Ako si vybrať prípravný kurz na VŠ

10. 10. 2019 | Prijímacie konanie

O chvíľu končíte strednú školu, vyberáte si odbor, v ktorom budete pokračovať na vysokej škole a pozeráte si podmienky prijatia. Zistíte, že aby vás prijali, musíte zvládnuť prijímacie skúšky, na ktorých však budú od viac vyžadovať viac vedomostí, ako vám na vašej strednej škole ponúkajú. Čo teraz? Možnosti sú dve – samoštúdium alebo prípravný kurz na VŠ.

Prípravný kurz

No ak sa rozhodnete pre prípravný kurz, ako si vybrať ten správny? Prihliadať by ste mali na viacero faktorov.

Kto?

V prvom rade sa pozrite na to, kto daný kurz organizuje. Najideálnejší prípad je, keď daný prípravný kurz organizuje práve tá vysoká škola, na ktorú sa plánujete prihlásiť. Oni vás najlepšie pripravia na to, čo od vás budú na prijímačkách alebo počas štúdia vyžadovať. Ak to však nie je vás prípad, vyberte si kurz od súkromnej vzdelávacej organizácie. Nenechajte sa však zlákať najfarebnejším letákom. Zistite si, aké má daná organizácia meno, popýtajte sa na osobné skúsenosti ľudí, ktorý jej kurzy navštívili. Ak nikoho takého nepoznáte, navštívte internetové diskusie. Zamerajte sa však na to, čo im to naozaj prinieslo a čo konkrétne sa tam naučili, nielen na celkový dojem z kurzu.

Kde?

Svoju rolu pri výbere prípravného kurzu môže zohrať aj miesto, kde sa odohráva. Chodiť na kurzy napríklad z Košíc do Prahy by bolo finančne aj časovo veľmi náročné. Ak, samozrejme, nie ste pre svoje vysnené štúdium ochotní urobiť všetko na svete.

Kedy?

Rozhodovať môže aj dĺžka kurzu, resp. jeho časové rozloženie. Vyberte si taký, ktorý vám bude najviac vyhovovať. Ponuka je naozaj rôznorodá od jednodňových či jednovíkendových kurzov po polročné konajúce sa napríklad každú sobotu. Myslite však na to, že sa musíte stíhať venovať aj štúdiu na strednej škole a príprave na maturitné skúšky.

Za koľko?

Cena nie je nepodstatná položka pri výbere toho správneho kurzu, no nemala by byť úplne rozhodujúca. Pri porovnávaní cien nepozerajte sa výslednú sumu, ale na sumu za jednu vyučovaciu hodinu. Prihliadajte však viac na kvalitu kurzu ako na jeho cenu, na vzdelaní sa často neoplatí šetriť.

Čo ešte?

Ak si nejaký kurz vyberiete, ešte pred podaním prihlášky si o ňom zistite čo najviac informácií, prípadne sa choďte pozrieť na ukážkovú hodinu, ak máte takú možnosť. A navyše, nespoliehajte sa len na kurz. To, že ho absolvujete, vám nič nezaručuje, iba zvýši vaše šance na prijatie. Aj popri kurze sa musíte venovať samoštúdiu, aby ste si získané vedomosti osvojili a precvičili.