Prečo by sme si mali dezinfikovať telefón? Študenti LF UK majú odpoveď!

8. 5. 2024 | Aktuality

Prečo by sme si mali dezinfikovať telefónAdrián Binka a Marek Švec, študenti všeobecného lekárstva na Univerzite Komenského v Bratislave, sa počas Študentskej vedeckej odbornej činnosti (ŠVOČ) zamerali na skúmanie baktérií na povrchoch smartfónov. Myšlienka im vznikla na cvičení z mikrobiológie, kde si uvedomili, že študenti medicíny používajú mobily aj v nemocničných prostrediach, kde sa môžu stretnúť s nebezpečnými baktériami.

Výskum prebiehal na skupine 45 študentov medicíny, ktorým po stáži v nemocnici odobrali stery z displejov mobilov. Vzorky boli analyzované na Mikrobiologickom ústave LF a UNB a s identifikáciou konkrétnych baktérií mladým výskumníkom pomáhali na Ústave biochémie a mikrobiológie Slovenskej technickej univerzity.

Okrem samotného steru z telefónov Adrián a Marek rozdistribuovali respondentom svojho výskumu aj dotazník, aby výsledky výskumu priniesli ešte viac informácií ako len odpoveď na to, či a aké batérie sa na telefónoch vyskytujú. “Študentom sme tiež poslali krátky dotazník, v ktorom sme sa pýtali, kde bývajú – či na internáte, alebo na priváte, ako cestujú do školy, kde mobil zvyčajne nosia, či  používajú dezinfekciu a tak ďalej,“ opisuje postup Adrián Binka.

Výsledky ukázali, že na smartfónoch sa nachádza rôznorodá mikroflóra, na niektorých až 7 rôznych druhov baktérií. V jednej vzorke bola dokonca identifikovaná aj nebezpečná baktéria Acinetobacter baumannii, ktorá je rezistentná voči viacerým antibiotikám.

Štatistické testy preukázali, že na displejoch mužov sa vyskytuje viac druhov baktérií ako u žien. Viac baktérií bolo tiež zistených na smartfónoch študentov bývajúcich na internáte a študentov nosiacich telefón vo vrecku.

Riešením tohto problému je dezinfekcia mobilov. Na smartfónoch, ktoré neboli dezinfikované, bolo v priemere 14 druhov baktérií, zatiaľ čo na tých, ktoré boli pravidelne dezinfikované, len dva.

Výskumníci navrhujú, aby sa do štandardných hygienických postupov medikov a zdravotníckych pracovníkov zahrnula aj dezinfekcia mobilov. V súčasnosti je dezinfekcia rúk bežnou praxou, no dezinfekcia mobilov by sa mala stať rovnako dôležitou súčasťou prevencie šírenia infekcií.

Adrián a Marek svoj výskum už publikovali a prezentovali na ŠVOČ a na kongrese mladých mikrobiológov v Brne. V budúcnosti plánujú pokračovať vo výskume a otestovať účinnosť antibakteriálnych povrchov mobilov.

Hoci štúdia Adriána a Mareka skúmala baktérie na smartfónoch študentov medicíny, jej zistenia sú relevantné pre každého. Mobilné telefóny nosíme všade so sebou a dotýkame sa nimi rôznych povrchov, čím sa na nich ľahko šíria baktérie. Tieto baktérie potom môžu spôsobiť rôzne infekcie, najmä ak si nedávame pozor na hygienu rúk.

Preto je dôležité, aby si každý dezinfikoval svoj mobilný telefón pravidelne, a to bez ohľadu na povolanie. Dezinfekcia pomôže znížiť počet baktérií na povrchu telefónu a znížiť tak riziko prenosu infekcií.

Na dezinfekciu mobilu môžete použiť bežne dostupné dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu. Nezabudnite dezinfikovať aj všetky puzdrá a ochranné fólie na telefóne.

Pravidelnou dezinfekciou mobilu môžete chrániť seba aj svoje okolie pred nebezpečnými baktériami.

 


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Používaš Google účet? Tak zbystri

Používaš Google účet? Tak zbystri

Prevádzkovateľov e-mailových účelov a úložísk je niekoľko. Jedným z najznámejších, ak nie najznámejším je spoločnosť Google. Práve služby Google využíva v dnešnej dobe asi miliarda ľudí. Okrem známeho e-mailu môžu užívatelia využívať funkcie ako je vytváranie dokumentov, kalendár či cloudové úložisko. Mnohé z týchto funkcii využívajú študenti pre potreby svojho štúdia, čo dokazuje aj to, …

Prinášajú sociálne siete viac zla ako dobra?

Prinášajú sociálne siete viac zla ako dobra?

Pre súčasnú generáciu je každodenný život bez sociálnych sietí a online prostredia už nepredstaviteľný. Tento priestor nám umožňuje komunikovať so širokým okolím, slúži ako zdroj informácií, odpočinku a v istom smere predstavuje aj druhý reálny svet . To, že online prostredie a sociálne siete znamenajú aj mnoho nástrah nie je tajomstvom. S tým sa snažia …

AMKON prvýkrát aj v Bratislave

AMKON prvýkrát aj v Bratislave

Nepočuli ste ešte o AMKONe? Možno preto, že do tohto roka sa konal len u našich českých susedov. Organizátori sa však rozhodli priblížiť tento neopakovateľný zážitok záujemcom o diplomaciu aj na Slovensku, a to už 22. až 24. marca v Bratislave. O čo ide?  AmKon je študentská simulácia amerického kongresu. Keďže ide o realistickú simuláciu, …