Ministerstvo školstva proti sociálnym štipendiám pre zahraničnych študentov

11. 2. 2014 | Aktuality

V posledných dňoch sa opäť vynorila otázka priznávania sociálnych štipendií študentom, ktorí sa rozhodli študovať v zahraničí. V minulosti to už navrhovala poslankyňa KDH Gibalová, v roku 2012, a teraz sa KDH znovu snaží predložiť novelu školského zákona.

Poslanci tvrdia, že študenti zo sociálne slabších rodín, ktorí si z rôznych dôvodov vybrali štúdium mimo svoju rodnú krajinu, nemajú rovné príležitosti ako študenti, ktorí zostávajú kvôli štúdiu doma. Zároveň by spĺňali podmienky pre priznanie štipendia, ak by zostali študovať vysokú školu na Slovensku. Poslanci preto navrhujú zvláštnym predpisom upraviť podrobnosti priznávania a vyplácania sociálneho štipendia.

Ministerstvo zasa argumentuje skúsenosťami, že býva toto štipendium zneužívané: študenti si v minulsti napríklad často krát prehlásili miesto trvalého pobytu na miesto, ktoré sa nezhodovalo s domácnosťou rodičov, aby im štipendium mohlo byť priznané.

Nedostatky, ktoré Ministerstvo školstva v novele zákona našlo, sú dôvodom, prečo neodporúča vláde návrh prijať. Upozornilo napríklad na to, že v ňom chýba mechanizmus priznávania a vyplácania navrhnutých sociálnych štipendií, návrh sa podľa MŠ nezaoberá otázkou preukazovania nepretržitého trvania a skončenia štúdia v zahraničí, ktoré je rozhodujúce pre vyplácanie štipendia.

O tom, koľko slovenských študentov študuje na zahraničných vysokých školá a zároveň by mohli byť žiadateľmi o sociálne štipendium, neexistujú presné údaje. Preto KDH nedokáže odhadnúť náklady na správnu normu. Budú však o nej diskutovať poslanci na 29. schôdzi Národnej rady SR.

Zdroj: http://www.cas.sk/…pendiam.html

http://www.24hod.sk/…l200202.html

Zdroj fotografie: www.sxc.hu