Myslíš si, že štúdium informatiky je o programovaní? FIIT STU ti dokáže opak!

22. 10. 2021 | PR články

štúdium informatiky na FIIT STUPrešli takmer dva roky od začiatku pandémie koronavírusu, a všetci sme sa zrazu ocitli v svete, ktorý keď chcel fungovať ako-tak normálne, bol odkázaný na fungujúci internet a fungujúce množstvo softvéru, vďaka ktorému sme dokázali komunikovať, študovať či pracovať. Táto situácia spôsobila, že na trh prichádzali ešte rýchlejšie než kedykoľvek predtým nové inovatívne technológie, ktoré priamo ovplyvňovali spôsob nášho každodenného života. Chceš byť jedným z tých, ktorí tieto technológie budú vytvárať či zlepšovať? Fakulta informatiky a informačných technológií STU bude tým pravým miestom pre teba! Bude to 5 rokov programovania? Zabudni…

Môže študent informatiky niekomu zachrániť život?

Na našej fakulte priamo máme centrum umelej inteligencie AIslovakIA, ale to nie je to najdôležitejšie. Iba pár týždňov dozadu sa našim kolegom podarili úžasné výsledky. Študenti a výskumníci z FIIT STU v Bratislave, v spolupráci s Karlovou Univerzitou v Prahe, vyvinuli softvér, ktorý mnohonásobne zrýchľuje diagnostiku genetického ochorenia – Primárnej Ciliárnej Diskinézy. Softvér, na vývoji ktorého sa priamo podieľali tvoji budúci spolužiaci, lekárky momentálne aktívne používajú a mnohonásobne im zrýchľuje vyhodnotenie mikroskopických snímok a celkovú diagnostiku. Spolupráca pokračuje a vyhodnotené dáta nám lekári zasielajú, a tieto dáta budú slúžiť pre zlepšenie výsledkov výskumu a aj ako podklad pre bakalárske a diplomové práce našich študentov. Vyvinutý softvér a navrhnutý diagnostický proces bol prijatý do karentovaného časopisu MDPI Diagnostics (Špeciálne vydanie: Pokrok v diagnostikovaní a zvládaní Primárnej Ciliárnej Diskinézy).

Práca na tejto výskumnej úlohe prebiehala v spolupráci so spoločnosťou Siemens Healthineers. Vďaka tejto spolupráci, finančnej a technickej podpore majú bakalári a diplomanti vo výskumnej skupine VGG (Vision and Graphics Group) na FIIT STU možnosť naplno využívať službu Azure Machine Learning a výpočtový GPU výkon pre svoj výskum v oblasti umelej inteligencie, spracovanie obrazu a medicínskych dát.

Trúfaš si ochrániť svet pred hackermi?

Ak si nemyslíš, že dátová analýza a medicínske dáta sú to pravé pre teba, ale chcel by si sa napríklad ponoriť do sveta hackerov, budú ťa baviť naše aktivity v oblasti kybernetickej bezpčnosti. Ůtoky hackerov sú dnes žiaľ na každodennom poriadku, či už na seba útočia v kybernetickom priestore rôzne znepriatelené štáty s cieľom ochromiť dôležité súčasti oponenta, alebo útočia neznámi hackeri na obyčajných ľudí s cieľom zneužiť ich osobné údaje či kreditné karty. Na FIIT STU je kybernetická bezpečnosť jedným z pilierov vzdelávania. Fakulta poskytuje inžiniersky študijný program „informačná bezpečnosť“, ale s bezpečnosťou sa môžeš stretnúť už aj počas bakalárskeho štúdia, napr. pri vypracovávaní bakalárskej práce. Ako fakulta zabezpečuje, že sa ako študent dozvieš tie najakutálnejšie informácie? Na predmetoch ako penetračné testovanie, princípy informačnej bezpečnosti a ďalších okrem učiteľov z fakulty prednášajú experti z praxe – či už z rôznych firiem, alebo priamo z Národneho centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT.

Vytvor si vlastnú realitu

Ak ťa reálny svet okolo teba občas nudí, a hovoríš si, že by mohol vyzerať inak, na FIIT STU si ho môžeš vytvoriť podľa seba. Máme tu totiž špičkové laboratórium, kde si môžeš vyskúšať rôzne VR headsety, ale zároveň tu pre tieto headsety môžeš vytvárať rôzne aplikácie a hľadať pre nich nové využitia. Jednoducho, môžeš tu vytvoriť nový svet, ktorý niekomu pomôže pri práci, vzdelávaní sa, prípadne proste bude zdrojom zábavy. Zapojiť sa môžeš napríklad do projektu zameraného na online vzdelávanie detí prostredníctvom virtuálnej reality, kde ich virtuálne trieda je v prostredí Minecraftu.

Nebojíš sa postaviť sa pod 5G vysielač?

