Prinášajú sociálne siete viac zla ako dobra?

15. 2. 2024 | Aktuality

sociálne sietePre súčasnú generáciu je každodenný život bez sociálnych sietí a online prostredia už nepredstaviteľný. Tento priestor nám umožňuje komunikovať so širokým okolím, slúži ako zdroj informácií, odpočinku a v istom smere predstavuje aj druhý reálny svet . To, že online prostredie a sociálne siete znamenajú aj mnoho nástrah nie je tajomstvom. S tým sa snažia bojovať rôzne kampane upozorňujúce na šírenie dezinformácií, na nebezpečenstvo komunikácie s cudzími ľuďmi, na hrozby o ochrane osobných údajov a mnohé ďalšie. Napriek tomu sú mladí ľudia, vďaka zvyku na prostredie sociálnych sietí, voči týmto hrozbám oveľa opatrnejší, najmä v porovnaní so staršími generáciami, ktoré v online svete nevyrastali. Vďaka tomu mladí ľudia vedia oveľa lepšie identifikovať napríklad hoax v porovnaní s ich starými rodičmi.

Napriek mnohým pozitívam sociálne siete prinášajú aj negatíva, ako je napríklad nenávisť. Práve o nenávisti v online prostredí realizovala výskum Rada mládeže Slovenska v rámci projektu Európsky dialóg s mládežou. Z výskumu, ktorý bol realizovaný na reprezentatívnej vzorke mladých ľudí vyšlo, že až 50% mladých ľudí sa stretáva s nenávistnými prejavmi v online prostredí. Okrem toho však až 28% mladých vníma nenávisť aj v off-line prostredí na miestach, na ktorých by sa mali cítiť bezpečne, teda napríklad v kaviarni, v knižnici, na ihrisku a pod.

Každý prežíva tieto prejavy inak a v mnohých prípadoch je ťažké sa s nimi vyrovnať. Ak sa s niečím takým stretnete, je dôležité podeliť sa o to so svojím okolím alebo odborníkom. Vyhľadanie pomoci je znakom sily, nie slabosti.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Používaš Google účet? Tak zbystri

Používaš Google účet? Tak zbystri

Prevádzkovateľov e-mailových účelov a úložísk je niekoľko. Jedným z najznámejších, ak nie najznámejším je spoločnosť Google. Práve služby Google využíva v dnešnej dobe asi miliarda ľudí. Okrem známeho e-mailu môžu užívatelia využívať funkcie ako je vytváranie dokumentov, kalendár či cloudové úložisko. Mnohé z týchto funkcii využívajú študenti pre potreby svojho štúdia, čo dokazuje aj to, …

Kampaň Chcem tu zostať vyráža do regiónov

Kampaň Chcem tu zostať vyráža do regiónov

Občianska kampaň Chcem tu zostať vznikla pred parlamentnými voľbami, aby motivovala mladých ľudí k tomu, aby išli voliť. Mohli ste sa s nimi stretnúť na rôznych festivaloch, koncertoch či diskusiách. Ambasádormi kampane sa stali 3 známe osobnosti, a to Veronika Cifrová Ostrihoňová, Iveta Radičová a Michal Handzuš. Niekoľko týždňov po voľbách rozbieha kampaň nový projekt, …