Oplodnenie, porod

Oplodnenie a vnútromaternicový vývin = ontogenetický vývin Spermie sa po pohlavnom akte – koitus – dostávajú cez pošvu do vajíčkovodov. Tu zostávajú živé 3 dni a sú pripravené na spojenie s vajíčkom, Spermie až počas transportu získavajú oplodňovaciu schopnosť. Ak je vo vajíčkovode vajíčko, oplodnenie nastáva okamžite.

PRIEBEH OPLODNENIA:

  • spermia prenikne cez povrch vajíčka. Každá spermia nesie enzým, ktorý rozpúšťa vonkajší povrch vajíčka a uľahčuje tak prienik spermie. Po oplodnení ostatné spermie hynú. Oplodnené vajíčko (zygota) sa začína deliť asi 30 hodí po oplodnení – dve blastoméry – delenie – 16 blastomér (morula), ktorá sa posúva do maternice (75 – 80 hodín). Presakovaním tekutiny do moruly vznika blastocysta (guľovitý útvar s dutinou), ktorá má vonkajšiu stenu, vo vnútri vyplnený tekutinou a na okraji dutiny je bunkový uzlík – embryoblast. V tomto období na vajíčku rastú malé výbežky, ktoré umožnia jeho zahniezdenie – nidáciu (medzi 6. a 7. dňom) vo výstelke maternice (celkom trvá 5 dní). V priebehu nidácie prebieha histiotrofné vyživovaie zárodku (výživné látky zo sliznice prechádzajú do buniek zárodku, dovnútra blastocysty).

Diferenciácia embryoblastu: ektoderm, endoderm a mezoderm a súčasne sa tvorí aj amniová a choriová tekutina.

Vnútromaternicový vývin:

  • prenatálny vývin a trvá 40 týždňov (280 dní alebo 10 lunárnych mesiacov) a končí sa pôrodom.
  1. Embryonálny vývin: vývin zárodku, embrya: 1. – 8. týždeň vývinu; koncom 3. týždňa a vo 4. týždni po oplodnení sa začínajú tvoriť primitívne orgány zárodku.
  2. Fetálny vývin – vývin plodu – féta (9. – 40. týždeň)- embryo nadobúda ľudské črty. Vonkajšími znakmi sa podobá na dospelého človeka. Orgány získavajú definitívnu podobu.

Z buniek zárodku postupne vzniká nielen vlastné telo zárodku, ale aj prídavné orgány, t.j. zárodočné obaly a placenta. Okolo zárodku sa vytvára amniový obal a v ňom tekutina, v ktorej zárodok pláva. Druhá zárodočná blana chorión zrastá so sliznicou maternice a vytvára plodový koláč – placentu. Placenta sprostredkúva spojenie medzi plodom a organizmom matky. 2 časti:

  1. plodová časť: tvorí ju choriová paltnička (väzivo plodového obalu s vetvami pupočných ciev) a choriové klky.
  2. materská časť

Krv plodu sa v placente dostáva do bezprostrednej blízkosti matkinej krvi a odoberá z nej všetky živiny, kyslík, minerálne látky, vitamíny a vodu, a naopak do nej odovzdáva väčšinu svojich odpadových produktov, najmä oxid uhličitý a močovinu. Placenta plní teda pre plod funkciu pľúc, tráviacej sústavy a obličiek.

Spojenie placenty s plodom zabezpečuje pupočná šnúra, ktorá sa upína v strede placenty a obsahuje rôsolovité väzivo, dve pupočné tepny a jednu pupočnú žilu.

Pôrod – signál k pôrodu nepochádza z vyvíjajúceho plodu, ale z materského organizmu. Má 3 fázy:

  • Prvá pôrodná doba (otváracia) – začína rytmickými pravidelnými sťahmi maternice (hormón oxytocín) a končí úplným otvorením maternicovej bránky. Odtečie plodová voda. U prvorodičiek trvá 12 hodín, u iných žien 8 hodín i menej.
  • Druhá pôrodná doba (vypudzovacia)- vlastný pôrod plodu; pri prvom vdychu začnú fungovať pľúca a pupočná šnúra sa odstrihne na 2 miestach. Prvorodičky – 1 hodinu.
  • Tretia pôrodná doba (placentárna) – odlúpi sa placenta a s ňou sa porodia aj plodové obaly (1 – 10 minút).

ŠESTONEDELIE:

  • v jeho priebehu sa sliznica maternice regeneruje a upravujú sa tehotenské zmeny na materskom organizme.

POSTNATÁLNY VÝVIN DIEŤAŤA:

novorodenec

  • končí 28 dňom po narodení (hmotnosť asi 3500 a 51 cm). Je vybavený dôležitými nepodmienenými reflexmi: cicavý, dýchací, uchopovací a prehĺtací. Novorodenec má zvyčajne veľkú hlavu, dlhý trup a malé nohy.

dojča

  • do konca 1. roka. Dĺžka tela na konci je 75 cm a hmotnosť 10 kg. Potravou je najmä materské mlieko (obsahuje množstvo, enzýmov, vitamínov a protilátok, ktoré chránia dojča pred infekciami). Dojčením sa vytvára citový vzťah medzi matkou a dieťaťom. Nastáva telesný rozvoj a rozvoj NS + pohybové schopností – prevaľovať sa, sedieť, liezť, chodiť s pomocou, ..). Rozvíja sa aj zmyslové vnímanie – reč. Prerezávajú sa prvé mliečne zúbky.

batola

  • do konca 3. roka života. Intenzívny motorický a neuropsychický vývin. Zdokonaľuje sa reč a na lebke sa uzatvára fontanela (veľký lupienok). Sú prerezané všetky mliečne zúbky.

predškolský vek

  • do 6. roka. Nastáva prvá premena postavy má štíhly trup a dlhé ruky a nohy. Na konci sa objavujú prvé zuby trvalého chrupu.

mladší školský vek

  • do 10. roka.

starší školský vek

  • 11. – 15. rok. Puberta (dopsievanie) – prebiehajú podstatné morfologické, fyziologické a psychické zmeny.

mladosť

  • 16. – 21. rok. Konči sa rozvoj telesných a duševných síl, rast človeka sa výrazne spomaľuje až zastavuje. Končí sa aj osifikácia kostry.

dospelosť

  • končí 60. rokom života. Je ukončený rast človeka aj NS. Obdobie plnej dospelosti: do 30 rokov; obdobie zrelosti – do 45 rokov a obdobie stredného veku do 60 rokov.

staroba

  • po 60. roku. Znižuje sa výkonnosť, ochabuje koža, tvoria sa vrásky, dochádza k zmenám krvného tlaku, klesá aktivita pohlavných žliaz.

Za správnost a původ studijních materiálů neručíme.