Vyskúšaj štúdium v USA. Vďaka programu FLEX máš jedinečnú príležitosť

27. 8. 2023 | Rady maturantom

štúdium v USAStredoškoláci spozornite, môžete ísť na ročný študijný pobyt do USA. Podajte si prihlášku do 28. septembra!

Čo je štipendium FLEX? 

Future Leaders Exchange program (FLEX) je ročný štipendijný program pre stredoškolákov, ktorý účastníkom umožní študovať na americkej strednej škole. Okrem toho je plne hradený americkým Ministerstvom zahraničných vecí a riadený Úradom pre vzdelávacie a kultúrne záležitosti (ECA). Pôvodne program ponúkal štipendiá stredoškolákom len v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, no dnes je rozšírený už do desiatok európskych a ázijských krajín.

Prečo štipendium FLEX? 

V prvom rade ide o unikátnu príležitosť, ako zažiť život a štúdium v inej krajine. Okrem samotného štúdia a možnosti spoznania amerického vzdelávacieho systému majú účastníci jedinečnú príležitosť zažiť pravú Ameriku vďaka pobytu v hosťovskej rodine. Žiaden výlet či krátkodobý pobyt neponúkne tak autentický zážitok z krajiny, ako niekoľko mesiacov v zahraničnej rodine. V takejto rodine máte možnosť zažiť a vidieť zvyky tej danej rodiny a navnímať spôsob života.

Okrem toho má štipendium FLEX jednu špecifickosť oproti väčšine výjazdov. Výjazdy do zahraničia sú pomerne bežnou súčasťou štúdia na vysokej škole, ale nie sú už až tak bežné na strednej. Práve vďaka tomuto štipendiu môžete vyraziť na rok už počas strednej školy.

Kto sa môže o štipendium uchádzať? 

Dobrou správou je, že žiadať o štipendium môžu všetci, dôležité je len splniť podmienky.

  • Pre záujemcov o pobyt v roku 2024/2025 je v prvom rade potrebné splniť vekovú hranicu. Tá je stanovená dátumom narodenia medzi 15.7.2006 – 15.7.2009
  • Okrem veku je potrebné splniť aj požadovaný ročník v čase podávania prihlášky. Teda pokiaľ budete podávať prihlášku teraz do septembra, musíte byť študentami 1. alebo 2. ročníka strednej školy alebo ekvivalent. Akási výnimka je pre študentov bilingválnych gymnázií, ktorí túto príležitosť môžu využiť aj v 3. ročníku.
  • Samozrejmosťou je aj úroveň angličtiny aspoň na komunikatívnej úrovni.
  • V neposlednom rade je potrebné doplniť aj študijný priemer, a to na úrovni dobrý a lepšie.
  • Dôležité je aj mať slovenské občianstvo. A to z dôvodu, aby mali účastníci zo všetkých krajín rovnakú príležitosť štipendium získať.
  • Posledná, ale nie menej dôležitá je podmienka splnenia požiadavky na vízovú povinnosť v USA.

Ako funguje výberový proces? 

Prvým krokom potrebným pre možnosť získať pobyt v USA je vyplnenie online prihlášky. Na základe tohto prvého kola sú vybraní žiaci, ktorí sú spolu s rodičmi pozvaní na informačné stretnutie. Následne žiaci absolvujú pohovor, test z angličtiny, napíšu 2 eseje a bude im pridelená prihláška, ktorú bude nutné odoslať na pobočku Američan Councils.

Výber nezáleží len na úrovni angličtiny, tá je samozrejme dôležitá, ale komisia vyhodnocuje viacero aspektov, podľa ktorých je stanovené, či sú uchádzači vhodnými adeptmi.

Čo (nie) je hradené zo štipendia? 

Štipendium pokrýva veľké množstvo výdavkov spojených s cestou. Patrí sem letenka do USA a aj späť domov, mesačné vreckové na spoločenské aktivity a nákup základných potrieb, ubytovanie v hosťovskej rodine, školné, prípravné školenie, aktivity v mieste pobytu a zdravotné poistenie.

Výdavkov, ktoré sú na samotnom žiakovi či jeho rodičoch je zásadne menej. Sem patria len náklady za vybavenie pasu, poplatok za internet a telefón, prípadne príplatok za batožinu a osobné náklady, ktoré prevýšia priznané mesačné vreckové.

Príležitosť študovať v zahraničí je vždy hodnotná. A to nie len z dôvodu načerpania nových vedomostí, ale aj pre možnosť zažiť inú krajinu, iný systém a v neposlednom rade pre príležitosť sa osamostatniť.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Ako sa pripraviť na SCIO testy?

Ako sa pripraviť na SCIO testy?

Čakajú ťa tento rok prijímacie skúšky na vysokú školu? Je ich súčasťou test od spoločnosti SCIO? Pokiaľ si si 2krát odpovedal(a) áno, čítaj ďalej. Testy spoločnosti SCIO využíva desiatky škôl na Slovensku a v Českej republike ako súčasť svojho prijímacieho konania. Pre mnohých žiakov sú ale strašiakom, keďže ich delia od ich vysnívaného miesta na …