Vynikáš v nejakom predmete? Zapoj sa do predmetových olympiád

24. 10. 2023 | Aktuality

Predmetová olympiádaKaždoročne sa v priebehu školského roka koná niekoľko predmetových olympiád. Môžu sa ich zúčastniť žiaci základných aj stredných škôl. Inak tomu nebude ani v tomto roku, a preto vám prinášame základný prehľad toho, čo by ste o olympiádach mali vedieť.

Z akých predmetov sú olympiády organizované? 

Olympiád, v ktorých je možné súťažiť je niekoľko. Niektoré sú v tých najzákladnejších predmetoch, ktoré majú všetci, iné sú z takých, ktoré počas svojho štúdia absolvujú len niektorí. Časť z nich sa organizuje už niekoľko desiatok rokov, iné majú mladšiu tradíciu. Najstaršou je Matematická olympiáda, ktorej tento ročník bude už 73. v poradí. Oproti tomu Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry je násobne mladšia. Rovnako ako dejepisná olympiáda má u nás tradíciu zatiaľ len 16 rokov. Ďalej je možné sa zúčastniť Fyzikálnej, Chemickej, Biologickej, Geografickej, Informatickej, Technickej olympiády či Olympiády v anglickom, francúzskom, nemeckom a španielskom jazyku. Medzi tieto súťaže patrí aj známa Pytagoriáda, v ktorej si merajú svoje matematické sily žiaci základných škôl. Medzi olympiády, ktoré sa zasa týkajú iba stredoškolákov patrí Olympiáda ľudských práv a Turnaj mladých fyzikov.

Ako sa pripraviť? 

Každá olympiáda vyžaduje prípravu, a to nie len tá športová, ale aj všetky predmetové. Ide totiž o to, že týchto súťaží sa účastnia žiaci, ktorí v danom predmete bez problémov zvládajú základné učivo a chcú svoje znalosti rozširovať o ďalšie. Preto je potrebné počítať s tým, že príprava na olympiádu zaberie nejaký čas navyše. Ideálne je obrátiť sa na vyučujúceho daného predmetu v škole. Vo veľa prípadoch majú s olympiádami vyučujúci skúsenosti a majú tak k dispozícii aj podklady na prípravu. Okrem toho sú dobrým pomocníkom aj testy z minulých ročníkov, ktoré vedia pomôcť s obsahom, ale aj s formou, ktorú môžu súťažiaci očakávať.

Napriek tomu, že niektoré školské kolá začínajú až v budúcom roku. Iné sa však závratne blížia, napríklad to z anglického jazyka bude už 30. novembra a niektoré školské kolá už dokonca prebehli. Zistiť si termín vášho školského kola je dôležité z dvoch dôvodov. Jedným je samozrejme ten, aby ste na to nezabudli a druhým je ten, aby ste sa mohli začať včas pripravovať.

Prečo byť riešiteľom olympiád? 

Súťažiť v predmetových olympiádach môže znieť ako práca navyše. To samozrejme aj je, ale účasť v takýchto olympiádach má niekoľko výhod. Pre všetkých riešiteľov je to nová a iná skúsenosť oproti klasickým testom v škole. Pri riešení ktoréhokoľvek kola sú súťažiaci v iných podmienkach, na aké sú bežne zvyknutí. Ide o iné formy testov, samotné testy majú predpísanú formu vypĺňania, v miestnosti sú iní žiaci ako len spolužiaci, ale aj dozor býva častokrát z inej školy.

Okrem tejto skúsenosti, je to príležitosť dozvedieť sa nové informácie. Pri príprave súťažiaci nadobudnú nové a rozširujúce znalosti, ktoré môžu využiť v škole, ale častokrát práve v ďalšom stupni štúdia.

V neposlednom rade sú veľkou výhodou aj umiestnenia sa na popredných riaditeľských miestach. Či sa hlásite na strednú alebo vysokú školu, mnohé z nich pri prijímacom konaní radi uznávajú práve olympiády ako náhradu prijímačiek či za ne dávajú bonusové body.

 

Pokiaľ ťa teda táto možnosť zaujala, neváhajte sa informovať vo svojej škole.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme