Potravinárstvo

Študuj a zlepšuj Slovensko!

Dvojitá kvalita potravín je na Slovensku veľmi diskutovanou témou. Navyše patrí k témam ako politika, futbal či hokej, teda k takým, na ktoré sú odborníci úplne všetci. Ty sa však môžeš stať skutočným odborníkom a môžeš prispievať k skvalitňovaniu tohto odvetvia na Slovensku, a to vďaka štúdiu na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v …

čítajte viac

Školským bufetom, ako ich poznáme, je koniec

Od polovice marca vstúpila do platnosti vyhláška Ministerstva zdravotníctva, ktorá upravuje obsah pultov v školských bufetoch na zdravšie alternatívy. Takýto návrh bol na stole už v roku 2015, ale po kritike podnikateľov a aj samotných škôl si to Ministerstvo s ním nakoniec rozmyslelo a vrátilo sa s ňou teraz. V bufetoch sú odteraz vítané ovocné a …

čítajte viac

Obedy zadarmo sú opäť na stole

Pred pár rokmi intenzívne diskutovaná téma, ktorá sa aj v praxi dotkla niekoľkých žiakov – obedy zadarmo pre deti. Opatrenie, ktoré bolo zrušené v roku 2021 opätovne schválili poslanci národnej rady 7. februára a novela zákon o pomoci v hmotnej núdzi vstúpi do platnosti 1. mája tohto roka. Obedy zadarmo sa týkajú škôlkárov a žiakov …

čítajte viac

Vitajte v revolučnom svete lovcov algoritmov. Staňte sa moderným inžinierom

Na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie (FCHPT) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, ktorá je dlhodobo najlepšou technickou fakultou na Slovensku, sa nevenujeme len chémii a potravinárstvu, ale aj automatizácii a informatizácii v týchto oblastiach. Prof. Ing. Michal Kvasnica, PhD. vedie Ústav automatizácie, informatizácie a matematiky (ÚIAM), ktorý sa zaoberá vývojom riadiacich systémov a algoritmov, ktoré …

čítajte viac