Kampaň Chcem tu zostať vyzýva mladých Slovákov a Slovenky, aby išli voliť

6. 8. 2023 | Aktuality

Chcem tu zostať Slovensko už niekoľko rokov bojuje s odlivom mladých ľudí zo Slovenska. Častokrát odídu po strednej škole na zahraničnú vysokú školu a už sa nevrátia. Podľa viacerých prieskumov mladí Slováci a Slovenky nevidia svoju budúcnosť v krajine pozitívne, pociťujú rezignáciu a neustále sa zvyšuje ich motivácia odísť zo Slovenska. Práve na to reaguje kampaň Chcem tu zostať, ktorá má za cieľ motivovať mladých ľudí k tomu, aby prišli voliť.

Presne 30. septembra nás čakajú parlamentné voľby. Podľa súčasných prieskumov vedie Smer-SD za ním sa umiestňuje Progresívne Slovensko s podporou 15,6 % a na 3. mieste je Hlas. Za nimi je podľa súčasných preferencii Republika so ziskom 10,4 % hlasov.

Kampaň priniesla aj alarmujúce výsledky prieskumu, ktorý realizovala agentúra Focus. Súčasný záujem mladých ísť voliť je 52 %. Toto číslo sa ale stáva ešte alarmujúcejším, pokiaľ ho porovnáme s rokov 2019, kedy bol záujem mladých zúčastniť sa volieb na úrovni 68 %. Okrem samotného poklesu v medziročnom porovnaní záujmu je tohtoročný údaj nízky aj v porovnaní s celou populáciou. Záujem mladých ísť voliť je až o 15 % nižší ako záujem celej populácie.

Za kampaňou stojí Občianska platforma pre demokraciu, Memo 98, Nadácia otvorenej spoločnosti a Nadácia Pontis. Okrem zvučných mien týchto organizácií sa do kampane zapojilo aj niekoľko influencerov a ambasádormi sa stali bývalá premiérka Iveta Radičová, moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová a bývalý hokejista Michal Handzuš.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme