Študenti bývajúci v Mlynskej doline si priplatia za elektrospotrebiče

29. 8. 2023 | Študentský život

Študenti bývajúci v Mlynskej doline
V prípade internátov slovenských univerzít a vysokých škôl sa vo väčšine nedá hovoriť o žiadnom luxuse a často ani kvalite primeranej cene. Ešte o niečo špeciálnejší je snáď prípad až legendárnych internátov Univerzity Komenského v Mlynskej doline, ktoré sú v žalostnom stave. Od nového akademického roku 2023/2024 si študenti priplatia aj za to, že si chcú uvariť čaj či kávu. A to nad rámec už aj tak navýšených cien za bývanie.

Práve staršie časti internátov trpia preťažením elektrickej siete z dôvodu väčšieho počtu elektrospotrebičov, aké je sieť schopná zvládnuť, a tak dochádza k častým výpadkom energie. Elektrospotrebiče sa v spoločných kuchynkách nenachádzajú, a to podľa tvrdení správy internátov, preto, že študenti s nimi zle zaobchádzajú. Nakoľko internáty nemajú dostačujúce sociálne vybavenie v spoločných priestoroch, k tomu v ôsmich z osemnástich blokov nie sú ešte tieto priestory ani zrekonštruované, študenti si dopomáhajú a na izbách používajú aj vlastné elektrospotrebiče, najmä rýchlovarné kanvice či toastery, čo však bolo doteraz úplne zakázané. Po novom to bude povolené, no nebude to zadarmo.

A tak v novom akademickom roku v prípade, že ubytovaní budú mať záujem používať v ubytovacom priestore súkromný elektrospotrebič, budú sa musieť spoločne s ubytovanými z ich izby alebo bunky dohodnúť a požiadať o povolenie maximálne dvoch dodatočných elektrospotrebičov. Ak si radi uvaríte vodu v kanvici na kávu či čaj a k tomu si často ohrievate jedlo v mikrovlnke, podľa nových pravidiel si nebudete môcť zaobstarať ďalší elektrospotrebič, a tak napríklad môžete zabudnúť na teplé toasty či rozmixované smoothie. Každý elektrospotrebič je spoplatnený mesačne vo výške 5 eur. Výnimkou, na ktorú sa poplatky nevzťahujú je bežná elektrotechnika ako počítač, notebook, WiFi router, fén, žehlička na vlasy, rádio či stolová lampa. Žiadosť  o dva elektrospotrebiče pre izbu/bunku však vedenie nemusí schváliť, v prípade, že nastane situácia, ak je na nejakej chodbe príliš veľa spotrebičov s vysokým odberom a mohlo by nastať bezpečnostné riziko.

Žiadosť o spotrebiče môžu študenti podať až po podpísaní všetkými spolubývajúcimi. Bez splnenia tejto podmienky žiadosť vedenie neprijme. Zatiaľ nie je ale jasné, ako presne bude možné postupovať, ak jeden z ubytovaných nebude súhlasiť so spotrebičmi a žiadosť nepodpíše. Určite nebude ľahké dohodnúť sa, ktoré dva spotrebiče sú pre všetkých na izbe/bunke najviac dôležité. V prípade, že študenti budú používať elektrospotrebiče bez súhlasu a objaví ich kontrola, pokutu vo výške 100 eur zaplatí majiteľ spotrebiču. Ak sa nikto neprizná, pokutu si rozdelí celá izba/bunka.

Študenti sú pochopiteľne nespokojní s novým opatrením. Mnohí si za niekoľko-semestrov dlhé bývanie zakúpili spotrebiče, aby si uľahčili a spríjemnili bývanie. Kladú si otázku, čo s nimi urobiť teraz. Majú ich snáď vyhodiť? Mnohí z ubytovaných pochádzajú zďaleka či dokonca zo zahraničia a len tak spotrebiče niekam premastniť nie je ľahké či možné. Taktiež sa študenti oprávnené ohradzujú, že keby boli spoločné sociálne priestory lepšie vybavené, osobné elektrospotrebiče by si na izby nemuseli nosiť. Ďalšie univerzity zavádzanie takéhoto poplatku neohlásili.

Aj stav internátov je jedným z faktorov, ktorý prispieva k rozhodnutiu mnohých mladých odísť za štúdiom do zahraničia, kde je úplne bežné, že internáty sú adekvátne vybavené a elektrospotrebiče sa nachádzajú v spoločných priestoroch. Ak by vás zaujímalo, ako slovenské internáty vyzerajú, viac sa dočítate v staršom príspevku Ako vyzerajú slovenské internáty?

Zdroje: spravy.rtvs.sk


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Ceny internátov budú opäť rásť

Ceny internátov budú opäť rásť

Ubytovanie na internátoch je stále populárnou voľbou vysokoškolského ubytovania. Avšak aj napriek tomu, že ubytovanie na internáte stále patrí k lacnej alternatíve ubytovania, aj táto služba zdražuje v dôsledku inflácie a nárastu nákladov na energie. Nemýlite sa, pokiaľ máte pocit, že ste o zdražovaní internátov počuli nedávno. Obvykle k zdražovaniu dochádza na začiatku akademického roka. …