvalita a renomé českého vysokého školstva je jeden z kľúčových dôvodov, prečo mladí študenti odchádzajú na vysokú školu do Česka. Podľa meraní kvality vzdelávania má Česko navrch. Karlova univerzita sa umiestňuje v jednom z prestížnych medzinárodných rebríčkov hodnotiacich kvalitu štúdia QS World University Rankings na 260. až 300. mieste. Na Slovensku si najlepšie vedie Univerzita Komenského, ktorá sa udržuje v rebríčku na 650. až 700. mieste.

K vnímaniu štúdia na Slovensku ako menej kvalitnému prispieva podľa prieskumu aj zrušenie nutnosti prijímacích skúšok na niektorých vysokých školách. Až 80% respondentov považuje ich zrušenie za signál, že slovenské univerzity nedbajú na výber kvalitných uchádzačov.

Taktiež slovenskí študenti vnímajú získanie diplomu z českej univerzity ako väčšiu prestíž, v čom vidia ľahšie uplatnenie a atraktívnejšie možnosti na trhu prác. Pri rozhodovaní však zohrávajú úlohu aj ďalšie faktory.

V zahraničí, ale vlastne stále „doma“

Dôležitú úlohu pri rozhodovaní zohráva okolie a práve odporúčania rodiny, kamarátov a známych, ktoré vychádzajú z osobnej skúsenosti. Práve odporúčania zohrávajú dôležitú úlohu, prečo si mladí vyberajú vysoké školy v Českej Republike. Odporúčania blízkych boli pri rozhodovaní dôležité až pre 60% respondentov. Podľa prieskumu založenom na skupinových rozhovoroch, práve študenti z Brna tu majú silnú komunitu študujúcich kamarátov ešte pred samotným nástupom. Mnohí prestupujú na České školy po zlej skúsenosti z univerzít na Slovensku.

Ďalším z významných dôvodov prečo maturanti odchádzajú do Česka je nepopierateľná spojitosť našich dvoj krajín. Štúdium v Česku nepredstavuje pre študentov jazykovú bariéru a nakoľko študujú v češtine, a teda v českých študijných programoch, môžu študovať zadarmo.

Lákavá je aj možnosť predĺžiť si štúdium zdarma o rok nad štandardnú dobu štúdia. Na Slovensku musí študent po prekročení štandardnej doby štúdia platiť školné, ktoré sa môže vyšplhať aj na 1000 eur za rok.

K tomu mladí hľadajú zahraničnú skúsenosť, v čom je Česko ideálne, pretože je to cudzia krajina, no zároveň je stále dostatočne blízko. Pocit zahraničnej študijnej skúsenosti bol dôvodom na štúdium v Česku pre takmer tretinu respondentov.

Lepšie podmienky v mnohých ohľadoch

Administratívna podpora, vybavenie školy, možnosť výskumu či štipendiá. Aj toto boli, faktory ktorý zavážili pri rozhodovaní. Napríklad výška poplatku za prihlášku v roku 2022/20223 na Karlovej Univerzite na ktorejkoľvek fakulte bola približne 880 českých korún, čo je v prepočte okolo 37 eur, na Masarykove univerzite v Brne bola najdrahšia prihláška na lekárskej fakulte za 900 korún, približne 38 eur. Pre porovnanie, za prihlášku na filozofickú fakultu UK v Bratislave zaplatil uchádzač síce len 20 eur, ale na lekársku fakultu to bolo 80 eur a na právnickú fakultu 70 eur.

Jedným z neposledných dôvodov, prečo si maturanti vyberajú univerzity v Česku je aj informovanosť o študijných možnostiach. České školy o sebe dávajú  aktívnejšie vedieť, organizujú veľtrhy pomaturitného vzdelávania a prezentácie naprieč slovenskými strednými školami, či priamo oslovujú uchádzačov napríklad listom pre úspešných stredoškolských účastníkov olympiád.

Čo sa týka bývania na internátoch, tie vychádzajú lacnejšie na Slovenku. Zatiaľ čo študent Univerzity Komenského zaplatí za lôžko v dvojlôžkovej izbe na internáte okolo 87 eur mesačne, najlacnejšie ubytovanie pre študenta Masarykovej univerzity na internáte sa pohybuje okolo 120 eur za mesiac.

A čo návrat po štúdiu v Česku?

Väčšina respondentov vníma Slovensko ako krajinu s nižším platovým ohodnotením a až pre tri štvrtiny to predstavuje dôvod, prečo sa nevrátiť naspäť. Študenti, ktorí odišli do Prahy plánovali po škole skôr pokračovať ďalej do zahraničia, kedy bola Praha len prestupnou stanicou. Študenti v Brne hovorili viac o tom, že v Česku plánujú zostať.

Zdroje: vysokeskoly.sme.sk


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Štúdium v zahraničí? Podaj si žiadosť o štipendium do 14 krajín

Štúdium v zahraničí? Podaj si žiadosť o štipendium do 14 krajín

Slovenská akademická informačná agentúra má pre teba dobré správy. Podávanie žiadostí o štipendijné pobyty do 14 krajín sveta bolo predĺžené až do konca januára. Štipendia sú prideľované na základe medzivládnych bilaterálnych dohôd študentom, doktorandom, vysokoškolským učiteľom a výskumným pracovníkom. Pokiaľ patríš do jednej z týchto skupín, môžeš vycestovať na študijný pobyt, výskumný pobyt, prednáškový pobyt či …