FEIKA - Úplne iný level vzdelavania

14. 1. 2022 | PR články

FEI STUKeď študent premýšľa nad výberom vysokej školy, vždy si položí otázku, ako veľmi náročné štúdium ho na konkrétnej fakulte čaká a či mu investovaná námaha prinesie želaný účinok. Pod želaným účinkom samozrejme myslí: kvalitné vzdelanie, dôslednú prípravu na prax, titul, zvučnú značku školy, ktorá zasvieti v životopise a v povedzme si na rovinu, aj dostatočne vysoký plat, ktorý mu zabezpečí pohodlný život.

Získať titul je jedna vec, získať skutočne kvalitné vzdelanie vec druhá. Fakulta elektrotechniky a informatiky STU sa stala od čias prevratu veľmi rýchlo najväčšou technickou fakultou na Slovensku. Môže za to technologický vývoj v IT sektore, ktorý prevrátil celú spoločnosť hore nohami.  Tento počítačový prevrat stále trvá a dnes vyzerá asi takto: Milióny ľudí denne sledujú obrazovky svojich mobilných telefónov, hráme digitálne hry, sledujeme Netflix, doma nám upratujú robotické vysávače. Kamkoľvek sa pozrieme, narazíme na informačné technológie, ktoré sa stali zásadnou súčasťou našej fungujúcej spoločnosti. A preto je FEIka úplne iný level školy, lebo neprináša nič zastarané a opotrebované. Naopak, nezaspala na vavrínoch, ale žije na pulze doby. Naši študenti sú tí, ktorí nielen ovládajú, ale priamo vyvíjajú najnovšie technologické vychytávky. Pracujú na tom, čo bude jedného dňa hudbou budúcnosti, a preto sa samozrejme vo svete nestratia, lebo odborníkov, ktorí skutočne rozumejú týmto technologickým „hračkám“ je stále veľmi málo. Takže áno. FEIka nepatrí k najľahším školám na svete, ale prinesie želaný účinok: zvučnú značku v CV-čku, jedinečné know-how a skvele platenú prácu, pretože to hovoria štatistiky z Profesia.sk

FEI STU

80. ROKOV VÝVOJA A NOVÁ TVÁR MATRIXU

FEIka oslavuje tento rok okrúhle výročie. Je to 80 rokov, čo na Slovensku prebieha výchova inžinierov elektrotechniky a informatiky. S dekanom a našimi pedagógmi sme sa zamýšľali nad ťažkými časmi v čase socializmu, ale aj nad úspechmi a raketovou kariérou fakulty po prevrate. Ak máte záujem započúvať sa, dávame do pozornosti celú diskusiu.

Nová FEIka je iná. Dospela, je moderná, tak trochu Sci-Fi. Môže za to vývoj 5G sietí, smart domácnosť, lámanie šifier kvantových počítačov, všadeprítomná virtuálna realita. Keď tieto technologické trendy vsadíte do spoločenského diania, vyjdú Vám z toho projekty a produkty, ktoré zachraňujú svet.  Aj preto sme tento rok úplne vynovili komunikáciu a FEIke dali tvár hrdinov z Matrixu, ktorí zachraňujú civilizáciu. Lebo to sa na FEIke skutočne deje.

FEI STU

5 HIGHLIGHTOV FAKULTY, O KTORÝCH STE EŠTE NEPOČULI:

Ale k veci. Čo je na fakulte najpríťažlivejšie? Vyberieme aspoň niekoľko bodov:

  • Feika je fakt bohatá na medzinárodné spolupráce. Nemusíte študovať v zahraničí, zahraničie pracuje s nami! Zvučné svetové univerzity, výlety do CERNu. Feika nie je len o informatike, má ďaleký presah. Dosahuje napríklad významné úspechy v oblasti atómového jadra.
  • NATO udelilo našej fakulte cenu za najlepší projekt desaťročia v oblasti kybernetickej bezpečnosti. To už asi niečo znamená.  J
  • Fakulta nezabúda na ekológiu. Práve tu sa vyvinula prvá plne elektrická motokára, následne aj elektrická bugina. Témou sú takisto autonómne vozidlá riadené vodíkovým palivom alebo diamantové vrstvy, ktoré detekujú a degradujú nečistoty v životnom prostredí. Fakulta je vybavená laboratóriom obnoviteľných zdrojov energie.
  • Viete, na čo sme skutočne hrdí? Na život zachraňujúce projekty. Málokto vie, že sa na FEIke vyvíja lekárska elektronika, tzv. telemedicína, ktorá pomôže znížiť frekvenciu a dĺžku hospitalizácie. Meria medicínske hodnoty ako EKG skutočne presne, bez pomoci lekára, a tak odbremeňuje preťažený zdravotnícky systém. FEI-ka sa dala do boja aj s pandémiou a ochorením Covid-19. Telemedicína pomáha vyhľadávať potenciálne infikovaných. Najnovší projekt autonómnych dronov pomáha prevážať vzorky a uchrániť tak ľudí od kontaminácie. Drony z FEIky nahrádzajú takisto prítomnosť zdravotníkov na nebezpečných lokalitách.
  • A ešte niečo. Feika a VESMÍR. Pracujeme s virtuálnou realitou a digitalizáciou vesmírnych procesov, zaujímavý je taký vesmírny rover. Na pôde fakulty ešte sídli SOSA, Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity. FEIka sa zaslúžila o to, že je na obežnej dráhe prvá slovenská družica. Vznikla u nás, aj za pomoci našich šikovných technikov. Poznáte meno Dr. Michaely Musilovej? Známa „marsonautka“, profesionálna vedkyňa a pracovníčka americkej NASA, je našou hosťujúcou profesorkou. Aj taká je FEIka v roku 2022.

Takže toľko o FEIke. Fakulte, ktorá ma vynovené krásne priestory, úspešných absolventov a hromadu entuziazmu, aby prinášala stále čosi nové. Nezabudnite, že sme na Instagrame, Facebooku aj Spotify. Mrknite na nás!

FEI STU