Technika Pomodoro ti pomôže prestať prokrastinovať

27. 11. 2023 | Študentský život

Technika Pomodoro ti pomôže prestať prokrastinovať Ak máš problém so sústredením, často sa necháš rozptýliť aj maličkosťami, stáva sa ti, že prešvihneš dátumy odovzdania, máš veľa rozpracovaných úloh a nevieš ich dokončiť či si dávaš nerealistické ciele, koľko toho dokážeš stihnúť počas jedného dňa, technika Pomodoro je určite pre teba! Pomôže ti zabojovať s prokrastináciou či ti pomôže efektívnejšie využívať svoj čas.

Ide o jednu z najúčinnejších a pritom najjednoduchších techník, ktorá funguje na princípe rozdelenia si času na 25-minutové sekcie sústredenia sa a 5-minútove prestávky.

Ak sa ti zdá slovo „pomodoro“ známe, je to možno preto, že pomodoro znamená v talianskom preklade „paradajka“. Technika Pomodoro bola vymyslená v roku 1980 vtedajším univerzitným študentom menom Francesco Cirillo. Francesco mal, tak ako mnoho ďalších študentov, problém sústrediť sa na učivo a dokončiť zadania. V pocite beznádeje sa donútil vyhradiť si aspoň 10 minút nerušeného sústredenia na učenie sa. Aby sa v tejto výzve povzbudil, zobral si kuchynský časovač v tvare paradajky, a tak vznikla technika Pomodoro. Od tej doby sa technika Pomodoro posunula a dnes je založená na 5 základných krokoch:

  1. Vytvor si zoznam úloh, ktoré chceš splniť a nastav si časovač.
  2. Časovač si nastav na 25 minút a sústreď sa na jedinú zvolenú úlohu bez akéhokoľvek rozptýlenia, až kým neohlási časovač, že ubehlo 25 minút.
  3. Zaznamenaj si svoj pokrok, ktorý si dokončili v prvej 25-minútove pomodoro sekcii.
  4. Potom si vychutnaj zaslúžený 5-minútový oddych.
  5. Takto opakuj postup aspoň štyrikrát za sebou. Po dokončení štyroch pomodoro sekcií si dopraj dlhšiu prestávku na 15-30 minút.

Pomodoro technika si zakladá na sekciách sústredenia sa a na prestávkach, ale je dôležité dodržať aj ďalšie 3 pravidlá, aby si vyťažil čo najviac z každého intervalu.

  1. Rozdeľ si veľkú úlohu/učivo na menší celok. Ak si daná vec vyžaduje, aby si jej venoval viac ako 4 pomodoro sekcie, rozdeľ si ju na menšie úlohy, ktoré sa dajú v danom časovom úseku zvládnuť. Nepreceňuj to! Dodržaním tohto kroku si zaručíš, že tvoje ciele sú dosiahnuteľné, uvidíš progres na svojom projekte a nebudeš demotivovaný z neúspechu.
  2. Menšie úlohy spoj do jedného väčšieho celku. Netreba si vyhradiť jednu pomodoro sekciu na malú úlohu, ktorú máš hotovú za 5 minút ako napríklad napísať email profesorovi či sa objednať k zubárovi. Spoj tieto malé úlohy do jednej 25-minútovej sekcie a máš hotovo.
  3. Keď sa do toho pustíš, uisti sa, že časovač je nastavený a zazvoní. Nenechaj sa ničím iným v medzičase vyrušovať! Uisti sa, že telefón máš nastavený v móde „nerušiť“ a na laptope máš vypnuté upozornenia na správy, emaily a čokoľvek, čo by mohlo tvoju 25-minútovú koncentráciou narušiť. Ak ťa niečo počas sústredenia napadne či na teba vyskočí upozornenie, ideálne si to niekam zaznač a vráť sa k tomu až potom.

V prípade neodkladného vyrušenia si dopraj prestávku a vráť sa k úlohe znovu. Autor techniky Francesco odporúča si všetky vyrušenia zaznamenať a neskôr si zareflektovať ako je možné ich do budúcna eliminovať. Taktiež odporúča, ak dokončíš svoju úlohu pred uplynutím časového limitu, neprestávaj a využi dedikovaný čas sústredenia sa na niečo ďalšie, čo môže byť pre teba prospešné.

Ak znie táto technika jednoducho, je to preto, že naozaj aj je! Čo robí techniku tak efektívnou je práve jej jednoduchosť. Je naozaj ľahké s ňou začať, nepotrebuješ k tomu okrem odhodlania a časovaču nič viac. Taktiež je dokázané, že je omnoho ľahšie dokončiť veľký projekt po častiach a postupne ako sa ho snažiť dokončiť naraz. Pomodoro technika pomáha uvedomiť si ako trávime alebo plytváme so svojím časom. Táto technika je univerzálna a dá sa využiť ako pri učení, tak v práci či pri každodenných úlohách, ktoré sa zdajú byť nikdy nekončiace. Tak ju určite neváhaj vyskúšať.

Zdroje: https://todoist.com/productivity-methods/pomodoro-technique


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Ako si zlepšiť pamäť (nie len počas skúškového)

Ako si zlepšiť pamäť (nie len počas skúškového)

Pamäť je psychický proces, rozumová schopnosť, či výsledok uchovávania a opätovného vybavovania informácií. Pamäť ako proces na vybavovanie si získaných informácii dostáva zabrať najmä počas štúdia, a to predovšetkým v období skúškového, kedy je najvyťaženejšia a najzahltenejšia. Ak máš problém s pamäťou či len hľadáš spôsob a radu, ako nakopnúť pamäť v blížiacom sa náročnom študijnom období, tu je pár tipov. …

Uľahčite si prácu na počítači s klávesovými skratkami

Uľahčite si prácu na počítači s klávesovými skratkami

Neoddeliteľnou súčasťou štúdia je dnes už používanie počítačov s ich najrozličnejšími technológiami. V tomto príspevku si priblížime ako je možné využiť klávesové skratky pri práci s Word dokumentmi či pri písaní na internete. Klávesové skratky sú klávesy alebo kombinácia kláves, ktoré ponúkajú iný spôsob, ako niečo urobiť, k čomu by inak bolo potrebné využiť myš. Klávesové skratky dokážu uľahčiť …