Slovenskí študenti na Festivale inovácií smart mobility v Južnej Kórei

22. 11. 2023 | PR články

Slovenskí študenti na Festivale inovácií smart mobility v Južnej KóreiV októbri odleteli študenti Strojníckej fakulty STU v Bratislave do Južnej Kórei, aby pokračovali v spolupráci s univerzitou Sun Moon, ktorú nadviazali už začiatkom roka. Svoj pobyt v tejto nádhernej krajine začali práve na univerzite Sun Moon, na ktorej sa uskutočnilo slávnostné podpísanie memoranda o porozumení. Za SjF STU v Bratislave ho podpísal dekan fakulty Dr.h.c. prof. Ing. Ľubomír Šooš, PhD. Mimoriadny význam tejto návštevy zdôraznila aj prítomnosť veľvyslanca Slovenskej republiky v Južnej Kórei Jána Kuderjavého.

dekan SjF STU na univerzite Sun Moon dekan SjF STU na univerzite Sun Moon

Cesta do Južnej Kórei bola viac než len klasickým výmenným pobytom. Okrem života na univerzite mali študenti možnosť zúčastniť sa špeciálnych workshopov, ktoré boli venované inováciám v oblasti smart mobility. Študentské tímy predstavili napríklad tenisky na batériový pohon, lietajúce drony na prepravu osôb či kolesá s tlmičmi, ktoré umožňujú jazdu po schodoch. Medzi najúspešnejších študentov patrili Dušan Hanák a Dominik Parajka s projektom motorizovaná topánka.

privítanie veľvyslanca SR Jána Kuderjavého na univerzite Sun Moonprivítanie veľvyslanca SR Jána Kuderjavého na univerzite Sun Moon

Študenti získali aj nenahraditeľné informácie a zážitky, ktoré im priniesli exkurzie vo firmách DAS a JINMYUNG POWERTECH. Spojenie teórie s praxou je kľúčovým prvkom technického štúdia všade na svete.  DAS A JINMYUNG POWERTECH patria medzi lídrov v oblasti automobilového priemyslu. Firma DAS exceluje vo vývoji a výrobe interiérov pre vozidlá, zatiaľ čo JINMYUNG POWERTECH je prestížnym výrobcom prevodoviek pre mobilné pracovné stroje. Študenti mali jedinečnú príležitosť preniknúť do vývojových centier a získali tak pohľad do inovácií a technológií, ktoré nám prinesú budúcnosť automobilového priemyslu.

Cesta študentov pokračovala na ďalšie univerzity. Na univerzite Hanbat pre nich pripravili workshop zameraný na 3D tlač a generatívny dizajn. Na TU Korea ich čakali nielen laboratóriá, ale aj prezentácia virtuálneho kampusu, ktorý bol vytvorený počas pandémie COVID -19. V čase, keď sa svet stretával s výzvami pandémie, študenti na TU Korea ukázali svoju odhodlanosť a kreativitu vytvorením virtuálneho kampusu. Táto inovácia vznikla s cieľom udržať prepojenie študentov s univerzitou. Predstavili aj digitálne dvojča továrne, ktoré vzniklo s cieľom optimalizovať jej prevádzku.

študenti Strojníckej fakulty STU  v  Kóreištudenti STU na Univerzite Hanbat

Okrem plánovaného odborného programu si mohli študenti vychutnať jedinečnú atmosféru veľkomesta Soul. Neopakovateľné stretnutie s kórejskou kultúrou v nich zanechalo obrovský dojem. Už teraz pracuje škola na tom, aby si tento skvelý zážitok mohli zopakovať aj ďalší študenti Strojníckej fakulty STU v Bratislave.

Študenti opísali svoje zážitky a dojmy z ich návštevy v Južnej Kórei hneď po ich návrate na Slovensko. Univerzita Sun Moon na nich zapôsobila majestátnym dojmom. Zaujímavosťou je, že v škole sa nachádzalo múzeum, kde vystavovali najvzácnejšiu a najdrahšiu vázu v celej krajine.

„Išlo o vynikajúcu príležitosť a skúsenosť vidieť novú kultúru a iný školský systém, ale pre dlhodobé štúdium by som si Južnú Kóreu nevybral. Prvý dojem je úchvatný, ale vidím nedostatky v jazykovej bariére, pretože úroveň znalosti anglického jazyka bola na školách nedostatočná. Som rád, že mi poskytla Strojnícka fakulta STU v Bratislave možnosť absolvovať cestu, ktorá je určite nezabudnuteľným zážitkom,” zhodnotil študent Bc. Samuel Stas.

študenti Strojníckej fakulty STU  v  Kóreištudenti Strojníckej fakulty STU v Kórei

„Kórea je určite významným investorom na Slovensku. Ich ekonomika jednoznačne napreduje a zohráva významnú úlohu v globálnej ekonomike. O to zaujímavejšie bolo vidieť na vlastné oči, ako kórejci fungujú ako národ a pristupujú k riešeniu úloh v škole alebo vo svojom zamestnaní. Sú veľmi motivovaní, pracovití a lojálni. Prácu vnímajú doslova ako poslanie. Sú veľmi disciplinovaní a v mestách je nízka kriminalita. V meste nie sú vidieť takmer žiadne policajné autá. Najpopulárnejšia zábava u mladých kórejčanov je karaoke. Dokonca majú špeciálnu karaoke miestnosť, kde študenti trávia svoj voľný čas medzi prednáškami,” opísal svoju skúsenosť Bc. Dominik Parajka.

Na Strojníckej fakulte STU v Bratislave pracujú na tom, aby študenti našli uplatnenie vo vývoji už počas štúdia. Aj v oblastiach automotive a smart technológií spolupracujú s lídrami týchto odvetví. Spolu s nimi pracujú aj na projekte Smart mobility lab.

Viac informácií o štúdiu na Strojníckej fakulte STU v Bratislave nájdete na studujstrojarinu.sk

Ďalšie články k téme

Ústav potravinárstva a výživy STU

Ústav potravinárstva a výživy STU

Ústav potravinárstva a výživy (ÚPV, riaditeľ prof. Ing. Ľubomír Valík, Ph.D.) je jednou z organizácií Fakulty chemickej a potravinárskej technológie na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Pozostáva z dvoch oddelení, oddelenia potravinárskej technológie (OPT, vedúca Ing. Lucia Minarovičová, Ph.D.) a oddelenia výživy a hodnotenia kvality potravín (OVHKP, vedúca doc. Ing. Lucia Birošová, Ph.D.) Zjednodušený koncept …

Správny výber vysokej školy je prvým a môže byť posledným krokom k dobrej práci

Správny výber vysokej školy je prvým a môže byť posledným krokom k dobrej práci

Na Slovensku študuje na vysokej škole viac ako 130 tisíc študentov a každý rok úspešne svoje štúdium skončí približne 40 tisíc absolventov. Úspešné absolvovanie vysokej školy však nie je garanciou dobrého uplatnenia v praxi a už vôbec nie je garanciou uplatnenia v odbore. Podľa štatistík je to približne len 50 % absolventov, ktorí sa uplatnia …