Najlepšie aplikácie pre študentov

16. 12. 2015 | Inspirace

Chytrý telefón môže byť i chytrým spoločníkom pri štúdiu a študentskom živote. Zdarma dostupné aplikácie ho dokážu premeniť na pomôcku pri rýchlom čítaní textov, alebo sledovaní svojho rozpočtu.

Bol jedným z vašich vianočných prianí nový smartfón či tablet, alebo ho už dávno máte a zvažujete, čím by ste jeho funkcie mohli ešte rozšíriť? Inšpiráciu možno nájdete v našom výbere najzaujímavejších aplikácií pre študentov. Vzhľadom k často napätým vysokoškolským rozpočtom sme zvolili bezplatne dostupné aplikácie, časť z nich však poskytuje za poplatok i rozšírené možnosti.

Pre lepšie čítanie

Zakladom je: Naučte sa čítať 2x efektívnejšie! Vďaka čomu môžete čas ušetrený pri čítaní článkov, učebníc, emailov. Pomôže Legentas

Tony povinného čítania a seminárnych prác k niektorým odborom jednoducho patria. Nevýhodou čítania odborných textov na mobilnom zariadení však môže byť neschopnosť robiť si poznámky, alebo označiť pasáže, ktoré by ste neskôr radi zacitovali. Riešenie mnohí z vás určite poznajú v aplikácii Evernote. Tá je dostupná pre Android i iOS a umožňuje zapisovať si poznámky, alebo jednoducho do nového dokumentu skopírovať kusy zaujímavého textu. Výhoda? K svojmu účtu sa môžete prihlásiť na akomkoľvek ďalšom zariadení a nie je tak potrebné nič si preposielať.

Pokiaľ je súčasťou vášho štúdia i čítanie článkov z webu, verným pomocníkom (a dobrým šetričom množstva prenesených dát) je Pocket. Do toho sa dá, rovnako ako u Evernote, prihlásiť z akéhokoľvek zariadenia a skopírovať doň link textu, ktorý vás zaujal. Ten sa pri najbližšom pripojení na internet prevedie do aplikáce v zjednodušenej podobe bez reklám a potreby ďalšieho pripojenia. Jedinou nevýhodou je nutnosť dať si pozor, či sa každý článok skutočne uložil. Niektoré stránky totiž s Pocketom nespolupracujú a namiesto textu sa uloží iba link. Rovnako sa neuložia celé spoplatnené texty.

Čo však s textami, ktoré potrebujete iba „prebehnúť“? Riešením môžu byť aplikácie pre rýchle čítanie. Väčšina z nich funguje ako akcelerátor textu, teda vám pred očami zobrazuje text rýchlejšie, než by ste ho prečítali svojim vnútorným hlasom. Vyskúšať môžete napríklad ReadMe! od Spritz, ktorá umožňuje rýchle čítanie elektronických kníh i PDF.

Pre motiváciu

Jedným z najťažších orieškov študentského života je motivácia učiť sa, alebo pracovať na textoch. O prokrastinácii vie najskôr každý vysokoškolák svoje. Zaujímavý pohľad na zladenie práce a oddychu ponúka technika Pomodoro, ktorú vytvoril Francesco Cirillo. Spočíva v krátkych blokoch práce, ktoré striedajú prestávky. Základné nastavenie je obvykle 25 minút sústredeného pracovania a 5 minút prestávky a tajomstvo úspechu je v tom, že nesmiete ani jedno porušiť. Pokiaľ pracujete, pracujte, pokiaľ oddychujte, choďte od stola preč. Zatiaľ čo autor pre vytvorenie svojho systému používal v začiatkoch kuchynský časovač v tvare paradajky (odtiaľ názov Pomodoro), dnes ho dokážete pohodlne nahradiť aplikáciou – napríklad PomoDone alebo TeamViz.

Pokiaľ vás viac motivuje pohľad na to, koľko času ste už projektu venovali, alebo koľko z neho splnili úloh, skúste Toggl. Ten sa dá využívať i pri skupinových projektoch.

Pre lepšie učenie

Učeniu sa desiatok (občas i stovák) strán informácií naspamäť sa pri štúdiu nevyhnete. Každý na to má vlastný systém – niekoho skúša spolubývajúci, niekto si opakuje učivo nahlas a niekto prepisuje. Celkom príjemnú kombináciu viacerých metód ponúka Memrise. Anglický projekt je založený na systéme kartičiek, ktoré vás vždy niekoľkými opakovaniami naučia pár faktov, z ktorých vás program následne vyskúša. Zaznamenáva zároveň, kde robíte chyby a tieto časti vás núti opakovať častejšie. A pomedzi učenie nových informácií vás preskúšava z tých starších.

Ku kartičkám sa zároveň dajú doplňovať obrázky, ktoré vám pomôžu zapamätať si učivo ľahšie. Vytvoriť si môžete vlastné lekcie, alebo čerpať už z existujúcich. Dostupné sú napríklad kurzy jazykov, anatómie, alebo chemických vzorcov.

Pre študentský rozpočet

Ťažko sa motivuje, učí, alebo číta, keď vašu hlavu trápia iné starosti. Chytrá aplikácia zrejme nezvládne tie osobné, dokáže však pomôcť aspoň s tými finančnými. Pre lepšie sledovanie toho, kde mizne váš rozpočet a jeho plánovanie môžete skúsiť napríklad jednoduchú aplikáciu Spendee, alebo ešte jednoduchšiu Toshi. Možností je však viacero a v zásade ide o dva princípy – buď zadávate svoje príjmy a výdaje ručne, alebo ich prepojíte priamo so svojou kartou (v druhom prípade však odporúčame veľký dôraz na bezpečnosť). Aplikácie, pomocou ktorých môžete sledovať svoje pohyby na účte, zároveň ponúkajú niektoré banky, napríklad Slovenská sporiteľňa, alebo Tatra banka.

Zdroj fotografie: Pixabay.com