Prvé výsledky prieskumu projektu Vysokoškoláci do praxe

22. 1. 2014 | Inspirace

Národný projekt Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti si kladie za cieľ prispôsobovať štúdium na vysokej škole skutočným potrebám dnešného trhu a sprostredkovávať študentom možnosti priameho zapojenia sa do praxe.

Projekt započal v máji 2013 a bude trvať do novembra 2015. Vďaka nemu by sa mali zvýšiť šance vysokoškolákov na uplatnenie po absolvovaní vysokej školy. Týka sa bakalárskeho, magisterského aj doktorandského stupňa štúdia.

K 1.1.2014 prebehlo prvé zhodnotenie projektu prostredníctvom prieskumu, a to na mimobratislavských školách. Tento mapoval spoluprácu s podnikmi, ktoré ponúkajú študentom praxe a identifikoval tie, ktoré by sa dali považovať za úspešné („best practice“ – dobrá prax).

Podľa stanovených kritérií sa sledovala spolupráca podnikov a vysokých škôl a jej kvalita. Vznikol prvý pracovný ranking spoluprác, ktorý by mal podľa Ústavu informácií a prognóz školstva predovšetkým motivovať k ďalšiemu rozvoju a skvalitňovaniu metodiky a kritérií pre spoluprácu.

Oslovených bolo 25 vysokých škôl a106 fakúlt (spolu z 1795 študijných programov). Údaje boli zbierané v období od septembra do novembra 2013. Prieskum ukázal 2044 overených a relevantných spoluprác študijného programu s podnikom.

Po tejto prvej etape, nazvanej Zisťovanie najlepšej praxe, bude nasledovať spracovanie metodiky, ktorej obsahom bude tvorba mapy aktuálnych a perspektívnych absolventov, ktorých kompetencie budú zodpovedať požiadavkam podnikov a zároveň zodpovedať prognózam vývoja ekonomiky.

Detailnejšie výsledky budú zverejnené začiatkom roka 2014.

Zdroje:  www.vysokoskolacidopraxe.sk

Zdroj fotografie: www.sxc.hu

Ďalšie články k téme