Študenti strojariny majú prácu vo vrecku už počas štúdia

11. 10. 2021 | PR články

Strojnícká fakulta STU v BratislaveNa Strojníckej fakulte STU v Bratislave študujú mladí ľudia, aby sa v budúcnosti stali tými najžiadanejšími manažérmi, vývojármi, konštruktérmi či programátormi. A nie je to žiadne klišé. Svedčí o tom množstvo príbehov samotných študentov, ktorí už počas štúdia dostávajú  zaujímavé pracovné ponuky od rôznych úspešných firiem v priemysle.

Oslovili sme študentku Miu Mizerovú, ktorá nám jeden podobný  príbeh porozprávala. Mnohí ľudia si kladú otázku, čo presne  budem robiť, ak vyštudujem strojarinu? Budem pracovať vo výrobnej hale?  Alebo budem niekde v kancelárii?

Mia nám povedala o začiatkoch štúdia, ktoré sa považuje za jedno z najťažších. Povie nám, či je to skutočne tak. Prezradí viac o práci, ktorej sa venuje až doteraz.  Svoje rozhodnutie prihlásiť sa na Strojnícku fakultu v Bratislave nikdy neoľutovala.

Mia, ty pochádzaš z Jaslovských Bohuníc. Čo ťa priviedlo do Bratislavy a prečo si sa rozhodla pre štúdium strojariny?

Rozhodnutie študovať strojarinu bolo u mňa jednoznačné a to z dôvodu, že som navštevovala Strednú priemyselnú školu v Trnave. Tu som v podstate získala prvé vedomosti a znalosti v technických oblastiach, čo ovplyvnilo môj výber univerzity a fakulty. Keďže som z okolia Trnavy, je jasné, ktorá fakulta STU bola prvá v mojom hľadáčiku. Keď som sa začala viac orientovať vo fakultách a ich zameraniach, možnosť študovať „čistú“ strojarinu mi prišla ako obrovská výzva. Priznávam, zlákal ma aj študentský život na internáte v Bratislave. Tu viac nebolo nad čím rozmýšľať! V prvom ročníku som nastúpila na odbor Výrobné systémy a manažérstvo kvality a ten istý odbor som úspešne dokončila na inžinierskom stupni štúdia.

Strojnícká fakulta STU v Bratislave

Je vôbec možné pri technicky zameranom štúdiu aj pracovať?  Mali ste na to čas?

Určite áno. Mala som spolužiakov, ktorí pracovali už počas bakalárskeho štúdia, ja som sa však rozhodla brigádovať až na inžinierovi. Myslím, že nič nepokazím ak napíšem, že aj vďaka dobrým vzťahom medzi našou fakultou a spoločnosťami z priemyslu, som si našla prácu.

Ty si úspešne skončila štúdium vo veľmi náročnom tzv. pandemickom období.  Pocítila si to pri hľadaní práce?

Bolo to obdobie, kedy sa začalo hovoriť o kríze a zamestnávatelia začali prepúšťať, prípadne ponúkali prácu, nie však ohodnotenú rovnako ako pre absolventov z predošlých rokov. Ponúk bolo naozaj málo. Rátala som s tým, že možno začnem nižšie platovo ohodnotená, ako je bežný štandard absolventov  Strojníckej fakulty STU, ale nikde predsa nie je napísané, že to tak bude navždy. A mala som pravdu. Teraz som  veľmi spokojná.

Strojnícká fakulta STU v Bratislave

Kde práve pracuješ a čo je presne tvojou úlohou? Čo ťa na tvojej práci najviac baví?

Asi dva mesiace po štátniciach som si našla prácu na pozícii administrátora výrobného inžinieringu v spoločnosti, ktorá dodáva plastové diely pre automobilových producentov. Vytvárala som pracovné inštrukcie, riešila možné zlepšenia procesov výroby, kreslila a upravovala návrh výrobnej haly v CAD-e, robila transakcie v SAPe a pod.

V tomto čase sa vo firme začal realizovať nový projekt. S jeho príchodom som sa začala venovať napr. optimálnemu rozmiesteniu staníc, robotov, určeniu materiálového toku atď. Toto bolo obdobie, keď som začala využívať moje technické znalosti, až nakoniec prišla ponuka na povýšenie.

Prešla som na pozíciu MEL – líder výrobného inžinieringu. V preklade to môžeme nazvať procesným inžinierom pre sériovú výrobu. S takou pozíciou už prišla aj väčšia zodpovednosť a očakávania od nadriadených. Keďže som vždy tak trošku dúfala, že raz budem pracovať a programovať robotov, tento postup bol ako šitý na to, aby som to dokázala. Výhodou tejto práce je, že je dosť rozmanitá, čo znamená, že každý deň riešime na oddelení nové „problémy“ a naozaj sa nenudíme. Raz sa stane porucha na robotoch, montážnej stanici alebo na lisoch a na druhý deň konzultujeme s dodávateľom návrh novej linky, stanice a pod.

Strojnícká fakulta STU v Bratislave

Mnohí už teraz na jeseň začínajú zvažovať, kde pôjdu na vysokú školu. Čo by si odkázala stredoškolákom a ich rodičom?

Asi prvá vec, ktorú treba spomenúť je, že študenti sa zľaknú fyziky a matematiky. Tu hneď napíšem, že pred samotným nástupom máte možnosť prihlásiť sa na kurzy, ešte pred začiatkom akademického roka. Ja som tak urobila a neľutujem. Skôr sa to hodí študentom z priemysloviek, pretože tí majú vždy najväčšie obavy. Nikto však nečaká, že prídete na prvé cviko a budete vedieť vypočítať integrál. Ak chcete študovať stroj arinu a teda stroje, energetiku, automatizáciu, kvalitu, technológiu,  bude len vašou výhodou vyštudovať to pod hlavičkou STU. Významnou výhodou je stále silné meno Strojníckej fakulty STU. Vždy keď sa ma niekto opýtal, kde študujem alebo kde som študovala, tak dotyčný človek reagoval neskutočne pozitívne na meno SjF STU.

Viac o štúdiu na Strojníckej fakulte STU  v Bratislave sa dozvieš na studujstrojarinu.sk.

                                                Od tradície k inováciám!

Strojnícká fakulta STU v Bratislave