Rozmnožovacia sústava - mužské pohlavné orgány

Rozmnožovanie(re­produkcia)- zabezpečuje kontinuitu biologického druhu a prenos genetickej informácie.

  • súbor orgánov, v ktorých sa tvoria pohlavné bunky a pohlavné hormóny, zabezpečujú transport pohlavných buniek, umožňujú oplodnenie, vývin zárodku a plodu.

STAVBA A ČINNOSŤ POHLAVNÝCH ORGÁNOV

MUŽSKÉ POHLAVNÉ ORGÁNY

  • tvoria sa mužské pohlavné bunky – spermie, syntetizujú a uvoľňujú sa pohlavné hormóny, transportujú pohlavné bunky, umožňuje sa pohlavné spojenie a oplodnenie.
  1. Vnútorné pohlavné orgány:
  • semenníky
  • nadsemenníky
  • semenovody
  • semenné mechúriky
  • predstojnica

Semenník(testes) – je párovitá žľaza uložená v dolnej časti mieška, mimo brušnej dutiny. Funkcia: produkovať spermie a syntetizovať mužské pohlavné hormóny – androgény (testosterón). V semennotvornom epiteli vznikajú zárodočné pohlavné bunky- spermatogónie, z ktorých v priebehu spermiogenézy vznikajú spermie.

Spermiogenéza – vývin spermií. Ide o zložitý proces, ktorý zahŕňa procesy mitotického delenie, dozrievania a tvarovej premeny zárodočných buniek. Výsledkom sú spermie s haploidným počtom chromozómov.

Spermie sú dlhé asi 60µm, majú hlavičku, strednú časť a bičík, sú schopné aktívne sa pohybovať. Nadsemenník (epididymis)- je dlhý úzky párovitý orgán; prebieha pozdĺž zadného okraja semenníka. Jeho bunky produkujú látky, ktoré podmieňujú zrelosť spermií. Dolná časť je zásobárňou spermií.

Semenovod (ductus deferens)- je párová trubica dlhá až 50 cm, s priemerom 3 mm. Spája nadsemenník s močovou rúrou. Stena semenovodu má silnú svalovú vrstvu, ktorá umožňuje nasávať spermie z nadsemenníka a ich transport do močovej rúry.

Semenný mechúrik (vesicula seminalis)- je párová žľaza uložená vzadu po oboch stranách spodiny močového mechúra. Je to vakovitá trubica hrboľatého vzhľadu, dlhá 4–5cm. Produkuje mierne alkalický polotekutý sekrét, ktorý ovplyvňuje pohyb spermií.

Predstojnica (prostata)- je nepárový svalovo-žľaznatý orgán tvaru jedlého gaštana. Jej hmotnosť je asi 20g. Je uložená na dne malej panvy a hornou plochou zrastá so spodinou močového mechúra. Predstojnicou prechádza rozšírený úsek močovej rúry. Tam vylučuje sekrét, ktorý ovplyvňuje životnosť a pohyblivosť spermií. Predstojnica dodáva 15–30% objemu tekutiny ejakulátu. V starobe sa predstojnica veľmi často zväčšuje (hypertrofuje), čo má za následok stláčanie močovej rúry a poruchy močenia.

K vonkajším pohlavným orgánom patria:

  • pohlavný úd
  • miešok

Pohlavný úd (penis)- umožňuje pohlavné spojenie (koitus). Miešok (scrotum)- je kožnosvalový vak hruškovitého tvaru obsahujúci semenníky, nadsemenníky a začiatok semenovodu. Koža mieška je tenká, výraznejšie pigmentovaná a obsahuje veľa mazových a potných žliaz. Funkcia: regulácia teploty semenníka, čo umožňuje podkožná svalová vrstva. Semenníky v miešku majú asi o 4°C nižšiu teplotu ako je teplota tela. Spermie môžu dozrieť iba pri tejto teplote.

Za správnost a původ studijních materiálů neručíme.