Absolvent Strojariny v Bratislave je tvorcom autonómneho robota budúcnosti

15. 10. 2022 | PR články

Strojnícka fakulta STU v Bratislave- kopieRadoslav Balajka je absolventom Strojníckej fakulty STU v Bratislave a zároveň zakladateľom startupovej firmy Panza Robotics, ktorá vyvíja pokročilé roboty budúcnosti. V rozhovore nám povie viac o Artabanovi – robotickom psovi, ktorého čoskoro možno stretneme aj v našich uliciach. Zároveň nám všetkým priblíži viac tému robotiky a prečo sú práve strojní inžinieri kľúčovými odborníkmi v tejto oblasti.

1. Často sa stretávame s tým, že laická verejnosť nevníma robotiku ako súčasť strojariny. Žiaci na stredných školách všeobecného zamerania si niekedy neuvedomujú toto spojenie a domnievajú sa, že práca strojného inžiniera je niekde v závode pri výrobnej linke. Čo by ste odkázali vy práve týmto stredoškolákom a ich rodičom?

Žiakom na školách je ideálne ukázať príklady z praxe. Jednoducho povedané, tam kde je softvér, musí byť aj hardvér. Tieto dve súčasti nemôžu jeden bez druhého existovať. A práve preto potrebujeme nutne strojných inžinierov, ktorí navrhnú konštrukčnú, technickú časť robota. Ide o krásnu, tvorivú činnosť, verím, že náš robot je toho dôkazom. Motivovať deti k štúdiu techniky by vysvetľovaním mohli viac školy, médiá, ale aj firmy z priemyslu.

Strojnícka fakulta STU v Bratislave

2. Váš štvornohý autonómny robot by mohol slúžiť v budúcnosti nielen odborníkom, ale aj širokej verejnosti.  Kedy uvidíme jeho prvé kroky na verejnosti?

V našom laboratóriu už prvé kroky robot vykonáva, ale keďže ide o prvý prototyp – dokončený toto leto, musíme na vylepšení chôdze ešte dosť popracovať. Chceme taktiež začať prvé testy aj s reálnymi firmami z rôznych oblastí priemyslu. Sme radi, že sa o neho zaujímajú spoločnosti z celého sveta. Verím, že na Slovensku ho uvidíme na verejnosti kráčať ešte tento rok. Malosériovú výrobu však plánujeme až počas budúceho roka, nebude to skôr ako v treťom kvartáli, čaká nás naozaj ešte veľa práce.

 3. Kde všade by sme sa mohli stretnúť s Artabanom? V akom odvetví?

Jeho využitie je naozaj široké. Môžeme spomenúť energetiku, priemysel, stavebníctvo, zdravotníctvo, ale aj vojnové oblasti. V oblastiach, ktoré sú pre človeka nebezpečné by robot mohol detekovať napríklad úniky tepla, plynu, radiácie, toxicity. Môže „digitalizovať“ akúkoľvek prebiehajúcu výstavbu a v reálnom čase porovnávať, či je stavba realizovaná podľa plánu (BIM) alebo taktiež zabezpečovať priestor v okolí stavby voči narušiteľom atď.

Strojnícka fakulta STU v Bratislave

4. Na Strojníckej fakulte STU v Bratislave spolupracujete aj s niektorými odborníkmi či študentmi. Môžete spomenúť, kto konkrétne s Vami spolupracuje a akým spôsobom sa  môžu zapojiť do projektu študenti?

Dlhodobo spolupracujeme s inžinierom Pavlom Slovákom, ktorý pomáha pri návrhu a výpočte kritických konštrukčných častí robota. Takisto dávame šancu aj študentom či absolventom fakulty. Aktuálne hľadáme študentov, ktorí sa chcú pridať k nášmu tímu a môžu u nás riešiť svoje bakalárske či diplomové práce. Témy sú zaujímavé. Od pevnostnej a hmotnostnej optimalizácie tela a nôh štvornohého robota až po návrh optimálneho aktuátora pre dynamickú chôdzu.

Návod, ako sa pridať k najžiadanejším absolventom nájdeš na www.studujstrojarinu.skwww.sjf.stuba.sk.

 Strojnícka fakulta STU v Bratislave

Zdroj foto: PANZA ROBOTICS