Študenti Unicorn University vyvíjajú softvér pre urýchľovač častíc

1. 8. 2023 | PR články

Jednou z hlavných výhod štúdia na Unicorn University je možnosť zapojenia študentov do reálnych projektov pre renomované firmy. Jedným takýmto projektom je vývoj produkčnej databázy pre vnútorný detektor experimentu ATLAS, ktorý by mal byť dokončený v roku 2024.

Unicorn University je súkromná vysoká škola, ktorá sa riadi heslom „Dokážeme, že na to máš“. Jej študentov motivuje nielen kvalifikovaný pedagogický zbor s bohatými pracovnými skúsenosťami, ale aj prestížne stáže. Študenti majú možnosť absolvovať prax v spoločnostiach ako Unicorn alebo Microsoft, rovnako ako spolupracovať s vedeckými inštitúciami po celom svete. Vďaka týmto príležitostiam nie je žiadny absolvent, ktorý by opustil školu s prázdnym životopisom a nedokázal nájsť zamestnanie v odbore.

Presunieme sa na okamih do Švajčiarska, kde sa nachádza 27 kilometrov dlhý tunel s hadrónovým urýchľovačom častíc. Európska organizácia pre jadrový výskum (CERN) tu vykonáva výskum neznámych aspektov fyziky a simuluje podmienky vzniku vesmíru. Vďaka tomu sú vedci schopní pozorovať udalosti bezprostredne po veľkom tresku.

Spolupráce na medzinárodnej úrovni

Teraz sa vrátime späť do Česka, konkrétne na Unicorn University. Práve tu sa študenti podieľajú na vývoji softvéru pre CERN, konkrétne pre vnútorný detektor experimentu ATLAS, ktorý umožní vedcom ľahšie nájsť chybovú časť v prípade, že sa niečo pokazí. Inými slovami študenti na čele s riaditeľom Markom Beránkom vyvíjajú aplikáciu, ktorá uchováva digitálne dvojča všetkých súčiastok vnútorného detektora vrátane ich štruktúry, čo vedcom umožní nájsť príčinu problému bez potreby detektor manuálne rozoberať. „Študenti majú jedinečnú príležitosť aktívne sa podieľať na tvorbe unikátneho softvéru pre veľmi prestížne vedecké pracovisko a byť v kontakte s tými najlepšími ľuďmi z celého sveta,“ vyzdvihuje riaditeľ Beránek.

vlcsnap-2022-08-03-21h57m36s902Tatsiana Sarokina je študentkou druhého ročníka bakalárskeho programu Softvérový vývoj na Unicorn University a taktiež sa zapojila do práce na tomto projekte ako Front-End Developer. "Ako študentka Unicorn University som dostala príležitosť aktívne sa podieľať na tomto projekte ako autor na front-endovej úrovni. Bola som nadšená a nemohla povedať nie," spomína. Tatsiana je zodpovedná za vývoj komponentov, najmä využívajúcich JavaScript a UU5 Library.

Z tohto dôvodu by jednoznačne odporučila túto vysokú školu všetkým, ktorí majú záujem o odbor IT. "Už v prvom ročníku som sa dostala k reálnym projektom," spomína. Vyzdvihuje tiež skutočnosť, že Unicorn University drží krok s dobou. "Učíme sa na moderných technológiách, po ktorých je dopyt. Štúdium navyše môžeme skombinovať s prácou. Každá prednáška sa nahráva a je možné si ju kedykoľvek pustiť spätne," pokračuje a dodáva: „Je to miesto, kde som napísala svoj prvý kód a zamilovala si IT."

YouTube video: https://youtu.be/yhkGhg15Yo4?list=PL7XTCa0foRa3qnjToWflhbg-fSUiQutxx

Zdroj: Unicorn University


miska.podpora@vysokeskoly.sk