Česká alebo slovenská vysoká škola?

20. 7. 2015 | Inspirace

Ísť študovať na vysokú školu do susedného štátu nie je pre Čechov a Slovákov dnes žiadny problém. Vysoké školy sú na túto situáciu pripravené a umožňujú študentom odpovedať aj odovzdávať práce v ich rodnom jazyku. Podľa čoho sa však rozhodnúť, v ktorom štáte študovať?

Štúdium v Čechách pre odvážnejších

Študentov zo Slovenska láka v Čechách najmä Masarykova univerzita v Brne alebo Karlova univerzita v Prahe. Práve tieto dve univerzity majú nielen v domácej krajine a na Slovensku, ale aj v zahraničí vybudovanú dobú povesť a dobré meno. Študenti sa spoliehajú na to, že keď ich potenciálny zamestnávateľ uvidí v životopise titul z takejto školy, bude im viac naklonený. Výhodou týchto univerzít je aj to, že v ich ponuke nájdete široké spektrum odborov. Mnohé sú rovnaké ako u nás, no veľké množstvo by ste na Slovensku hľadali márne.

Viacerí sa do susednej krajiny rozhodnú ísť študovať, pretože sa tam od nich vyžaduje väčšia samostatnosť. Sú dlhšie preč z domu, bývajú prevažne na privátoch, pretože ich to stojí menej ako internát, a tak sú odkázaní len sami na seba, čo je pre nich viac výhoda ako nevýhoda. Samostatní sú aj pri tvorbe rozvrhu. Kým na Slovensku, najmä pri odboroch s menším počtom študentov, sú predmety a rozvrh pevne dané, hýbať sa dá len niektorými premennými, na českých univerzitách je len na vás, ktorý predmet si zapíšete v ktorom roku a nahodíte do rozvrhu. A aj keď sa to nedá tvrdiť všeobecne o všetkých univerzitách, tie české majú o niečo lepšie vybavenie.

Nevýhody štúdia v Českej republike spočívajú najmä v tých praktických veciach. Ak nebývate blízko hraníc, cesta do školy vám bude trvať dlhšie. Z toho vyplýva, že je aj drahšia, a tak budete chodiť domov menej často a s väčším kufrom. Tiež musíte myslieť na to, že aj keď je Česko v Európskej únii a na vstup do krajiny nepotrebujete pas, euro ešte neprijali, a tak musíte fungovať s dvomi menami – doma s eurami a v škole s českými korunami. To isté platí aj pre telefónne číslo – jedno slovenské a druhé české. V škole síce môžete rozprávať po slovensky aj seminárne či záverečné práce odovzdať v slovenčine, no tam to končí. Prednášky sú v češtine, rovnako aj skriptá a knihy. Učiť sa v češtine je ťažšie, najmä kým si človek na to zvykne. Je potrebné myslieť aj na to, že české odborné slová (ale aj neodborné) sú iné ako slovenské, a tak vám z bujarého študentského života nestvrdne pečeň, ale játra.

My sme tu doma

To, že mená českých škôl znejú lepšie, ešte neznamená, že naše slovenské sú nanič. Kým si nevyberiete školu, ktorou otriasli medializované škandály, alebo súkromnú školu, ktorú takmer nik nepozná a nevie, kde je, stále budete na tom dobre. A budete tam študovať po slovensky. Zdá sa to ako úplne prirodzená vec, no oproti štúdiu v Česku je to (logicky) výhoda.

Skutočnosti, ktoré patria medzi výhody českých škôl, sú automaticky nevýhodou pre tie slovenské a naopak. Na Slovensku to teda vo väčšine prípadov máte bližšie domov. Môžete sa do svojho rodného mesta vracať častejšie, častejšie sa vidieť s rodinou a starými kamarátmi. Takisto vás aj cesta bude stáť menej, ak pôjdete vlakom, máte to dokonca zadarmo. Veľké plus je to najmä vtedy, keď musíte ísť do školy „na otočku“ kvôli skúške alebo nejakej byrokracii. Nemusíte riešiť české koruny ani ďalšie telefónne číslo. Aj živobytie vás bude stáť všeobecne menej – na Slovensku máme lacnejšie internáty a zohnať privát maximálne do 90–100 € tiež nie je problém.

Rozhoduje aj odbor a ďalšie financie

Ak sa chcete hlásiť na rovnaký odbor v Čechách aj na Slovensku, o tom, kam nakoniec pôjdete, ak vás zoberú na obidve školy, rozhodujú všetky tie veci okolo. Ak sa chcete hlásiť na rozdielne odbory, treba prihliadať aj na iné kritériá – uplatnenie odboru, možnosti štúdia jazykov, počet študentov v odbore, pedagógovia…

Prikloniť si vás na svoju stranu môžu aj jednotlivé poplatky či štipendiá. Prvý rozdiel si všimnete hneď pri podávaní prihlášky, tie české sú o 10–40 eur lacnejšie. Štúdium v štandardnej dĺžke je v obidvoch krajinách bezplatné, problém môže byť len vtedy, keď Slovák nie je schopný študovať v češtine, považuje sa za zahraničného študenta a štúdium má spoplatnené. Podľa prieskumov sú však priemerné ročné náklady na štúdium v Českej republike vyššie takmer o 500 €.

Na Slovensku môže študent získať mimoriadne alebo prospechové štipendium. Takéto štipendiá ponúkajú aj v susednej krajine. Čo sa ale týka sociálneho štipendia, ak má naň študent nárok na Slovensku, v Čechách mu zaniká. Takéto štipendium sa môže vyšplhať takmer na 300 € mesačne. No aj keď nedostane štipendium sociálne, môže mu byť pridelené ubytovacie štipendium. Môže sa využiť len na ubytovanie a jeho výška je rôzna – jej strop je okolo 90 €.

Zdroj foto: createtheheaven­.blog.cz Autorka: Michaela Váleková