Účasť v parlamentných voľbách je dôležitá, aj pokiaľ bývate v zahraničí

15. 6. 2023 | Aktuality

ako voliť zo zahraničiaPredseda parlamentu, Boris Kollár, vyhlásil termín predčasných parlamentných volieb na sobotu 30. septembra. V súčasnosti máme na Slovensku úradnícku vládu alebo inak aj vládu odborníkov, ktorú menovala prezidentka, Zuzana Čaputová, 15. mája. Väčšina Slovákov a Sloveniek sa volieb hlasuje práve v deň volieb vo volebných miestnostiach. Avšak Slovensko má aj mnoho Slovákov, ktorí odišli žiť, pracovať či študovať do zahraničia a v deň volieb nebudú doma. Pre tých je tu možnosť hlasovania poštou. Možno ste na sociálnych sieťach mnohých známych tvárí už zaznamenali kampaň občianskeho združenia Srdcom Doma, ktorá sa snaží práve upozorniť na túto možnosť.  Okrem tých najdôležitejších informácií je na stránkach združenia aj odkaz na aplikáciu vytvorenú Ministerstvom vnútra, pomocou ktorej sa dá o hlasovanie poštou do zahraničia požiadať. Pokiaľ aj vy budete v čase volieb v zahraničí, čítajte ďalej a dozviete sa, ako sa správne zaregistrovať a čo je následne potrebné urobiť.

Kto sa môže zaregistrovať?

Voliť zo zahraničia môžu všetci, ktorí:

  • Sú občanmi Slovenskej republiky
  • V deň volieb (30.9.2023) budú mať aspoň 18 rokov
  • Odošlú žiadosť 52 dní predo dňom konania volieb

Zúčastniť sa volieb poštou môžu aj tí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Dokonca práve v prípade, že máte už trvalý pobyt v zahraničí, nemáte inú možnosť, ako hlasovať poštou.

Nezabudnite, že voľba poštou je jedinou možnosťou, ako voliť zo zahraničia. Nie je možné svoj hlas odovzdať ani na veľvyslanectve, ani na ambasáde a ani na zastupiteľskom úrade. Pokiaľ žijete v zahraničí, možno túto prax poznáte od svojich známych z iných krajín Európskej únie, avšak na základe rozhodnutia poslancov Národnej rady Slovenskej republiky túto možnosť Slováci nemajú.

Ako postupovať pri registrácii?

Pokiaľ sa rozhodnete hlasovať zo zahraničia, máte dve možnosti:

1)      Podáte žiadosť elektronicky – prostredníctvom aplikácie Ministerstva vnútra. V tomto prípade v prvom kroku zadáte do aplikácie svoje rodné číslo, číslo občianskeho preukazu alebo slovenského pasu. Následne vás systém overí a vy zadáte adresu v zahraničí, kam chcete, aby vám boli zaslané materiály pre vašu účasť vo voľbách. Okrem adresy zadáte aj platnú e-mailovú adresu, ktorú je potrebné následne overiť. Do e-mailu vám príde správa o tom, aby ste ju overili. Buďte s touto správou trpezlivý, nezúfajte pokiaľ nedorazí hneď.

Okrem toho, že nemusíte nikam chodiť, má aplikácia aj ďalšie výhody: môžete sledovať vybavenie svojej žiadosti, zrušiť žiadosť o voľbu poštou, ak sa ministerstvu zásielka vrátila ako nedoručená či  znovupožiadať o zaslanie materiálov, ak sa ministerstvu prvá zásielka vrátila ako nedoručená.

2)      Podáte žiadosť poštou písomne – v žiadosti je nutné uviesť adresu v zahraničí, kam vám ministerstvo pošle volebné materiály, vaše rodné číslo a v tomto prípade je nutné priložiť aj  fotokópiu občianskeho preukazu, alebo cestovného pasu. Následne žiadosť odošlete poštou alebo ju iným spôsobom doručíte na podateľňu Ministerstva vnútra v Bratislave.

Čo sa deje ďalej?

Ministerstvo vnútra odošle všetkým žiadateľom materiály na voľbu zo zahraničia najneskôr 40 dní pred voľbami. Materiály sa trochu líšia pre tých, ktorí využijú aplikáciu a pre tých, ktorí využijú žiadosť poštou. V oboch prípadoch dorazia voličom do schránky dve obálky, a to obálku s pečiatkou Ministerstva vnútra a návratovú obálku. Voliči, ktorí si žiadali poštou dostanú v obálke hlasovacie lístky všetkých kandidujúcich strán, voliči, ktorí vyžili aplikáciu si svoj hlasovací lístok vytlačia sami z webu ministerstva. Následne hlasovací lístok s prejavenou preferenciou voliči vložia do obálky s pečiatkou ministerstva a tú vložia do návratovej obálky (na ktorej je už predtlačená adresa doručenia). Potom už nezostáva nič iné, ak dodať obálku na podateľňu Ministerstva vnútra. Voliči ju môžu priniesť alebo na vlastné náklady zaslať poštou.

Čo je na týchto voľbách výnimočné?

Po prvýkrát sa dozvieme, či voliči v zahraničí budú voliť inak oproti zvyšku Slovenska. Je tomu tak preto, že sa všetky hlasy zo zahraničia budú počítať v okrskoch v Bratislave, ktoré sú vyhradené pre voľbu poštou.

Pokiaľ teda žijete v zahraničí a situácia na Slovensku vám nie je ľahostajná, ukrojte si 5 minút svojho času a registrujte sa na voľby zo zahraničia. Aj napriek tomu, že nežijete na Slovensku, žije tam pravdepodobne vaša rodina alebo vaši blízki, ktorým budúcnosť Slovenska rozhodne nie je ľahostajná. Keď pre nič iné, volte pre nich. Choďte voliť.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme