Čo je pravda a čo nie? 7 najčastejších mýtov o štúdiu MBA

12. 9. 2023 | Inspirace

MBA mýtyUvažujete o štúdiu MBA, ale z nejakého dôvodu ste sa dozvedeli, že to nie je štúdium pre vás. Ale ste si istí? Okolo štúdia MBA existuje niekoľko domnienok, ktoré sú síce rozšírené, ale nie sú pravdivé. Vybrali sme pre vás tie najčastejšie.

1. Nemám správny vek

Realita: Na štúdium nie je nikdy neskoro ani príliš skoro!

Kto hovorí, že MBA je len pre mladých? Odhliadnuc od toho, že pracovný vek sa vo všeobecnosti stále predlžuje a spolu s ním sa posúvajú hranice (nielen profesijnej) zrelosti – takže 50-ročný človek uvažuje skôr o kariérnom postupe ako o odchode do dôchodku – MBA je vhodné naozaj pre každého.

Je faktom, že s vekom je ťažšie absorbovať teoretické vedomosti, ale rastie schopnosť logicky myslieť. Využite šancu dať svojmu mozgu pravidelne zabrať, zahreje to aj vaše sebavedomie. Iste, v päťdesiatke je potrebné väčšie odhodlanie vykročiť zo zabehnutých koľají ako v tridsiatke, ale odmena je sladká. Študovať znamená rozširovať si pole pôsobnosti. Obohatíte svoj život, budete mať prehľad o nových trendoch a získate know-how, ktoré môžete využiť vo svojej profesii a podnikaní.

Alebo si myslíte, že ste príliš mladý na štúdium MBA? Aj keď ste na začiatku svojej kariéry, titul MBA vám môže poskytnúť skvelý odrazový mostík k rýchlejšiemu kariérnemu rastu. MBA môžete študovať hneď po skončení vysokej školy alebo dokonca ešte počas štúdia. Hneď na začiatku kariéry získate konkurenčnú výhodu oproti ostatným absolventom vysokých škôl.

Ak spomenieme konkrétne čísla, napríklad na inštitúte CEMI, ktorý je najväčším poskytovateľom štúdia MBA v Českej a Slovenskej republike, je 56 % študentov vo veku 41 – 60 rokov, 32 % vo veku 31 – 40 rokov. A podiel študentov mladších ako 30 rokov je 8 %. A len pre zaujímavosť, náš najstarší absolvent mal dokonca 81 rokov! To je dôkaz, že študovať sa dá naozaj v každom veku!

 

2. MBA je titul, ktorý ocenia len manažéri

Realita: MBA sa oplatí každému, kto sa nezaobíde bez manažérskych znalostí.

Titul MBA je skutočne vhodný pre ľudí na manažérskych pozíciách. Patria sem však nielen manažéri, ale aj majitelia malých a stredných firiem, podnikatelia a starostovia obcí. Títo všetci potrebujú manažérske znalosti, preto ocenia špecializované vzdelanie, ktoré MBA poskytuje. Samozrejme, dôležitý je individuálny prístup k štúdiu.

Štúdium MBA je však ideálne aj pre tých, ktorí sa chcú vypracovať na riadiace pozície. V tomto prípade je štúdium MBA skvelým odrazovým mostíkom, pretože získate konkurenčnú výhodu na trhu práce a otvoríte si dvere k postupu na vyššie manažérske pozície.

 

3. Nemôžem študovať MBA, ak nemám vysokoškolský titul

Skutočnosť: Na štúdium MBA nepotrebujete vysokoškolský titul.

Je pravda, že MBA je o odbornom vzdelávaní pre tých, ktorí sa uchádzajú o manažérske pozície alebo už na nich pracujú. A takíto ľudia sú často absolventmi vysokých škôl. Pravdou však je, že MBA môžete študovať aj bez vysokoškolského titulu.

Jedinými podmienkami pre štúdium MBA je maturita a prax, teda vaša súčasná profesionálna kariéra. MBA nenahrádza vysokoškolské vzdelanie, je to kariérne vzdelanie, ktoré ho dokonale dopĺňa. Ako už bolo povedané, zameriava sa na praktické problémy, takže ide o skúsenosti, nie o vaše vedomosti získané na akademickej pôde. Napríklad na CEMI študuje 73 % ľudí s vysokoškolským vzdelaním a 27 % ľudí so stredoškolským vzdelaním.