Práve naopak, láka ťa svet prepojený vysokorýchlostným internetom dostupným vždy a všade? Vysokorýchlostný a dostupný internet nie je iba o tom, aby sme mohli pozerať cez streamovacie služby obľúbené filmy v 16K kvalite. FIIT STU je tým miestom, kde sa k týmto najnovším sieťovým technológiam môžeš dostať naozaj blízko. Pýtaš sa – ako blízko? Priamo na fakulte, v spolupráci s jedným slovenským mobilným operátorom, v týchto týždňoch začíname budovať vlastné 5G laboratórium s vlastnou základňovou stanicou. Toto však nie je samoúčelné. Dnešné mobilné siete, či už vysokorýchlostné 5G, alebo pomalá, ale energeticky mimoriadne efektívna LoRa, otvárajú neopísateľný priestor pre rôzne aplikácie, ktoré nám môžu pomáhať v kritických situáciach. Jednou z týchto oblastí je napríklad zvyšovanie bezpečnosti na našich cestách. Strojnícka fakulta STU, Fakulta informatiky a informačných technológií a Orange Slovensko ako prví na Slovensku dnes odprezentovali digitálne dvojča vozidla. Údaje z reálne jazdiaceho automobilu boli spárované s virtuálnym počítačovým modelom a všetky technické prevádzkové parametre z vozidla boli online vysielané do centrálneho počítača, kde mohli prebiehať výpočty, ktoré umožňujú v kritkých situáciach vyhodnotiť rôzne riziká, ktoré by vodič sám vyhodnotiť nedokázal.

Dokedy ešte bude v aute sedieť vodič?

Práve toto je aktivita, ktorá presahuje jednu fakultu, a spája odborníkov z rôzncyh oblastí, nie len informatikov. V roku 2019 sa začal formovať medzifakultný výskumný tím – Automotive Innovation Lab, ktorý spája odborníkov zo Strojníckej fakulty a z Fakulty informatiky a informačných technológií STU. Tento výskumný tím v roku 2020 predstavil na Slovakia Ringu prototyp prvého slovenského autonómneho auta, v ktorom sa mohli previezť pozvaní hostia, vrátane ministra dopravy :). Tento tím sa venuje aj problematike zavádzania autonómnej dopravy do prostriedkov verejnej dopravy v našich lokálnych podmienkach. Možno si postrehol v správach, že tento tým nedávno inštaloval technologickýé zariadenia na autobus Dopravného podniku Bratislava, ktorý premáva ako linka č. 144 na trase z Koliby na Kamzík. Takto inteligentne vybavený autobus premával podľa cestovného poriadku na spomínanej trase v dňoch 10. a 11. apríla 2021. Následne sa k tomu pridala električka, a jeden autobus v Žiline. Tento tím, ktorého sa môžeš stať súčasťou sa neustále venuje novým technologickým inováciám, ktoré posúvajú možnosti využitia umelej inteligencie (AI) a smart technológií v doprave a automotive sektore. Zbierajú sa tu údaje z lidaru, kamier, GNSS systémov a prevádzkových údajov vozidiel s kapacitou bežne až 15 TB za deň.

Budú ťa učiť experti z celého sveta

Na FIIT STU si mimoriadne zakladáme na tom, aby Ťa učili tí najlepší. Okrem množstva pozvaných prednášok od ľudí z praxe sa naše rady učiteľov rozšírili o niekoľkých kolegov z najprestížnejších zahraničných univerzít. Na predmetoch sa tak stretneš s vyučujúcimi, ktorí pôsobili na inštitúciach, ku ktorým tu často vzhliadame. Jedným z takýchto kolegov je aj docent Michal Kováč, ktorý pred príchodom na FIIT STU pôsobil na Oxfordskej univerzite vo Veľkej Británii či na Univerzite v Bazileji vo Švajčiarsku. Iba pár dní dozadu si obrovský výskumný úspech pripísala aj kolegyňa doktorka Xiaolu Hou, ktorá na FIIT STU prišla zo Singapuru. V roku 2017 získala doktorát z matematiky na Nanyang Technological University (NTU) a dnes pôsobí na našej fakulte. Vo svojom výskume sa zameriava na hardvérovú bezpečnosť kryptografie a neurónových sietí. Práve jej výskumný tím v týchto dňoch poukázal na to, ako je možné z hotových mikročipov využívajúcich umelú inteligenciu odhaliť duševné vlastníctvo či know-how ich vývojárov (t. j. hacknúť mikročip).

Dalo by sa pokračovať ešte dlho – predstaviť všetky aktivity, ktorým sa na FIIT STU venujeme by niekoľkonásobne presiahlo rozsah jedného článku. Koniec koncov, FIIT STU je jedinou fakultou v Česku a na Slovensku, ktorá ma medzinárodnú akreditáciu britského technologického inštitútu IET, ktorá hovorí o tom, že vzdelanie z FIIT STU je na rovnakej úrovni kvality ako vzdelanie z britských technických vysokých škôl (túto akreditáciu majú aj Oxford či Cambridge). Raz zažiť je určite lepšie než tisíckrát vidieť či počuť, preto najlepšie riešenie je prísť študovať na FIITku a zažiť to na vlastnej koži.

 

Ďalšie články k téme