Noc divadiel 2023

16. 11. 2023 | Aktuality

Noc divadiel 2023Už túto soboru 18. novembra sa v rôznych kútoch Slovenska uskutoční Noc divadiel. Ide o 14. ročník podujatia európskeho významu, ktoré sa tento rok nesie v znamení hesla „Sen noci divadelnej“.

Noc divadiel je akcia snažiaca sa priniesť divadlo bližšie k divákom. Prezentuje divadlo tvorivým spôsobom, a to v netradičnom časovom rozpätí vo večerných a nočných hodinách. Noc divadiel je jedinečné podujatie, kedy môže divák skúmať, objavovať, zapájať sa do diania či sa len pohodlne usadiť, vnímať a nechať sa unášať divadlom počas celej noci. Zapojené divadlá pripravujú nielen rôznorodé predstavenia, ale aj prehliadky zákulisia, kvízy, inscenované čítania, výstavy a ďalšie aktivity. Noc divadiel je charakteristická tromi hlavnými atribútmi, ktoré organizátori zdôrazňujú a ktoré sa navzájom dopĺňajú pre vytvorenia jedného veľkého celku. Ide o otvorenosť, ktorá má odkazovať k potrebe zo strany divadiel. Interakcia, ktorá má byť prvkom hry a akcie zo strany publika. A v neposlednom rade prepájanie, ktoré ma odkazovať k schopnosti vytvárať siete medzi verejnosťou, divadlami, inštitúciami a mestami.

Noc divadiel sa bude konať v 30 rôznych obciach a mestách Slovenska, konkrétne sa do iniciatívy zapoja divadlá a inštitúcie v meste Banská Bystrica, Bernolákovo, Bratislava. Brezno, Drahovce, Kladzany, Kostolište, Košice, Malacky, Martin, Medzibrod, Nitra, Nové Zámky, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Ružomberok, Senec, Soblahov, Spišská Nová Ves, Spišská Stará Ves, Tesáre, Topoľčany, Trakovice, Trenčín, Trnava, Výčapy-Opatovce, Zohor, Zvolen.

Ide o podujatie európskeho charakteru, ktoré vzišlo z chorvátskej iniciatívy Noć kazališta. Od jej založenia sa každoročne stovky európskych divadiel spájajú počas jednej noci a ponúkajú publiku netradičné a jedinečné divadelné zážitky. Jedná sa o výnimočnú príležitosť ako zviditeľniť aktivity divadiel, možnosť ako nadviazať a upevniť spoluprácu s kolegami z iných divadiel a kultúrnych inštitúcií a taktiež posilniť vzťah s divákmi.

Zdroje: www.nocdivadiel.sk


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Vodičák zadarmo? Áno, ale nie na osobné autá

Vodičák zadarmo? Áno, ale nie na osobné autá

Ústredie práce pripravuje nový projekt, vďaka ktorému budú môcť uchádzači a záujemcovia o zamestnanie získať vodičák zadarmo. Podľa hovorkyne Ústredia práce, Marianny Šebovej, by mal byť projekt spustený na začiatku roku 2024. Dôležité je však poznamenať, že táto podpora nie je určená záujemcom o vodičské preukazy skupiny B, ktoré sú na osobné autá do 3,5 …

Pripomienka Nežnej revolúcie

Pripomienka Nežnej revolúcie

Sloboda je pre dnešné Slovensko a Česko bezprostredne spojená a udalosťami okolo Nežnej revolúcie v novembri 1989. Pri príležitosti spomienky na udalosti Nežnej revolúcie a získania slobody sa každoročne konajú rôzne podujatia, a to najmä v našom hlavnom meste. Ústav pamäti národa v dňoch 6. až 17. novembra 2023 organizuje už XIII. ročník Festivalu slobody. Ide o viac-žánrový festival, ktorý …