 

4. Prečo by som mal sedieť v škole, keď sa môžem učiť v práci?

Realita: Keď študujete MBA, riešite aktuálne problémy vo svojej firme alebo v zamestnaní.

Prax je samozrejme skvelým učiteľom, ale nevyhnete sa ani pokusom a omylom, ktoré bývajú dosť drahé a v konečnom dôsledku zbytočné. Ako dobrí šéfovia sa bez dobrých manažérskych znalostí nezaobídete. A manažérske vzdelanie vám ich poskytne bez toho, aby ste museli tápať v tme, zložito hľadať a strácať čas a schopných zamestnancov.

Navyše štúdium MBA na CEMI je koncipované veľmi prakticky a každý študent sa zaoberá konkrétnymi problémami, ktoré ho v práci pália. Počas štúdia zistíte, v čom sa potrebujete zlepšiť, a potom na tom pracujete pri písaní seminárnych prác z jednotlivých predmetov a pri tvorbe záverečnej práce. Nejde teda o bifľovanie vedomostí, ale o prípadové štúdie a diskusie o skutočných situáciách, ktoré potrebujete vo svojej profesii riešiť. Navyše v skutočnosti nebudete sedieť v učebni, celé štúdium prebieha výlučne online.

5. Štúdium je v angličtine, ktorú veľmi dobre neovládam.

Realita: niektoré predmety sa vyučujú v cudzom jazyku, ale väčšina je v češtine.

Až na dve výnimky sú všetky online MBA programy, ktoré môžete študovať na CEMI, v češtine, samozrejme, s možnosťou komunikovať so všetkými vyučujúcimi v slovenskom jazyku a písať a odovzdávať písomné práce vrátane diplomovej práce v slovenskom jazyku. Prvou výnimkou je kurz Global Business Leadership, ktorý poskytuje vedomosti o medzinárodnom podnikaní a má lektorov z mnohých krajín vrátane USA, Francúzska, Talianska, Brazílie, Španielska a Írska. Druhý kurz, Marketing Management and Iinternational Business, je tiež vyučovaný zahraničnými lektormi, ktorí vám pomôžu stať sa odborníkmi na marketing a obchod na medzinárodnej úrovni.

 

6. Som veľmi zaneprázdnený a nemám čas dochádzať do školy

Realita: celé štúdium prebieha online.

Všetci naši študenti sú zaneprázdnení ľudia, ktorí majú rodiny a chcú sa venovať svojim koníčkom. Preto tomu prispôsobujeme online MBA štúdium, ktoré, samozrejme, nie je jednoduché, ale dá sa absolvovať odkiaľkoľvek.

Nemusíte dochádzať, hľadať si ubytovanie ani si brať dovolenku. Študujete, kedykoľvek máte voľnú chvíľu, odkiaľkoľvek chcete, z kancelárie, z obývačky alebo dokonca z pláže na druhom konci sveta. Kontakt s lektormi, študijným oddelením a vašimi spolužiakmi prebieha v našom e-learningovom systéme. Nájdete v ňom všetky materiály a môžete prostredníctvom neho aj odovzdávať všetky svoje práce. Lektori, s ktorými ste najčastejšie v kontakte prostredníctvom e-mailu alebo videohovoru, sú vám k dispozícii podľa potreby. Na úvodnom školení v Prahe sa môžete zúčastniť osobne, len ak si to želáte.

 

7. Nemám na to peniaze.

Skutočnosť: Celú sumu si môžete rozdeliť na niekoľko prijateľných splátok. 

Školné za online MBA určite nepredstavuje vo vašom rozpočte zanedbateľnú sumu, ale nemusíte ho zaplatiť celé naraz. Máte možnosť rozložiť si financovanie na 12 mesačných splátok – a verte, že nebudete jediní. Treba tiež dodať, že niektorým študentom na školné prispievajú ich zamestnávatelia. Ak uvažujete o štúdiu MBA, skúste sa na túto možnosť opýtať svojho zamestnávateľa.

Predovšetkým je dobré považovať tieto peniaze za investíciu do svojej budúcnosti, ktorá sa vám skôr či neskôr vráti. Samozrejme, závisí to od vášho úsilia, ale s istotou možno povedať, že štúdiom MBA si môžete počas svojich pracovných rokov zarobiť až stovky tisíc eur navyše. A to je slušná návratnosť, však?

Ďalšie články k téme