Slovensko má 4 univerzity v rebríčku top univerzít sveta

7. 6. 2023 | Aktuality

Slovensko má 4 univerzity v rebríčku top univerzít sveta Každý rok vychádzajú rebríčky, ktoré hodnotia univerzity z celého sveta. Tieto hodnotenia majú slúžiť ako orientácia pre uchádzačov o štúdium a majú byť istým dokladom prestíže univerzity. Tak isto slúžia aj univerzitám, aby sa vedeli na základe stanovených kritérií porovnať s inými a mohli sa tak pripadne zlepšovať. Rebríček Global 2000 vydaný uznávanou organizáciou v tejto oblasti The Center for World University Rankings hodnotil až 20 531 univerzít, ktoré zoradil a z top 2000 vznikol zoznam najlepších univerzít za posledný rok. Okrem svetových univerzít si v tomto rebríčku našli miesto aj tie slovenské.

V prvej tisícke, presne na 661. mieste sa umiestnila Univerzita Komenského v Bratislave, o necelých tisíc miest za ňou sa umiestnila Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach na 1 453. mieste. Za nimi je na 1 637. mieste Slovenská technická univerzita v Bratislave, presne na 1 637. mieste a zmestila sa aj Technická univerzita v Košiciach s 1 933. miestom. Kým Univerzita Komenského v Bratislave, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Slovenská technická univerzita v Bratislave obhájili svoje pozície v rebríčku z minulého roka na približne rovnakých miestach, Technická univerzita v Košiciach je nováčikom.

Prvé miesta sú stabilne obsadzované tými najprestížnejšími univerzitami a zmena, ani len v poradí, nenastala oproti minulému roku ani tento. Prvé miesto patrí Harvardu, za ním je MIT, tretie miesto opäť patrí Stanfordu, nasleduje Cambridge a Oxford.

Všetkým univerzitám patrí gratulácia a sme radi, že aj slovenské univerzity majú svoje miesto medzi tými najprestížnejšími.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Ceny internátov budú opäť rásť

Ceny internátov budú opäť rásť

Ubytovanie na internátoch je stále populárnou voľbou vysokoškolského ubytovania. Avšak aj napriek tomu, že ubytovanie na internáte stále patrí k lacnej alternatíve ubytovania, aj táto služba zdražuje v dôsledku inflácie a nárastu nákladov na energie. Nemýlite sa, pokiaľ máte pocit, že ste o zdražovaní internátov počuli nedávno. Obvykle k zdražovaniu dochádza na začiatku akademického roka. …