Erasmus vo Fínsku

24. 8. 2021 | Štúdium v zahraničí

Erasmus vo FínskuPo predošlých sprostredkovaných zážitkoch z mobility Erasmus+ v Litve, Varšave či Erasmus stáže v Írsku, prinášame v nasledujúcom článku postrehy, skúsenosti a zážitky študentky Kristínky z jej zahraničného pobytu vo Fínsku.

Ahoj Kika, mohla by si nám na začiatok povedať, kde si študovala na Slovensku a kam si sa vybrala stráviť Erasmus+ výmennú mobilitu?

V rámci štúdia na vysokej škole som sa rozhodla pre odbor špeciálna pedagogika a za svoju alma mater som si vybrala Univerzitu Komenského v Bratislave. Študentskú mobilitu som strávila na University of Jyväskylä vo Fínsku.

Viem, že si sa na Erasmus prihlásila až pomerne v pokročilom stupni štúdia, čo ťa k tomuto rozhodnutiu priviedlo a ako si sa odhodlala k vycestovaniu? Prečo práve Fínsko?

Je pravda, že som sa na Erasmus prihlásila naozaj úplne na konci svojho štúdia – v letnom semestri posledného ročníka magisterského štúdia. Musím však povedať, že myšlienka o štúdiu v zahraničí ma oslovovala počas celého štúdia na vysokej škole. Videla som v tejto možnosti veľa pozitív a možnosti obohatenia.

Spomedzi ponúkaných možností ma Fínsko zaujalo najviac, hlavne kvôli prepracovanému systému vzdelávania, čiže som reálne cítila, že ma to výrazne posunie vpred a tešila som sa, že sa niečo nové naučím, spoznám zaujímavých ľudí a zlepším sa v angličtine. Takže keď som si to takto celé vyhodnotila, samotné vycestovanie už nebol problém.

Aké bolo štúdium vo Fínsku?

Štúdium vo Fínsku bolo úplne skvelé, naozaj mu nemám čo vytknúť. Páčilo sa mi, že prednášky boli podnetné, mali sme veľa priestoru na diskusiu – vyučujúci sa o nás zaujímali a chceli vedieť čo si o preberaných témach myslíme. Vyučujúci boli odborníci a mali taký ten pravý zápal pre to, čo robia a čo učia. Čo sa mi veľmi páčilo bolo školské prostredie, v priestoroch školy bola jedáleň a veľa oddychových zón, ktoré sme ako študenti využívali často a trávili sme tam čas aj po vyučovaní.

Ďalšia vec čo ma úplne prekvapila bolo to akí boli všetci milí a ochotní pomôcť. Čo sa týka štúdia, potrebovala som angličtinu a mala som aj základy fínčiny. Ale asi som za celý čas vo Fínsku nenatrafila na človeka, s ktorým by som sa nevedela dohovoriť po anglicky – či už to bola škola, pošta, obchod, alebo len tak na ulici. Aj napriek tomu, že sa o Fínoch hovorí akí sú chladní a nespoločenskí, ja som tam cítila dobre a nemala som žiadnu zlú skúsenosť. Trocha ma mrzí len to, že počas mojej mobility sa začala situácia ohľadom šírenia koronavírusu, a tak sme boli ochudobnení o spoločné stretávanie a o viacero skvelých akcií. Ale aj napriek tomu všetkému hodnotím moju mobilitu pozitívne a považujem ju za dôležitú etapu môjho života, škoda len, že to ubehlo tak rýchlo. Čo sa týka predmetov na výber, mala som ich dostatok, mala som si z čoho vybrať a boli to všetko zaujímavé predmety.

Aké rozdiely vidíš v štúdiu na Slovensku a vo Fínsku?

