Na ktorých fakultách študujú najžiadanejší absolventi na trhu práce?

4. 7. 2023 | Uplatnenie absolventov a študentov

najžiadanejší absolventi na trhu prácePortál Profesia.sk vypracoval už po šestnásty krát analýzu atraktivity absolventov vysokých škôl na Slovensku. Rebríček najviac žiadaných absolventov, fakúlt a univerzít vznikol na základe prezretí životopisov absolventov firmami v roku 2022. Analýza bola vypracovaná zo vzorky 14-tisíc životopisov.

Rebríček sa v porovnaní s minulým rokom veľmi nezmenil z hľadiska atraktivity odborov, no zmeny priniesla analýza v poradí atraktivity jednotlivých fakúlt a univerzít.

Univerzity

Najžiadanejšími absolventmi a absolventkami sú tí z Ekonomickej Univerzity v Bratislave. Jeden životopis absolventa EUBA si pozrú v priemere viac ako štyri spoločnosti. Tesne v závese je Slovenská technická univerzita Bratislave a trojicu najžiadanejších uzatvára Technická univerzita v Košiciach s priemerným pozretím životopisu absolventa viac než tromi spoločnosťami.

najžiadanejší absolventi na trhu práce

Fakulty

Rebríčku fakúlt jednoznačne a dlhodobo dominujú fakulty informatiky. V rebríčku sa umiestnila len jedna fakulta mimo IT sektora. Na prvom mieste je Fakulta elektrotechniky a informatiky STU. Podľa vzhliadnutí životopisov absolventov prejaví v priemere viac ako šesť spoločností záujem o takéhoto absolventa. Polepšila si Fakulta hospodárskej informatiky na EUBE s priemerom vzhliadnutí životopisu takmer šiestimi firmami. Tretie miesto má opäť fakulta STU, konkrétne Fakulta informatiky a informačných technológii. Významný posun tento rok zaznamenala Fakulta medzinárodných vzťahov na EUBE, ktorá je jedinou v rebríčku z oblasti mimo IT sféru.

Na posledných priečkach sa umiestnila Stavebná fakulta STU, Fakulta prírodných vied UKF, ktorá však zaznamenala najväčší posun vpred v porovnaní s minuloročnou analýzou. Na poslednom mieste rebríčka je Ekonomická fakulta TUKE.

najžiadanejší absolventi na trhu práce

Odbory

Nie je ničím prekvapivým, že aj v tohtoročnej analýze atraktivity absolventov dominujú informatici a informatičky. Jeden životopis absolventa si pozrie v priemer takmer päť spoločností. Následne majú v priemere tri vzhliadnutia na životopis odbory v oblasti stavebníctva a strojárstva. S podobným skóre nasledujú odbory ekonomického a technického zamerania.

V prípade všetkých odborov, nevynímajúcich tých IT, sa ukázalo, že prax popri štúdiu je veľmi prospešná. Spomedzi ponúk v sektore informatiky bolo uvedených ako vhodné pre absolventov necelých 16%. Ak chcú teda študenti študujúci na akejkoľvek fakulte či akýkoľvek odbor, zvýšiť  svoju atraktivitu na trhu práce, stojí za zváženie brigáda či krátkodobá práca popri štúdiu na vytvorenie lepšej štartovacej čiary a lepšieho uplatnenia na trhu práce.

Analýza a vypracovaný rebríček portálom Profesia.sk neposudzujú kvalitu vzdelávania na daných univerzitách, ale môžu dopomôcť maturantom správne sa rozhodnúť, aká škola stojí za zváženie, ak sa chcú čo najlepšie uplatniť na trhu práce.

 

Zdroje: Profesia.sk


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Hľadáš prácu? Pridaj sa k hraničnej a cudzineckej polícii

Hľadáš prácu? Pridaj sa k hraničnej a cudzineckej polícii

Byť súčasťou policajného zboru je pre mnohých snom. Ten sa teraz môže stať skutočnosťou. Hraničná a cudzinecká polícia Slovenskej republiky totiž hľadá nových záujemcov, ktorí by rozšírili ich rady. Pre mnohé z pozícii v policajnom zbore je potrebné mať vyštudovanú policajnú akadémiu, to ale neplatí pre tento post. Záujemcovia o novú prácu však musia splniť …