Pracuj na živnosť už počas štúdia. Prinesie ti to veľa výhod

4. 2. 2022 | PR články

 

Zdroj: Pexels.com

 

Zo založenia živnosti majú väčšinou ľudia obavy. Niekedy to ale môže byť najvýhodnejšie riešenie, ako si pri štúdiu zarobiť. Navyše je jej založenie veľmi jednoduché. Poradíme ti, ako na to, a aké povinnosti a výhody založením živnosti popri štúdiu získaš.

Ako si založiť životnosť?

Na založenie živnosti musíš mať 18 rokov a čistý register trestov. Zakladá sa na živnostenskom úrade alebo jednotnom kontaktnom mieste (JKM). Využi ich v mieste tvojho trvalého bydliska.

 

Môžeš si ju založiť aj online, a už k tomu nepotrebuješ ani občiansky preukaz s čipom a vytvorený elektronický podpis. Pozor, pri podnikaní sa bez neho nezaobídeš, na komunikáciu s inštitúciami totiž elektronickú schránku využívať musíš.

 

Na výber máš 3 druhy živností – voľnú, remeselnú a viazanú. S najväčšou pravdepodobnosťou si otvoríš voľnú alebo remeselnú živnosť. Pri voľnej vzdelanie dokladovať netreba a pri remeselnej ti stačí výučný list, ktorý zväčša získaš po 3 rokoch štúdia na strednej škole.

 

Ak chceš, aby ti ostal štatút študenta a ďalej si sa vzdelával, môžeš pokračovať na nadstavbe s maturitnou skúškou. Na viazané živnosti musíš mať preukázateľné vzdelanie a často aj prax v danom odbore.

 

Zdroj: Pexels.com

Po založení živnosti ťa čakajú povinnosti

Po založení živnosti sa musíš registrovať na daňovom úrade, ktorý ti pridelí daňové identifikačné číslo (DIČ). Ak si ju vybavoval na JKM alebo online, spravia to za teba.

 

Rozhodnúť sa musíš, ako budeš evidovať svoje príjmy a výdavky. Ak v oblasti financií nemáš žiadne skúsenosti, odporúčame ti obrátiť sa na skúsenú účtovníčku.

 

Takisto by si mal mať účet v banke. Oplatí sa študentský účet, pretože neplatíš za jeho vedenie, ani za kartu, a máš veľa ďalších výhod. Niekedy ale na podnikanie nestačí.

 

Zdroj: Pexels.com

Aké výhody a povinnosti prináša podnikanie pri štúdiu?

Výhody a povinnosti v zdravotnej poisťovni

Založenie živnosti zdravotnej poisťovni oznamovať netreba. Štát to vybaví za teba. Ministerstvo školstva nahlási, že si študent, živnostenský úrad zase začiatok podnikania.

 

Jednou z najväčších výhod je, že ako študent a poistenec štátu budeš mať nárok na nulové mesačné preddavky na zdravotné poistenie po celý prvý rok.

 

Po roku táto výnimka prestáva platiť. Zdravotné odvody zaplatíš vo výške 14 % z toho, čo si zarobil. Zdravotné odvody – zdravotné poistenie – platíš po skončení roka, keď podáš daňové priznanie a na základe ročného zúčtovania odvodov.

Ďalšou výhodou študentskej živnosti je, že pri nej nemusíš doplácať odvody do zákonného minima. Čo znamená, že ak ti vyjde platiť 150 eur, tak toľko aj zaplatíš. Kdežto pri živnosti neštudenta, musíš zaplatiť okolo 950 eur aj keby si nič nezarobil.

 

Ak sa ti v podnikaní darí, môžeš platiť mesačné preddavky dobrovoľne. Nezostaneš po zúčtovaní poistného nemilo prekvapený zo sumy, ktorú by si musel zaplatiť jednorazovo.

 

Zdroj: Pexels.com

Výhody a povinnosti v Sociálnej poisťovni

Po založení živnosti si oslobodený od platenia sociálnych odvodov. Táto výhoda sa týka každého živnostníka. Je to preto, lebo ich výška sa počíta podľa príjmov z predchádzajúceho roka. A keďže si vtedy ešte nepodnikal, nemajú ti to z čoho vypočítať.

 

Ďalší rok ich budeš platiť až vtedy, ak zarobíš viac ako 6 798 eur za predchádzajúci rok. Táto suma sa každoročne mení, preto ju sleduj. Ak sumu prekročíš, Sociálna poisťovňa ti na základe automaticky oznámi odvodové povinnosti, ty sa nemusíš nikde prihlasovať.

Výhody a povinnosti na daňovom úrade

Daň z príjmu platíš jednorazovo, na základe daňového priznania za príslušný kalendárny rok. Daňové priznanie sa podáva do marca nasledujúceho roka, no môžeš aj požiadať o odklad do konca júna. V prípade, že máš príjmy zo zahraničia aj do konca septembra.

 

Ak poberáš popri štúdiu aj sociálne alebo motivačné štipendium za dobré výsledky, tieto príjmy v daňovom priznaní uvádzať nemusíš, sú oslobodené od daní.

Zdroje: https://www.money.sk/dane-a-uctovnictvo/podnikanie-popri-studiu-ako-platit-dane-a-poistenie/

https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-odvody/odvody-szco-2022

https://www.superfaktura.sk/blog/szco-januar-2022-a-odvody-co-sa-meni-a-co-nie

https://www.superfaktura.sk/blog/student-zivnostnik-a-dane-odvody-co-vsetko-sa-nanho-vztahuje/