Na podanie prihlášky na VŠ ešte nie je neskoro. Kam sa ešte dá prihlásiť?

16. 7. 2023 | Prijímacie konanie

Kam na VŠ sa ešte dá prihlásiťAj keď prázdninové obdobie nie je najtypickejším pre podávanie prihlášok, neznamená to, že to už nejde. Nestihli ste sa rozhodnúť počas veľkej vlny prihlášok? Zmenili sa vám plány? Rozhodli ste sa zmeniť smer? Nech sa už stalo čokoľvek, niektoré vysoké školy ešte stále prijímajú prihlášky a my sme vám pripravili ich prehľad.

Technická univerzita v Košiciach

Fakulty na TUKE majú stanovené rôzne termíny na odovzdanie prihlášok a kým bude potrebné si počkať na Stavebnú fakultu či na Fakultu umení až do budúceho roka, stále má väčšina fakúlt dvere otvorené. Najviac času dala uchádzačom Strojnícka fakulta, a to do 30. 8. 2023 pre bakalárske a magisterské štúdium. Pár dni menej majú záujemcovia o Fakultu baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií, ktorý majú čas do 25. augusta 2023 rovnako pre bakalárske a magisterské štúdium. Fakulta materiálov, metalurgie a recyklácie a Letecká fakulta si stanovili termín 11. 8. 2023 tiež pre 1. a 2. stupeň. Fakulta elektrotechniky a informatiky dala čas už len záujemcom o bakalárske štúdium, a to presne do konca júla, teda do 31. 7. 2023. Prihláška na všetky študijné programy sa podáva elektronicky, prostredníctvom stránok Technickej univerzity v Košiciach.

Paneurópska vysoká škola 

Súkromná vysoká škola v Bratislave tiež patrí medzi tie, na ktoré je stále možné podať prihlášku. Všetkých päť fakúlt, teda Fakulta práva, Fakulta psychológie, Fakulta ekonómie a podnikania, Fakulta masmédií a Fakulta informatiky, až do 31. 8. 2023 prijíma prihlášky na štúdium od nového akademického roka. Rovnako ako aj TUKE, tak aj Paneurópska vysoká škola má systém elektronických prihlášok. V tomto prípade sa netreba báť ani prijímacích skúškou. Tie sú bežne súčasťou prijímacieho konania na Fakultu práva, ale aj na tej sú dočasne pozastavené.

Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave 

Ďalšou z vysokých škôl, ktorá ešte prijíma prihlášky je UCM a všetky jej fakulty. Nemajú však rovnaký termín, tak si treba dať pozor, aby vám práve ta vaša neušla. Najmenej času majú záujemcovia o Filozofickú fakultu, a to do polovice júla, presne do 14. 7. 2023. Ostatné fakulty dávaj uchádzačom čas až do augusta. Fakulta masmediálnej komunikácie a Fakulta zdravotníckych vied si stanovili termín na 10. 8. 2023. Deň na to, teda 11. 8. 2023 majú termín aj Fakulta prírodovedných vied a Inštitút manažmentu. Najviac času majú záujemcovia Fakultu sociálnych vied, a to až takmer do konca augusta, presne do 25. 8. 2023. Prihláška na UCM sa tiež podáva elektronicky.

Vysoká škola ekonómie a manažmentu v Bratislave 

VŠEM BA si stanovila doplňujúci termín podávania prihlášok. Čo to znamená? Že vysoká škola mala stanovený riadny termín podávania prihlášok a z rôznych dôvodov môže tento termín akoby posunúť či rozšíriť. To je presne prípad aj VŠEM. Tento riadny termín mala škola stanovený do 31. marca, resp. do 30. júna. Doplňujúci termín má až do konca septembra, teda do 30. 9. 2023. Prihláška na VŠEM sa podáva elektronicky, avšak v tomto prípade je potrebné zaslať poštou aj vygenerované tlačivo. V prípadoch, kedy škola vyžaduje aj papierovú formu prihlášky, je potrebné si dať na to pozor. Bez správneho doručenia všetkých potrebných dokumentov nebude jej elektronická forma platná.

Vysokých škôl, na ktoré je ešte možnosť sa prihlásiť je ešte viac. Výber vyššie pokrýva len niektoré. V tomto období sa môžete stretnúť najmä s doplňujúcim termínom prihlášok. Netreba sa toho báť a pokiaľ máte záujem študovať na vysokej škole od nového akademického roka, netreba váhať. Túto informáciu nájdete väčšinou pod záložkou uchádzači či prijímacie konanie.


podpora@vysokeskoly.cz