Vlakom zadarmo z Prahy a Brna k volebným urnám

20. 9. 2023 | Aktuality

Volebný vlakCieľom mnohých iniciatív je primeť mladých ľudí k tomu, aby išli voliť v parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia už onedlho, 30. septembra. Jednou z nich je aj Volebný vlak, vďaka ktorému budú môcť Slováci (preferenčne študenti) využiť vlakovú dopravu z Prahy a z Brna deň pred voľbami úplne zadarmo. Skupina nevládnych organizácii v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko sa tak snaží motivovať mladých ľudí žijúcich v Českej republike k tomu, aby využili svoj hlas a išli voliť. Iniciátormi kampane sú Globsec, Mladí proti fašizmu, Sebavedomé Slovensko a Žemy a plánujú prepraviť až 1 400 cestujúcich. V Česku totiž podľa údajov Ministerstva školstva, mládeže a telovýchovy Českej republiky študovalo v minulom roku až takmer 21 000 slovenských študentov.

Ako to funguje?

Pre získanie lístka zadarmo je nutné sa registrovať na stránkach volebnyvlak.sk. Pri registrácii je nutné uviesť, či pocestujete z Prahy alebo z Brna, meno a priezvisko, číslo študentského preukazu (pokiaľ ste študent/ka), e-mailovú adresu (univerzitnú pokiaľ ste študent/ka) a telefónne číslo. Na základe tejto registrácie obdržíte posledný septembrový týždeň lístok na tento Volebný vlak.

Prečo je dôležité číslo študentského preukazu a univerzitná e-mailová adresa? 

Registrovať sa a prejaviť teda záujem o cestu vlakem z Prahy či z Bratislavy môže každý občan Slovenskej republiky, ktorí sa bude v tom čase nachádzať v týchto mestách. Nakoľko sú ale vlaky určené primárne študentom, budú mať pri výbere prednosť a práve na základe týchto údajov budú organizátori overovať status študenta.

Tak pokiaľ študujete v ČR a nestihli ste si vybaviť voličský preukaz na voľbu poštou, toto je skvelý a študentsky prívetivý spôsob, ako sa volieb zúčastniť.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Kampaň Chcem tu zostať vyráža do regiónov

Kampaň Chcem tu zostať vyráža do regiónov

Občianska kampaň Chcem tu zostať vznikla pred parlamentnými voľbami, aby motivovala mladých ľudí k tomu, aby išli voliť. Mohli ste sa s nimi stretnúť na rôznych festivaloch, koncertoch či diskusiách. Ambasádormi kampane sa stali 3 známe osobnosti, a to Veronika Cifrová Ostrihoňová, Iveta Radičová a Michal Handzuš. Niekoľko týždňov po voľbách rozbieha kampaň nový projekt, …

AMKON prvýkrát aj v Bratislave

AMKON prvýkrát aj v Bratislave

Nepočuli ste ešte o AMKONe? Možno preto, že do tohto roka sa konal len u našich českých susedov. Organizátori sa však rozhodli priblížiť tento neopakovateľný zážitok záujemcom o diplomaciu aj na Slovensku, a to už 22. až 24. marca v Bratislave. O čo ide?  AmKon je študentská simulácia amerického kongresu. Keďže ide o realistickú simuláciu, …