Mne už ako veľký rozdiel príde to, že vo Fínsku študenti chodia do školy radi, trávia tam čas aj vtedy, keď nemajú vyučovanie, aktívne sa zapájajú do školských, ale aj mimoškolských aktivít. K štúdiu pristupujú zodpovedne a nemajú takú tendenciu podvádzať a uľahčiť si svoje študentské povinnosti. Tieto rozdiely sa odzrkadľujú aj v následnom fungovaní celej spoločnosti. Učitelia sú vo Fínsku rešpektovaní a neboja sa nových výziev, ktorými sprostredkujú študentom nové vedomosti, podporia kritické myslenie študentov a zároveň ukážu svoju ľudskosť – nepotrebujú sa nad niekoho nadradzovať ani si na niekoho zasadnúť. Rovnako študenti tiež nepodrývajú autoritu učiteľov a ochotne sa zapájajú do diskusie a sú zvedaví. Celkovo mi prostredie vo Fínskych školách príde veľmi priateľské a vládne tam otvorená atmosféra. Páči sa mi, že kvalita štúdia nezávisí od konkrétnej školy, ale že kvalita vzdelávania a štúdia je prioritou každej školy vo Fínsku.

A ako sa ti páčilo/nepáčilo samotné Fínsko?

Fínsko sa mi veľmi páčilo. Tým, že mám veľmi rada prírodu, som sa v obklopení jazier, lesov cítila veľmi príjemne. Vo Fínsku je veľa miest na pekné prechádzky. Páčilo sa mi aj to, že som sa necítila stiesnene a všetko bolo blízko, vedela som sa na veľa miest dostať peši alebo bicyklom – čo je mimochodom jeden z najbežnejších dopravných prostriedkov vo Fínsku. Zaujímavosťou Fínska je aj striedanie sa dlhých nocí s dlhými dňami. Pre zimné mesiace je príznačná tma (šero) počas dňa, kedy svetlo trvá len niekoľko hodín a pre letné mesiace naopak „biele noci“. Ja som si teda mala možnosť užiť dlhé letné dni, plné svetla aj počas noci, bola to tiež veľmi zaujímavá skúsenosť a musím priznať, že som si užila aj nočné prechádzky za svetla, malo to svoje čaro.

Aj teba zastihla pandémia covid-19, a to ešte počas mobility vo Fínsku, ako tvoj pobyt ovplyvnila pandémia?

Áno je pravda, že ma zastihla pandémia covid 19, a tak ma tak trošku ochudobnila o niektoré aktivity, ktoré organizovala univerzita ako aj študentská organizácia ESN. Bolo to také obdobie plné neistoty, nevedeli sme ako sa bude celá situácia vyvíjať a podobne. Ja som sa rozhodla aj napriek pandémii ostať vo Fínsku a toto rozhodnutie neľutujem. Zažila som vo Fínsku aj napriek pandemickej situácii veľa pekných chvíľ a nakoniec sa mi podarilo navštíviť pár pekných miest vo Fínsku. Napriek pandemickej situácii som sa vo Fínsku stále cítila bezpečne, a tiež musím povedať, že som bola milo prekvapená prístupom ubytovacieho oddelenia, ktorí nám umožnili predlžiť si ubytovaciu zmluvu na internáte, prípadne ju zrušiť, ak by sa situácia ohľadom pandémie nevyvíjala dobre. Nakoľko, ako som už spomínala, Fínsko je obklopené zo všetkých strán prírodou a zároveň hustota zaľudnenia nie je až taká veľká, bolo možné vybehnúť do prírody a nebyť v obklopení veľa ľudí. Navyše som počas celej mojej mobility mala veľmi dobrú spolubývajúcu a blízko bývali niektorí moji spolužiaci, takže som sa necítila až tak sama a navzájom sme sa všetci podporovali.

Máš nejaké odporúčania či rady pre tých, ktorí zvažujú prihlásenie sa na Erasmus?

Moje odporúčanie je asi to, že sa netreba Erasmu báť, lebo je to skvelý program, ktorý dá človeku oveľa viac ako očakáva. Prináša zážitky na celý život a určite človeka obohatí a ukáže mu nové perspektívy a možnosti.

Ďalšie články k téme