Za vzdelaním svetovej úrovne nemusíte cestovať do zahraničia

9. 11. 2022 | PR články

Fakultu informatiky a informačných technológiiVýber vysokej školy je dôležitým životným medzníkom väčšiny stredoškolákov. Každý rok sa študenti a absolventi stredných škôl rozhodujú, na aké univerzity a fakulty si podajú prihlášku. Na Fakultu informatiky a informačných technológii majú možnosť prihlásiť študenti stredných škôl do 31. marca 2023.

FIITka je stále viac žiadaná, čo dokazuje rastúci počet prihlášok a štúdium informatiky je čoraz atraktívnejšie. Tešíme sa záujmu študentov študovať IT technológie, ktoré posúvajú svet dopredu, práve na našej fakulte.

Zároveň je to pre nás výzva aby sme naďalej našu fakultu zveľaďovali a boli prvou voľbou pre všetkých stredoškolákov, ktorých informatika zaujíma. Našou neustálou snahou je aj spolupráca s firmami a praxou, ktoré študentom otvárajú množstvo príležitostí a budujú v nich nové zručnosti. Naši študenti sú tak po štúdiu plne pripravení na uplatnenie svojich schopností a budovanie svojej pracovnej kariéry. Až 94 % našich absolventov pracuje vo svojom odbore.

Ako hovoria rebríčky Profesie FIIT STU vedie v rebríčkoch záujmu firiem o absolventov niekoľko posledných rokov. Zároveň sa absolventi FIIT STU ukazujú v rebríčkoch ako prví aj pri platovom ohodnotení. Priemerný nástupný plat absolventov FIIT býva okolo 2 200 eur.

FIIT STU je jediná informatická fakulta v rámci Českej a Slovenskej republiky, ktorá má akreditované všetky tri stupne štúdia: bakalársky, inžiniersky a doktorandský.

Naša fakulta je zároveň jedinou fakultou na Slovensku a v Českej republike, ktorá má študijné programy akreditované Institution of Engineering and Technology (IET). Ide o rovnakú akreditáciu, akú má Oxford či Cambridge, vďaka čomu sa absolventi uplatnia kdekoľvek vo svete. Tento rok sa Deň otvorených dverí na našej fakulte uskutoční v piatok 16.12.2022 od 9.30h. Študenti sa dozvedia čo všetko ponúkame v rámci štúdia, spoznajú priestory fakulty, vypočujú si príbehy našich študentov, dozvedia sa viac o možnosti uplatnenia po štúdiu a radi im odpovieme na všetky otázky, ktoré ich budú zaujímať…

Fakultu informatiky a informačných technológii

Teší nás aj čoraz väčší záujem dievčat o štúdium informačných technológií, v čom ich podporujeme a pomáhame im objavovať svet IT. Pýchou FIITky je okrem modernej budovy a špičkovo zariadených počítačových laboratórií aj úzka spolupráca s praxou – naše výskumné skupiny pracujú na projektoch s lídrami IT biznisu a na pozvaných prednáškach môžu naši študenti nadväzovať kontakty s expertmi z najznámejších IT firiem.

Na našej fakulte pôsobí aj množstvo vedecko-výskumných pracovníkov úspešných vo svojom odbore. Spomedzi vedeckých pracovníkov môžeme spomenúť napríklad Dr. Xiaolu Hou, ktorá získala ocenenie Najlepšia žena vo vede 2021, Doc. Michala Kováča, ktorého výskum pomáha zachraňovať ľudské životy, či profesora Volodymyra Khilenka, ktorého patenty sú úspešné v Nemecku a USA.

V poslednej dobe čoraz častejšie počúvame o rôznych hackerských útokoch na rôzne systémy – či už na seba útočia v kybernetickom priestore rôzne znepriatelené štáty s cieľom ochromiť dôležité súčasti oponenta, alebo útočia neznámi hackeri na obyčajných ľudí s cieľom zneužiť ich osobné údaje či kreditné karty. Na FIIT STU je kybernetická bezpečnosť jedným z pilierov vzdelávania. Fakulta poskytuje inžiniersky študijný program „informačná bezpečnosť“, ale s bezpečnosťou sa môžeš stretnúť už aj počas bakalárskeho štúdia, napr. pri vypracovávaní bakalárskej práce.

Na FIIT STU riešime aj zaujímavý projekt autonómnej dopravy. V roku 2019 sa začal formovať medzi fakultný výskumný tím – Automotive Innovation Lab, ktorý spája odborníkov zo Strojníckej fakulty a z Fakulty informatiky a informačných technológií STU. Tento výskumný tím v roku 2020 predstavil na Slovakia Ringu prototyp prvého slovenského autonómneho auta. Naši výskumníci pokračujú vo svojej práci zbieraním rôznych telemetrických a obrazových údajov z prostriedkov verejnej dopravy, aby sa priblížili k tomu, ako tieto dopravné prostriedky v našich slovenských podmienkach vybaviť čiastočnými možnosťami autonómnej jazdy.

Ak sa chceš radšej venovať dátovej vede a umelej inteligencii, priamo na fakulte máme nielen centrum umelej inteligencie AIslovakIA, ale naše rady učiteľov a výskumníkov posilnil napríklad aj Michal Kováč, ktorý pred príchodom na FIIT STU pôsobil na Oxfordskej univerzite vo Veľkej Británii či na Univerzite v Bazileji vo Švajčiarsku. Okrem toho tu máme výskumnú skupinu, ktorá sa dlhé roky venuje včasnému odhaľovaniu nádorov na lekárskych snímkach z CT či MR, čím pomáhajú lekárom zachraňovať životy ľudí a dávajú im do rúk nástroje, ktoré predtým k dispozícii nemali.

Fakultu informatiky a informačných technológii

V našom spektre projektov nechýba ani virtuálna realita. Na FIIT STU máme špičkové virtuálne laboratórium, ktoré im umožňuje spoznávať najmodernejšie a cenovo dostupné technológie z oblasti VR.

Na FIIT sa študenti sa už počas bakalárskeho štúdia môžu zapojiť do výskumu a dosiahnuť zverejnenie výsledkov svojej práce vo svetových databázach vedeckých prác. Zároveň môžu už počas štúdia pracovať v odbore a získavať cenné skúsenosti.