Čo si obliecť na maturitnú skúšku?

16. 5. 2018 | Rady maturantom

Všetci to dobre poznáte. Síce sú tým najpodstatnejším na ústnej maturitnej skúške vaše vedomosti, dôležité je však aj to, ako sa na ta túto životnú udalosť oblečiete. Zabudnite preto na legínsy, džínsy, tenisky alebo nebodaj tepláky. Mali by ste si dobre premyslieť, v čom vás budú členovia maturitnej komisie vidieť. Tak sa posnažte a urobte na ľudí dojem!

Čo si obliecť na maturitnú skúšku?Vy mladé dámy, by ste rozhodne nemali zabúdať na to, aby ste sa vo vybranom oblečení cítili pohodlne. Žiadna z vás predsa nechce v obtiahnutom odeve sedieť pred maturitnou komisiou ako na ihlách. Najlepšou radou pre vás je vyzerať reprezentatívne! Pamätajte, že šatami nikdy nič nepokazíte, dbajte však na to, aby vám siahali ku kolenám, táto dĺžka totiž pôsobí decentne. Pri výbere tých správnych farieb buďte kreatívne, mladým slečnám sa kedysi klasická čierno-biela kombinácia vôbec nehodí. Treba si však dávať pozor na to, aby ste príliš nežiarili a nepripomínali papagája.

Pokiaľ nepatríte medzi fanúšičky šiat siahnuť môžete napríklad po kombinácii sukne a blúzky. Spodnú časť odevu si zvoľte v neutrálnej farbe a na vrchnej časti sa môžete vyblázniť. Opäť pre vás platí, vyberajte s rozumom a siahnite po farbách alebo zaujímavých vzoroch. Na leoparda alebo ďalšie zvieracie potlače však zabudnite. Pokiaľ však patríte až do tretej skupiny a ste milovníčkami nohavíc, nič nepokazíte ak fádnu čiernu farbu tohto odevu vymeníte napríklad za modrú, sivú alebo béžovú. Obuv by mala byť taktiež pohodlná, skúste si preto vybrať topánky s opätkami, na ktorých počas ústnej maturitnej skúšky vydržíte. Hneď po vašej odpovedi si ich potom môžete na chodbe vymeniť napríklad za baleríny. Nezabudnite si ich preto ráno pribaliť do tašky. Nakoniec venujte krátku chvíľu aj doplnkom, jemnou retiazkou, prsteňom alebo náramkom nič nepokazíte.

Paula (Lendak) – Na svojich ústnych maturitných skúškach som mala oblečený elegantný kostým tmavomodrej farby, bielu blúzku a béžové lodičky. Dbala som hlavne na to, aby som sa cítila dobre a pohodlne.

Nina (Hnúšťa) – Ústnu maturitu som si po tejto stránke naozaj užila. Módu milujem a tak som sa rozhodla, že si oblečiem krémové obtiahnuté šaty s čiernym sakom a lodičkami rovnakej farby. Doplnila som to zlatým náhrdelníkom a hodinkami, ktorými nikdy nič nepokazíte.

Michaela (Hanušovce nad Topľou) – Výberom oblečenia som sa netrápila. Zvolila som slušné, pohodlné hnedé kárované šaty, ktoré mi siahali po kolená. K nim som si obula klasické čierne lodičky.

Hanka (Bratislava) – Nepamätám si, či som si túto kombináciu obliekla na ústne alebo písomné maturity. Mala som však nohavice béžovej farby, sako, bielu košeľu a baleríny. V tom veku som si skutočne nechcela ničiť chodidlá v lodičkách.

Marína (Bratislava) – Obliekla som si tmavomodré šaty, ktoré mali voľnú sukňu. Pridala som náhrdelník v tvare margarétky, pôsobilo to možno trochu infantilne, ale vedela som, že sa ženám v komisii bude páčiť. Veď presne také nosievali vo vlasoch, keď boli deťmi!

Od slečien sa teraz ale presunieme ku vám, mladí páni. Vy sa držte hesla – sme elegantní v každej situácii. Preto okamžite zabudnite na to, že by ste si obliekli džínsy a košeľu. Oblekom nikdy nič nepokazíte a každý jeden z vás v ňom bude určite vyzerať výborne. Okrem klasického čierneho odevu sa môžete pozrieť aj po oblekoch v tmavomodrej, béžovej alebo sivej farby. Môžete však experimentovať a zobrať si napríklad elegantné čierne nohavice a sivé sako. Kombinujte však s rozumom.

Čerešničkou na torte by pre vás mala byť košeľa. Vôbec neplatí pravidlo, že by musela byť za každú cenu biela. Skúste pastelové odtiene alebo farebnú kravatu. A čo na nohy? Bosí predsa nepôjdete. Tenisky však hoďte na tú istú kopu, na ktorej sa nachádzajú džínsy. Môžete si vybrať elegantné topánky v lesklom alebo matnom prevedení, vždy však musia byť dokonale čisté. Zbaľte si preto ráno do tašky aspoň malú handričku a počas čakania si ňou topánky utrite. Ako doplnok by ste mohli zvoliť napríklad náramkové hodinky.

Valerián (Poprad) – Na maturitu som si obliekol oblek, aby som pôsobil slušným dojmom. Samozrejme k nemu nesmela chýbať vyžehlená košeľa, kravata a čisté topánky. Takto som mohol očariť nielen maturitnú komisiu, ale zároveň aj spolužiačky.

Radomír (Nová Ľubovňa) – Základom úspechu na maturitnej skúške je pôsobiť dospelo a vyrovnane. Obliekol som si čierny oblek, svetlomodrú košeľu a modrú kravatu. Lesklými čiernymi topánkami sa nedá nič pokaziť.

Ladislav (Revúca) – K maturitnej skúške patrí jednoznačne oblek. Spolu s rodičmi sme vybrali sivú farbu, doplnenú bielou košeľou a kravatou. Mladý muž by mal takto nahodený použiť ešte jemný parfém a môže vyraziť! Odpovedať, pravdaže.

Zdroj fotografií: www.pixabay.com